Everton - Liverpool

0-1)

19.12.2016 /Premier League /Goodson Park / Tilskuere: 39 590 / Dommer: Mike Dean

Skrevet av Einar Kvande

Fire minutter på overtid avgjorde Sadio Mané Merseyside-derbyet, da han enkelt kunne putte ballen i tomt mål, etter at innbytter Daniel Sturridge hadde skutt i stolpen. Mané er meget våken i situasjonen, og løper forbi to Everton-spillere og setter ballen i mål.

Liverpool var det klart beste laget etter pause, og fortjente seieren. Roberto Firmino hadde tre kjempesjanser i løpet av andre omgang, og Everton var også utrolig heldige som fikk avslutte kampen med elleve mann på banen. Ross Barkley burde ha vært utvist midtveis i omgangen etter en meget stygg og sein takling på Jordan Henderson.

90:Etter drøye 100 minutter på stadionuret er kampen slutt!

90:Sadio Mane bytter med Lucas Leiva.

90:Roberto Firmino får en eventyrlig mulighet til å punktere kampen, etter godt forspill av Can og Mane.

90:Sadio Mane scorer på retur. Daniel Sturridge skyter fra 20 meter fire minutter på overtid. Ballen triller i stolpen. Sadio Mane plukker opp returen, og setter ballen i det tomme buret. Robles utmanøvrert av skuddet.

90:Lukaku er nær ved å komme igjennom tre minutter på overtid, men de røde får ryddet opp.

90:Åtte minutter er lagt til etter skaden på Stekelenburg.

90:Everton får et billig frispark, når Firmino gjenvinner ballen.

89:Milner skaffer Liverpool et hjørnespark.

88:En håpløs pasning av innbytter Can stopper et bra Liverpool-angrep.

87:Liverpool trykker på. Firmino får et forsøk blokkert, etter tekniske lekkerbiskener inne i feltet.

85: Gueye får gult kort etter å ha taklet Mane bakfra. Frispark til Liverpool drøye 25 meter fra mål.

84:Barkley sparker bort ballen når Liverpool får frispark, og Henderson er ikke fornøyd.

82:Adam Lallana bytter med Emre Can.

82:Divock Origi bytter med Daniel Sturridge.

80:Roberto Firmino avslutter fra fem meter. Kjemperedning av Robles.

79:Origi skaffer Liverpool en corner.

77:Firmino med et brasseforsøk som går høyt over, etter et Clyne-innlegg fra høyre.

75:Liverpool får corner, etter et godt angrep i regi av Lallana og Mane.

75:Williams header et frispark mot mål, men Mignolet har ingen problemer med å holde ballen.

72: Valencia bytter med Calvert-Lewin.

71:Sadio Mane dyttes og får seg en skikkelig trøkk i hodet i det han faller. Får ikke frispark.

69: Coleman får gult kort etter å ha involvert seg i situasjonen, som ender med håndgemeng.

67: Barkley får gult kort etter en stygg ettersleng på Henderson. Everton-spilleren er meget heldig som slipper unna med det gule kortet, for en skikkelig grisetakling som definitivt kvalifiserte til rødt.

64: Stekelenburg bytter med Robles. Everton-keeperen må gi seg, etter kollisjonen med egen forsvarsspiller.

58: Stekelenburg får en solid lårhøne, når kneet til Baines treffer ham i låret, i det Everton-kapteinen klarerer ballen foran Mane.

58:Sadio Mane setter ballen utenfor, da en klarering fra Baines treffer foten til senegaleseren, etter et nydelig fremspill fra Firmino med en hælflikk.

56:Dejan Lovren får gult kort etter å ha gått i kroppen på Lukaku i det belgieren satte fart på.

54:Lukaku stusser en ball inn i feltet fra Barry over mål.

51:Liverpool med en corner, som Everton får ryddet unna.

50:Roberto Firmino får en kjempesjanse alene med Stekelenburg, men avslutningen går i hodet på keeperen. I etterkant står Liverpool-spillerne i kø for å avslutte, men ingen får det skikkelig til.

48:Liverpool får sitt første hjørnespark for kvelden.

46: McCarthy bytter med Barry. Dette skyldes nok strekkskaden McCarthy fikk drøye fem minutter før pause.

Liverpool virket nervøse i startfasen av kampen, og Everton var det førende laget den første halvtimen. De rødes offensive spillere klarte aldri å involvere seg i kampen, og det var vertene som skapte de første farlighetene.

Ingen av lagene har skapt noen store målsjanser, men Liverpool kom bedre med i kampen etter hvert, og dro opp et par flotte angrep. Wijnaldum var den som kom til avslutninger, og han hadde løskrutt i støvlene.

I det hele tatt har det vært en rotete og oppjaget omgang, der personlige feil har florert. For Liverpool har Ragnar Klavan hatt en god omgang i midtforsvaret, med flere viktige inngripener i dueller med Lukaku.

45:Stekelenburg bokser frisparket unna under press fra Klavan.

45:Divock Origi ligger nede og tar seg til kneet, etter å ha gått overende i en løpeduell med Barkley. Frispark til Liverpool.

44: Funes Mori header to meter utenfor på hjørnesparket. Midtstopperen får gå opp fullstendig upresset.

43:Everton får kampens første hjørnespark, etter at Wijnaldum har vært uheldig og sklidd nede vet cornerflagget.

42:Mane med en håpløs pasning, som triller over dødlinja til utspill for Everton.

39: McCarthy ligger nede og tar seg til låret.

