Liverpool - Basel

1-1)

09.12.2014 /Champions League /Anfield / Tilskuere: 43 290 / Dommer: Björn Kuipers

Kampfakta

Mål H
Gerrard(81)
Mål B
F. Frei(25)
Lagoppstilling H
MignoletKeeper()
JohnsonHøyreback()
SkrtelMidtstopper()
LovrenMidtstopper()
EnriqueVenstreback(46)
LeivaDefensiv midtbane(73)
AllenSentral midtbane 1()
HendersonSentral midtbane 2()
GerrardHøyre kant()
SterlingVenstre kant()
LambertSpiss(46)
Lagoppstilling B
VaclickKeeper()
XhakaHøyreback()
SchärMidtstopper()
SuchyMidtstopper()
SafariVenstreback()
ElnenyDefensiv midtbane(84)
F. FreiSentral midtbane 1()
ZuffiSentral midtbane 2(87)
GonzalezHøyre kant()
GashiVenstre kant()
StrellerSpiss(74)
Innbyttere H
Jones() ()
Coutinho(73) ()
Sakho() ()
Lallana() ()
Can() ()
Markovic(46) ()
Moreno(46) ()
Innbyttere B
Hamoudi() ()
Embolo(74) ()
Vailati() ()
Delgado() ()
Degen() ()
Samuel(87) ()
Diaz(84) ()
Gult kort H
Moreno(77)
Lovren(66)
Leiva(47)
Gult kort B
Schär(80)
Rødt kort H
Markovic(60)
Rødt kort B

Kampreferat

Skrevet av Håvard Sæle

Liverpool er ute av Champions League etter en høydramatisk andreomgang på Anfield. De røde fikk en vitaminnsprøytning da Lazar Markovic og Alberto Moreno erstattet Rickie Lambert og José Enrique ved pause, men fikk seg så en gedigen nedtur da Markovic ble utvist for å plante armen i ansiktet på en Basel-spiller etter en times spill.

Hjemmelaget maktet likevel å etablere et trykk på gjestene, og taket på Anfield løftet seg nesten da kaptein Steven Gerrard skrudde inn 1-1-utligningen på et utsøkt frispark ni minutter før slutt.

Nervene så ut til å sluke Basel-spillerne i dramatiske sluttminutter, der Liverpool radet opp flere store målsjanser. Samtidig ga også rødtrøyene fra seg store rom defensivt, som sveitserne fint kunne ha utnyttet. Alt i alt er det fortjent at Basel går videre, selv om Liverpool-spillerne nok vil føle seg litt snytt etter en innspurt som nesten snudde kampen.

Andre omgang

Icon
90:Det er slutt på Anfield. Liverpool er ute av Champions League.

Icon
90:Sterling fører frem, men ballen havner inne hos keeper Vacklick.

Icon
90:Ballen faller til Henderson, som dundrer til på direkten fra 14-15 meter. Basel-keeper Vacklick kaster seg ut i full strekk og redder. For en avslutning på kampen!

Icon
90:Liverpool setter full fart fremover. Skrtel er flyttet opp på topp, og Sterling finner slovaken på første stolpe. Stopperen sklir ballen like utenfor målet til Vacklick. Det var en god mulighet!

Icon
90:Gashi er centimetere unna å skli inn seiersmålet for Basel på innlegg fra González.

Icon
90:González løper igjennom og kommer alene med Mignolet. Vinkelen blir imidlertid litt for spiss for kantspilleren, og Mignolet avverger med en flott parade.

Icon
90:Fire minutter er lagt til.

Hendelses bilde
Icon
89:Corneren klareres til nytt hjørnespark. Den havner i returrom hos Gerrard, men kapteinen blåser ballen over på volley fra 20 meter.

Icon
88:Gerrard trer igjennom Sterling, men Basel-keeper Vacklick kommer raskt ut og avverger. Målvakten kolliderer med Schär, og de to Basel-spillerne blir liggende. Duoen må ha behandling.

Icon
87: Zuffi bytter med Samuel for Basel.

Icon
86:Det er så nære for Henderson og Liverpool! Han header via Gashi fra 10-11 meter, men Vacklick henter frem en redning fra øverste hylle når han skideforskyver og holder ballen ute. Fantastisk redning!

Icon
85:Zuffi drar til fra distanse, men Mignolet er ute i full strekk og redder glimrende.

Icon
84: Elneny bytter med Diaz for Basel.

