Sunderland - Liverpool

0-1)

10.01.2015 /Premier League /Stadium of Light / Tilskuere: 45369 / Dommer: Craig Pawson

Skrevet av Marius Rabben

Det var ingen storkamp tilskuerne ble vitne til på Stadium of Light i ettermiddag, men Liverpool var utvilsomt det beste laget. Etter å ha gjennomført en god omgang før pause, der Lazar Markovic hadde gitt laget ledelsen, ble den andre omgangen åpnet med en Sunderland-utvisning. Vertene var riktignok nærmest scoring etter sidebyttet, men bortsett fra Adam Johnsons tverrliggertreff var det tynt fremover fra dagens hjemmelag. Liverpool kom til noen skudd utover i kampen, men fellesnevneren var mange avslutninger på utsiden av stolpene. De gulkledde holdt også unna den lille sluttspurten Sunderland vartet opp med, og Liverpool kan dermed reise hjem med tre poeng.

90:Dommeren blåser av etter litt krangling på tampen.

90:Liverpool klarerer.

90:Sakho får en lang tå på ballen rett foran Graham i boksen. Det ender til slutt med corner for vertene.

90:Sunderland forsøker seg med en sluttspurt. Ett minutt igjen.

90:Det legges til tre minutter i nordøst.

89:Sunderland sliter med å skape noe som helst for øyeblikket.

85: Johnson bytter med Mandron.

83:Balotelli vender flott og gir seg selv en mulighet, men italieneren sklir til hjemmefansens store glede.

82:Jordan Henderson tar ansvaret, men frisparket er ikke særlig godt slått. Over mål.

81:Masse rom for Liverpool-spillerne nå. Coutinho holdes når han utfordrer backrekka, og de gule får frispark i god posisjon.

78:Flott Liverpool-spill, der Coutinho finner Moreno på venstrekanten. Spanjolen legger inn til Mario Balotelli på løp, men headingen går over.

77: Giaccherini bytter med Buckley.

77: Wickham bytter med Graham.

77:Philippe Coutinho med et nytt skuddforsøk fra distanse. Lavt og utenfor.

75: O'Shea får ballen i beina etter en corner, men han klarer ikke å overliste Mignolet, som er bra med.

74:Emre Can spilles fri på høyresiden. Han tar seg god tid og legger inn. Ingen Liverpool-spillere kommer til avslutning i feltet.

73:Frispark til Sunderland fra skrått hold. Johnson tar det, men bommer totalt. Femmeter til gjestene.

71:Philippe Coutinho spiller vegg med Markovic, før han sender av gårde et skudd. Hastigheten på avslutningen er ikke spesielt høy, og keeperen redder enkelt.

70:Mario Balotelli tar frisparket, og han prøver å skyte. Ballen går rett i muren.

69:Markovic felles. Frispark til Liverpool på 30 meters hold.

67:Fabio Borini bytter med Mario Balotelli.

67:Sakho starter et angrep og spiller til Henderson. Han gir Philippe Coutinho sjansen, men brassen skyter utenfor.

66:Liverpool bruker god tid med ballen i oppbyggingen av angrep. Sunderland presser svakt.

64:Coutinho slår corneren inn i boksen, men headingen til Lovren går langt over.

63:Nytt hjørnespark til Liverpool.

59:Igjen slår Sunerland et frispark rett i Coutinho, som står for nærme. Vertene roper på et nytt gult til brassen, men dommeren mener Coutinho blir skutt på, ikke at han hindrer, og lar Liverpool-spilleren slippe nytt kort.

58:Fine kombinasjoner i Liverpool-laget på midtbanen, men ballen mot Markovic blir litt for lang.

56:Adam Johnson skrur frisparket inn i feltet, men ballen går igjennom hele feltet.

55:Dejan Lovren kommer altfor sent inn i en takling på van Aanholt og får kampens klareste gule kort.

54:Jordan Henderson får gult kort.

52: Johnson fyrer av fra distanse. Ballen får en merkelig ballbane og dunker i tverrliggeren. Skrtel er våken og rydder unna returen.

51:Emre Can er flyttet opp på midtbanen etter Lovrens innhopp.

50:Henderson finter seg flott fri og legger inn fra høyre. Ballen går rett til Pantilimon.

49: Bridcutt feller Emre Can og pådrar seg sitt andre gule kort for ettermiddagen. Dermed må Sunderland spille med ti menn resten av kampen.

46:Giaccherini klarerer hjørnesparket ut til Lazar Markovic på 17-18 meters hold. Han skyter med venstre på direkten. Ballen går meteren på utsiden.

46:Markovic drar av to spillere umiddelbart, før han legger inn. Sunderland slår ut til corner for gjestene.