Icon
82:Mignolet fanger skuddforsøket på det påfølgende frisparket.

Icon
82:Lovren feller Embolo og er heldig som unnslipper sitt andre gule kort. Frispark til Basel på 25 meter.

Icon
81:1-1! Steven Gerrard curler frisparket opp i krysset bak en sjanseløs keeper Basel-keeper Vacklic. Fantastisk scoring av kapteinen! Da trenger Liverpool bare en scoring til.

Icon
80:Schär klipper ned Sterling og får gult kort. Frispark til Liverpool på 20 meter.

Icon
78:Lovren vinner en avgjørende løpsduell mot innbytter Embolo.

Icon
77:Alberto Moreno meier ned González og får et soleklart gult kort.

Icon
74: Streller bytter med stortalentet Embolo for Basel.

Icon
73:Lucas Leiva bytter med Philippe Coutinho for Liverpool.

Icon
71:Gerrard stormer igjennom, men Basel-keeper Vaclik gjør en strålende keeperjobb når han kaster seg ned og får en hånd på ballen foran Liverpool-kapteinen. Hjemmelaget roper på straffespark, men dommerteamet gjør rett når de vinker spillet videre.

Icon
70:Basel ruller opp et flott angrep. Ballen ender hos Frei, som klinker til. Skuddet går i Liverpool-blokka og setter Mignolet ut av spill, men avslutningen når ikke frem til mål.

Icon
68:Skrtel bestemmer seg for å brenne til fra distanse, og forsøket er godt. Skuddet seiler en snau halvmeter til side for krysset til Vacklic i Basel-buret. Det hadde vært et kremmerhus av midtstopperen!

Icon
66:Dejan Lovren klipper ned Xhaka og hindrer en lovende Basel-overgang. Gult kort.

Icon
66:Innlegg fra Gerrard, men Schär tupper unna for Basel.

Icon
64:Liverpool styrer fortsatt kampen. Basel er fornøyde med å ligge bakpå og satse på overganger.

Hendelses bilde
Hendelses bilde
Icon
60:Lazar Markovic får direkte rødt kort. Serberen sender en arm opp i ansiktet på Safari, og dommer Björn Kuipers henter opp det røde kortet. Det er dumt gjort av Markovic, og kampleder Kuipers har sitt på det tørre når han viser ut Liverpool-spilleren.

Icon
59:Basel kommer på en overgang. González utfordrer Liverpool-forsvaret, som rygger langt inn i egen boks. González avslutter selv, men skuddet sniker seg noen centimere til side for målet til Mignolet.

Icon
58:Markovic har satt litt fart på Liverpool-laget. De røde styrer kampen og har ballen, men kommer ikke til sjanser. Basel ligger lavt og satser på overganger.

Icon
55:Bedre takter fra hjemmelaget nå. Fansen på tribunen har også våknet i regnværet.

Hendelses bilde
Icon
53:Sterling har for øvrig lagt seg på topp.

Icon
52:Ballen er mye på Basels halvdel i åpningsminuttene av denne omgangen.

Icon
50:Liverpool har tatt kommandoen i andre omgang.

Icon
48:Gashi stikker i bakrom, men følges av Johnson. Godt backspill.

Icon
47:Lucas Leiva feller Elneny og får gult kort.

Icon
46:Rickie Lambert blir også ofret ved pause. Lazar Markovic erstatter engelskmannen.

Icon
46:José Enrique blir igjen i garderoben. Inn kommer Alberto Moreno.

Icon
46:Andre omgang er i gang.

Pausereferat

Basel leder fortjent 1-0 til pause på Anfield. Sveitserne har vært det klart beste laget i første omgang, og Liverpool er heldige som bare ligger under med ett mål.

Raheem Sterling så giftig ut innledningsvis, men Basel vokste seg inn i kampen. Både før og etter målet var bortelaget nærmest scoring, og Liverpool-manager Brendan Rodgers kan ikke være særlig fornøyd med det han har sett så langt.

Lavt balltempo, slurvete balltap og uryddig forsvarsspill har vært en uheldig kombinasjon for hjemmelaget, som sliter med Basels bevegelige angrepsspillere. Gjestene har dessuten lykkes godt med presset, og det er sveitserne som har spilt med mest intensitet og hjerte.

Første omgang

Icon
45:Det er pause på Anfield.