46:Coutinho og Borini tar avspark. Den andre omgangen er i gang.

46:Steven Gerrard bytter med Dejan Lovren.

Brendan Rodgers' mannskap har gjennomført en god borteomgang på Stadium of Light. Allerede etter åtte minutter ga Lazar Markovic gjestene ledelsen, og han burde selv fått straffespark kort tid i forveien. Sunderland hadde en pressperiode etter en drøy halvtime, men det har ikke vært mye å juble for blant hjemmefansen. Fabio Borini hadde en enorm mulighet til å doble ledelsen, og Markovic har hatt en suser i tverrliggeren, så manageren vil nok være litt skuffet over at laget ikke leder med er enn det ene målet halvveis.

45:Markovic stusser ballen tilbake til Mignolet. Dommeren blåser av for pause.

45:Sunderland holder ballen på midtbanen og skaper ingenting.

45:To minutter legges til.

44:Emre Can slår en glitrende gjennombruddsball mot Fabio Borini, som passerer keeper, men skyter i nettveggen. Den burde italieneren satt i mål!

41:Henderson slår inn mot Skrtel, men han når ikke ballen.

41:Corner til Liverpool.

39:Liverpool bryter. Steven Gerrard spiller til Borini, som vender og triller ballen tilbake. Gerrard velger å skyte med venstre, men det ville kanskje vært smartere å la ballen gå til Lucas, som kom på løp rett bak. Pantilimon redder skuddet uten problemer.

38:Steven Gerrard klasker ballen i nettveggen. Ikke mange centimeter om å gjøre for kapteinen der.

37:Briljant pasning av Coutinho mot Henderson, og avslutningen fra midtbanemannen er nesten like fin og går i stolpen. Dommeren hadde imidlertid allerede blåst frispark fordi Henderson handset i nedtaket.

36:Philippe Coutinho får gult kort for å stå for nærme ballen når Sunderland har frispark.

35: Bridcutt får gult kort for å felle Steven Gerrard.

34:Larsson bøyer kula inn i feltet, men Mignolet er bra med og bokser ballen vekk.

33:Det er hjemmelaget som presser akkurat nå. Liverpool legger seg lavere, og vertene får corner.

32:Sunderland prøver å trenge seg igjennom Liverpools forsvar, men Sakho bryter. Han mister ballen umiddelbart, men like fort får Lucas stoppet vertene, og han rydder unna.

31:Henderson skyter høyt over.

29:Lazar Markovic dundrer ballen i tverrliggeren på halv volley fra 16-17 meter. Vanvittig skudd av serberen.

29:Steven Gerrard skrur frisparket, som slås fra veldig skrått hold, mot det lengste krysset, men Pantilimon får slått ballen til corner.

28:Moreno utfordrer Vergini, og Liverpool-backen går i bakken. Dommeren gir Sunderland-spilleren gult kort for armbruk.

24:Henderson slår hjørnesparket kort, og Liverpool prøver seg med en variant. Coutinho spiller tilbake, før Henderson leter etter Gerrard i boksen. Kapteinen hindres idet han skal skyte.

23:Liverpool etablerer et pasningsspill hver gang de har muligheten til det. Sunderland, som kun har Wickham igjen på topp når de forsvarer seg, presser midtbanespillerne til Liverpool kontinuerlig. Steven Gerrard får til slutt muligheten fra snaut 20 meter. Skuddet går ut til corner.

19:Gerrard presser Pantilimon, og keeperen sender ballen ut over sidelinja. Kapteinen brukes igjen i en offensiv posisjon, mens Henderson og Lucas har ansvaret sentralt på midtbanen.

17:Fabio Borini lager nok et frispark når han feller Giccherini. Dommeren gir Liverpool-spissen gult kort.

17:Larsson skrur ballen inn, og ballen havner til slutt hos Johnson på motsatt side. Han legger inn, men Lucas klarerer.

16:Sunderland får corner.

15:Borini jager og kommer for sent inn i en takling. Sunderland har mye mer ballkontakt etter Liverpool-scoringen.

13: Larsson slår et frispark inn i boksen, men ballen går rett i klypene til Mignolet.

8:Liverpool tar ledelsen! Markovic spiller til Gerrard, som får touchet ballen videre til Fabio Borini. Italieneren slår ballen tilbake til Lazar Markovic, som kjemper ballen over streken.

5:Bortelaget har kontroll på ballen i Sunderland, men vertene ligger dypt og holder Liverpool unna boksen.

3:Markovic legges i bakken inne i boksen. Hele Liverpool roper på straffe, men dommeren vinker spillet videre.

1:Sunderland går rett i angrep, men Liverpool-forsvaret får ryddet unna.

1:Hjemmelaget tar avspark på Stadium of Light. Kampen er i gang!

1:Spillerne har kommet ut på banen i Nordøst-England. Liverpool stiller i sine helgule drakter.

1:Steven Gerrard ankommer Stadium of Light. Avspark er kl 13.45.

De røde skal bryne seg på laget som reiste fra Anfield med 0–0 i begynnelsen av desember. Sunderland, med elleve, har flest uavgjortkamper i Premier League så langt, og de ligger ni poeng bak Liverpool etter tjue kamper.

Liverpool har seks spillere ute med skade før kampen på Stadium of Light: Adam Lallana (lår), Joe Allen (kne), Glen Johnson (lår), Jon Flanagan (kne), Brad Jones (lår), Daniel Sturridge (lår). I tillegg er Kolo Touré utilgjengelig fordi han er i gang med forberedelsene til Afrikamesterskapet.

Rødtrøyene gjør to forandringer på laget som avanserte i FA-cupen: Alberto Moreno og Fabio Borini erstatter Javier Manquillo og Rickie Lambert. Jordan Rossiter har fått en plass på benken.

Den store nyheten er likevel at Raheem Sterling fortsatt er på ferie i Jamaica. Han kommer tilbake til Merseyside neste uke.

Jack Rodwell rekker ikke kampen for vertene, men Gus Poyet har Patrick van Aanholt tilgjengelig. Anthony Reveillere er ikke i kamptroppen.