Hendelses bilde
Icon
44:Gashi setter ballen i mål etter et flott Basel-angrep, men spissen avvinkes for offside. TV-bildene viser at avgjørelsen var korrekt. Liverpool er uansett heldige som fortsatt henger med her.

Icon
43:Nå regner det og blåser det voldsomt på Anfield.

Icon
39:Liverpool mister ballen i angrep og Basel kommer på en overgang. Lovren får foten på innlegget fra venstre, men kroaten forlenger bare ballen videre ut i feltet. Der kommer Frei stormende, og midtbanespilleren banker til på direkten. Skuddet smeller i Liverpool-blokka på fire meter.

Icon
38:Henderson stikker i bakrom, men pasningen fra Sterling blir for upresis.

Hendelses bilde
Icon
36:Basel har falt dypere i banen etter 0-1-scoringen. Sveitserne stresser likevel Liverpool-forsvaret når de først velger å stå høyt.

Icon
33:Nå er Liverpool heldige som bare ligger under med ett mål. Streller får stå helt alene på bakre stolpe på et overlegg fra venstre, men veteranspissen sleiver skikkelig når han skal banke ballen i mål på volley. Avslutningen fra seks-sju meter sklir av foten og seiler ufarlig til side for målet til Mignolet.

Icon
31:Hjørnesparket bokses unna av Mignolet.

Icon
30:Glimrende backspill av José Enrique berger Liverpool. Igjen er Zuffi på farten som tilrettelegger. Denne gangen slipper han ballen til González i rett øyeblikk, men José Enrique har fulgt løpet til kantspilleren. Idet Basel-spilleren skal til å avslutte, setter Liverpool-backen inn en strålende takling og rydder unna til corner.

Icon
28:Sterling skjærer inn og skyter fra spiss vinkel - rett på Basel-keeper Vaclik.

Hendelses bilde
Icon
25:1-0 til Basel! Fabian Frei hamrer ballen i hjørnet fra 16-17 meter etter å ha spilt vegg med Luca Zuffi. Liverpool er tannløse i presset på egen halvdel, og Basel setter opp noen fine kombinasjoner på få touch utenfor 16-meteren. Det ender med at Zuffi legger til rette for Frei, som prikker ballen i hjørnet fra drøyt 16 meter.

Icon
22:Johnson er årvåken og redder Liverpool fra baklengs når Streller plutselig står umarkert inne i hjemmelagets 16-meter. Backen blokkerer avslutningen fra 10-12, som kom i kjølvannet av et hjørnespark Liverpool bare halvveis fikk klarert.

Icon
19:Liverpool er farlig frempå for første gang i kveld. Sterling utnytter rot i bakre rekker hos Basel og kommer seg fri inne i feltet. I stedet for å avslutte selv velger han å prøve 45-graderen mot Gerrard, men sveitserne bryter. Der burde nok Sterling ha ladet kanonen selv.

Icon
18:Sterling forsøker å få kontroll på ballen inne i boksen, men berøringen blir for lite følsom. Ballen spretter ufarlig inn til keeper Vaclik i bortelagets mål.

Icon
16:Lang ball mot Gashi i bakrom, men Basel-spissen mislykkes med nedtaket. Dermed ruller ballen inn i fanget til Mignolet. Gjestene har festet et lite grep om oppgjøret her nå.

Icon
15:Gerrard pisker inn et frispark fra høyre korridor. Basel-forsvaret rydder unna.

Icon
13:Kampens første mulighet faller til Basel. Skrtel misser når han skal bryte foran, og Zuffi kan spille igjennom Gashi. Lovren presser imidlertid Basel-spilleren til å avslutte fra skrått hold, og skuddet går et par meter til side for mål. Det er det nærmeste vi har vært så langt.

Icon
11:Liverpool forsøker å angripe hurtig når de får ballen. Basel går for en mer tålmodig tilnærming og triller ball i søken etter den avgjørende åpningen.

Icon
9:Frispark til gjestene. Svinges inn i boksen, men Liverpool klarerer.

Icon
6:Basel bearbeider lenge før de setter fart på siste tredel. Kaptein Streller prøver skuddet fra 20 meter, men bommer fullstendig på ballen og blir avblåst for hands. Frispark til hjemmelaget.

Icon
3:Henderson bryter og Liverpool kjører overgang. Gerrard prøver å finne Lambert i boksen, men ballen spretter til Henderson. På volley i trengt posisjon avslutter løpsmaskinen høyt over målet til Vaclik.