Vurdert av Håvard Sæle

Mignolet 5Før kampen uttalte Liverpool-manager Brendan Rodgers at keeperen må bli bedre med beina. På sin gamle hjemmebane understreket på mange måter Mignolet manageren sitt poeng. Så godt som samtlige tilbakespill endte med Sunderland-innkast, og igangsettingene holdt generelt dårlig kvalitet. I tillegg var belgieren skikkelig i trøbbel på Adam Johnsons langskudd etter 52 minutter. To gode inngrep i feltet redder opp noe av inntrykket, men Mignolet gjorde lite for å stilne kritikerne i en kamp med stort sett rolige arbeidsforhold.
Can 7Det er ingen tvil om at Emre Can er en god fotballspiller. Om han egner seg best som midtstopper, er en annen diskusjon. Før pause ble han aldri satt på de store prøvene defensivt, men tyskeren gjorde ting med ballen som i seg selv argumenterte for en mer fremskutt rolle på banen. Den fremragende bakromspasningen som spilte fri Borini like før pause står som selve symbolet på det. Brendan Rodgers flyttet ham så også høyere i banen etter sidebyttet, der han fikk mer nytte av steget sitt. Etter fire minutter av omgangen gikk han på et raid som endte med at Liam Bridcutt fikk sitt andre gule kort. 20-åringen er dessuten strålende i omstillingsfasene.
Skrtel 6Bautaen fra Slovakia markerte seg tidlig med en vidunderlig crossball mot Markovic, men 30-åringen maktet ikke helt å følge opp. Skrtel var riktignok en del av en backtreer som stort sett hadde full kontroll på et blodfattig Sunderland-lag, men stopperen fremsto likevel rufsete i flere situasjoner. Særlig slet han med å beregne brytningene sine. Heldigvis for Skrtel og Liverpool rettet han alltid opp i sitt eget rusk, slik at det sjelden ble skikkelig farlig. Slovaken reddet trolig også en scoring da han var først på returen etter Johnsons tverrliggertreff i 2. omgang.
Sakho 8Franskmannen spilte med sørgebånd for å vise solidaritet med ofrene etter terrorhandlingene i Frankrike denne uka, men stopperkjempen virket ikke preget av grusomhetene i hjembyen Paris. I stedet spilte Sakho med pondus, brøt ivrig foran og tråkket til i nærkampene. 24-åringen var den mest aggressive av de tre bak hos Liverpool, og selv om han iblant tok stor risiko, solgte han seg aldri. Dessuten viste han prov på et kaldt hode og en godt innstilt pasningsfot når han våget å tre igjennom ledd.
Henderson 6Tilbake på kjente trakter, og Henderson var opplagt interessert i å vise seg frem for sine gamle fans. Innledningsvis slet løpsmaskinen med å finne seg til rette og komme seg inn i kampen, men 24-åringen kjempet seg etter hvert inn i oppgjøret. Uten å gjøre det helt store, var Henderson en viktig brikke på Liverpool-midtbanen i første omgang. Spesielt fremtredende var han i gjenvinningsfasen. Etter hvilen overtok engelskmannen kapteinsbindet. Da gjorde Henderson seg bemerket med et par susende taklinger – den ene ble belønnet med gult kort. En kamp på det jevne av midtbanemannen.
Gerrard 6Kapteinen fikk bare spille 45 minutter i dag. I åpningsminuttene prøvde han ofte å snike seg inn i rommet mellom Sunderlands forsvar og midtbane, men det var ikke nevneverdig vellykket. Gerrard fikk sjelden ballkontakt selv, og endte i stedet opp med å ødelegge rommet som Coutinho ville operere i. Da han senket seg hakket dypere etter ledermålet, ble han mer involvert. Veteranene viste seg frem med noen flotte pasninger, men var – til ham å være – lite i aksjon. Burde nok ha scoret da Borini la til rette for ham på tampen av omgangen, men traff dårlig.
Leiva 7Midtbaneankeret styrte Liverpool-presset med bravur før pause. Om første- eller andreforsvarer ikke lyktes med å vinne ballen, sto gjerne Lucas riktig plassert og snappet opp kula. 28-åringen kompenserte ypperlig for tempoproblemene ved å lese spillet godt og plassere seg rett, og Sunderland-spillerne lyktes sjelden med å utfordre brasilianeren langs bakken. I andre omgang sto han opp og vant ballen høyt da Liverpool var i ferd med å slippe hjemmelaget inn i oppgjøret. Da rommene åpnet seg etter Bridcutts utvisning kunne imidlertid Lucas godt ha vært noe mer vågal i valgene med ball.
Coutinho 7I dag er Coutinho kun noen centimeter unna å få 9 på børsen, men marginene vippet ofte mot den lille brassen. Den utsøkte stikkeren mot Markovic etter to minutter beviste hva Coutinho er i stand til. Det gjorde også de fleste involveringene i åpningsminuttene, der han manøvrerte seg fri fra motspillere og vendte opp på små flater med største selvfølgelighet. Dermed kom han seg også i gode posisjoner, men den siste pasningen eller avslutningen ble alltid litt for svak. 22-åringen plaget Sunderland-forsvaret i perioder, men manglende sluttprodukt trekker ham ned fra 8-eren eller 9-eren i dag.
Moreno 7Spanjolen temmet Sunderlands høyreside fullstendig og ble knapt utfordret defensivt. Det ga ham spillerom til å bidra offensivt, og det trives andalusieren godt med. Moreno kom seg også i gode posisjoner, men han er i overkant avhengig av venstrefoten, slik at mulighetene rant ut i sanden før han i det hele tatt fikk løsnet skudd. Brendan Rodgers vil nok glede seg mest over 22-åringens posisjonering defensivt, for dette var en stødig kamp av Moreno.
Markovic Liverpools beste8Matchvinneren får Liverpool.nos bestemannspris i dag. Serberen ble snytt for et soleklart straffespark allerede etter to minutter, før han lurte både Sunderlands venstreback og målvakt da han lirket inn seiersmålet etter ni minutter. Det ga Markovic selvtillit til å utfordre, og stakkars Patrick van Aanholt hadde sin fulle hyre med å prøve å stagge 20-åringen. Flankespilleren scoret nesten sesongens mål da han dunket kula i krysstolpen på halvspretten etter snaue halvtimen. I tillegg jobbet han samvittighetsfullt hjemover og valgte kloke løsninger også uten ball.
Borini 5Arbeidsjernet løp, jobbet, rev og slet, men fikk dårlig betalt for det. Litt stygt sagt kan det virke som om Borini bare løper rundt uten mål og mening, for det er vanskelig å bli klok på bevegelsesmønsteret hans. Italieneren var ivrig, men kanaliserte energien feil når han ofte kastet seg inn i dueller han ikke hadde mulighet til å vinne. Slik fikk han også gult kort for å klippe ned landsmann Emanuele Giaccherini etter 17 minutter. Han burde ha scoret 2-0-målet etter å ha rundet hjemmelagets målvakt like før pause, men 23-åringen får pluss for å være nest sist på Liverpools scoring. Midtveis i andre omgang ble han byttet ut.
Balotelli 0ngen kan ta fra Mario at han ikke vil. I dag gikk italieneren omtrent rett ut på banen og dunket et frispark i Sunderland-muren. Senere ga han hjemmelagets stopperpar trøbbel, og Brown måtte ut i pølseboden en tur etter en herlig Balotelli-vending noen minutter før slutt. Avslutningen sto ikke i stil, men italieneren var uansett frisk de 23 minuttene han spilte.
Lovren 5Den store kroaten erstattet Gerrard i pausen og gikk inn i midtforsvaret. Han virket rusten etter skadeavbrekket, og kommunikasjonen med Skrtel gikk i stå ved et par anledninger. 25-åringen så utrygg ut med ballen og var ofte for sen i ryggen på Sunderlands angripere. Men det gjorde nok godt for Lovrens selvtillit å være en del av et forsvar som holdt nullen på bortebane.