Icon
2:Gerrard skyter rett på Basel-keeper Vaclik fra 17-18 meter.

Hendelses bilde
Icon
1:Liverpool tar avspark. Vi er i gang på Anfield!

Prematch

Utgangspunktet er enkelt for Liverpool i kveld: Vinn eller forsvsinn.

Real Madrid er allerede videre fra gruppe B, mens de røde og Basel kjemper om andreplassen. Liverpool ligger to poeng bak sveitserne før avspark, og det betyr at kun seier gir rødt avansement i kveld. Dersom Basel tar poeng på Anfield, og Real Madrid vinner i den andre kampen (mot Ludogorets), havner Liverpool i Europaligaen på nyåret.

Kolo Touré er utilgjengelig på grunn av en lyskeskade, melder klubben. Derfor er Dejan Lovren tilbake i startoppstillingen. Han utgjør forsvaret sammen med Martin Skrtel, Glen Johnson og José Enrique. Det betyr at Alberto Moreno må starte på benken.

Lucas, Joe Allen og Jordan Henderson spiller på midten, mens Steven Gerrard trolig får en ny mulighet høyere på banen. Raheem Sterling og Rickie Lambert fullfører den offensive delen sammen med kapteinen.

Avspark er klokken 20.45.

Spillerbørs

Vurdert av Marius Rabben

Mignolet 5Slapp inn et bra mål, men kunne gjort mer i forsøket på å forhindre det. Hadde noen gode redninger på skudd. Markerte seg negativt med noen elendige utspill, og han virket langt ifra samkjørt med forsvarerne.
Johnson 5Så ut til å mangle skikkelig tenning til en slik kamp. Tok det rolig med ballen og fremstod ikke som en trussel. Viste noen positive glimt uten at det resulterte i noe.
Skrtel 6Klarte å ha noenlunde god kontroll på Basel-angriperne, og var god i hodeduellene. Ble også med i angrep mot slutten, der slovaken faktisk ikke gjorde seg helt bort.
Lovren 6Dette var blant stopperens bedre kamper ikledd den røde trøya. Vartet opp med noen gode taklinger. Levde på grensen ved å lage frispark etter å ha fått kort.
Enrique 4Virket nervøs fra start. Offensiv i tankegangen, men generelt rufsete begge veier. God involvert da Basel kom igjennom etter halvtimen. Tatt ut i pausen.
Leiva 5Markerte seg ikke spesielt i kveld. Brukte litt lang tid med ballen, men hadde flest pasninger av de røde. Hemmet av et gult kort tidlig i andre omgang.
Allen 4En kamp under pari for waliseren, som oftest prøvde å gjøre det enkelt og slå kort. Lite å bidra med fremover på banen. Uvanlig svake pasninger.
Henderson 5Fikk en vanskelig kamp, der han måtte prøve seg på begge kantene. Han løp som vanlig mye, men samarbeidet og flyten med de øvrige var fraværende. Flink til å presse og komme seg i boksen. Godt skuddforsøk på overtid.
Gerrard Liverpools beste6Imponerte ikke mange i første omgang, men hevet seg betraktelig etter pause. Kapteinen taklet hardt og bar laget fremover i jakten på scoringer. Han stod selv for den briljante utlikningen. Tidvis upresis med innleggs- og pasningsfoten.
Sterling 620-åringen ville veldig mye, men han fikk ikke til like mye som han pleier. Løp seg noen ganger fast, og innleggene var svake. Likevel var han igjen blant Liverpools farligste fremover, og Basel brukte mye krefter på å stoppe ham.
Lambert 3Det var ikke mye som stemte for scouseren i kveld. Liverpool forsøkte å utnytte targetegenskapene hans, men spissen fikk det ikke helt til. Avslørte seg selv som ganske begrenset til tider. Tatt av i pausen.
Moreno 5Mange ble overrasket over at han ikke fikk starte, og manageren tok grep ved å la ham spille andre omgang. Spanjolen ga laget et alternativ fremover, men han ble sjelden brukt. Ujevn kvalitet på innleggene.
Coutinho 0Ble hevet innpå med snaut tjue minutter igjen å spille, men brassen rakk aldri å spille seg særlig varm. Markerte seg ikke nevneverdig.
Markovic 0Serberen så veldig frisk ut da han kom inn. Han driblet seg forbi tre Basel-spillere umiddelbart, og han bidro med tempo og fart. Men han fikk bare et lite kvarter på banen før utvisningen.