37:Divock Origi skyter knallhardt opp på tribunen, etter et godt oppbygd Liverpool-angrep, der et elegant overhopp av Mane lurer hele Everton-forsvaret, og Clyne legger hardt inn fra høyre.

31:Igjen får ikke Wijnaldum avsluttet skikkelig, på et godt Liverpool-angrep.

28:Origi felles bakfra av Baines, og får frispark midt inne på Evertons banehalvdel.

27:Wijnaldum med et håpløst skuddforsøk fra drøye 20 meter, etter Liverpools første gode angrep i kampen.

26:Klavan med ny god defensiv inngripen.

24:Mignolet med våkent keeperspill når en ball havner i farlig sone inne på Liverpools halvdel.

23:Barkley med et ufarlig skuddforsøk fra drøye 20 meter. Mignolet kontrollerer ballen utenfor.

23:Klavan er igjen den som rydder opp inne i feltet i duell med Lukaku, når Everton kommer fremover. Vertene har vært det beste laget så langt.

18:Klavan får med nød og neppe klarert et innlegg fra Coleman. Veldig oppjaget start på kampen, der Liverpool sliter med å få etablert eget spill.

17:Milner lykkes ikke med et fremspill til Milner, og ballen går over dødlinja.

13:Valencia skyter frisparket knallhardt rett i muren.

12:Firmino lager frispark i god posisjon for Everton, drøye 20 meter fra mål.

11:Lennon med et skuddforsøk som blir blokkert, og ballen er nær ved å falle i beina til en godt plassert Barkley inne i feltet, men Liverpool får kontroll på situasjonen.

6:Lukaku kommer seg forbi Klavan og legger inn fra høyre, men ingen blå i feltet til å ta i mot innlegget.

4:Coleman med to innlegg fra høyre i løpet av kort tid. Liverpool får ryddet unna. Høyt tempo og mange personlige feil i åpningsminuttene.

1:Gini Wijnaldum tar avspark.

Det er klart for lokaloppgjør på Goodison Park. Foran kampen ligger Liverpool som nummer tre i Premier League, med 34 poeng etter 16 kamper. De røde vil passere Manchester City med seier over Everton.

De blå har plukket 23 poeng på sine første 16 kamper, og ligger på niendeplass på tabellen. En blå seier betyr at Everton avanserer til sjuendeplass.

Emre Can og Daniel Sturridge er tilbake etter skader. Begge sitter på innbytterbenken. Dessverre kom derbyet for tidlig for ankelskadede Joel Matip, så Ragnar Klavan beholder sin plass i startoppstillingen. Sturridge er i en Liverpool-tropp for første gang siden 19. november. Alt i alt betyr dette at Liverpool mønstrer eksakt samme startellever som i 3-0 seieren over Middlesbrough.

For Everton erstatter Ramiro Funes Mori som ventet den suspenderte kapteinen Phil Jagielka.

Vurdert av Lars Frøsland

Mignolet 7Har lite å gjøre, men opptrer med stor ro og har full kontroll i feltet.
Clyne 7Er trygg defensiv og rimelig bra med fremover. Var nær å score i andre omgang.
Lovren 8I likhet med stopperkollega Klavan var han strålende mot Lukaku. Lovren har tatt seg kraftig sammen etter en tøff periode.
Klavan Liverpools beste8Hadde full kontroll på Romelu Lukaku – noe som i seg selv er imponerende. Esteren slurvet noe i starten, men pasningsspillet, taklingene og alt satt etter hvert som kampen gikk. Faktisk var han stor i Liverpools forsvar. Lagets beste.
Milner 7Varierer litt prestasjonene, men er i det store og hele med på å gjøre Liverpool solide i de bakre rekker.
Henderson 7Utrolig at han ikke ble skadet da Ross Barkley grisetaklet ham. Kapteinen jobber steinhardt, og gjør få feil. Det mangler litt på de kreative bidragene.
Wijnaldum 8Nederlenderen er ikke den mest synlige, men ballkontrollen hans bidrar til at Liverpool klarer å dominere kampen i så stor grad. Wijnaldum blir stadig bedre i Liverpool-trøya.
Lallana 7Ikke like strålende som de foregående kampene, men gjør en bra jobb under vanskelige arbeidsforhold. Gjør som vanlig lite feil og innsatsen er upåklagelig.
Mane 8Blir matchvinner når han er våken på en retur etter et Sturridge-skudd. Ingen reagerte hurtigere enn senegaleseren. For et kjøp han har vært for Liverpool.
Firmino 7Dette var bedre fra brasilianeren. Ikke like god som tidligere denne sesongen, men langt mer involvert enn det han har vært de siste ukene. Har et par gode forsøk og er mer ambisiøs og leken enn på lenge.
Origi 6Belgieren har scoret i fem kamper på rad, men i dag ble det ikke nettkjennning. Han er dog fryktelig nære i første omgang, men klarer ikke sette sitt preg på den måten han nok hadde ønsket. Byttes ut i andre omgang.
Leiva 0Kommer inn for å være en støtte i det defensive arbeidet. Får for lite tid til å sette karakter.
Sturridge 0God og viktig i forkant av målet til Mané. Sliter litt med touchet, men det er nok bare å forvente. Herlig å se spissen tilbake i aksjon. For lite tid til å sette karakter.
Can 0Huskes nok best for den absurde pasningen som fløy over alt og alle, men bidro med muskler på midtbanen. For lite tid til å sette karakter.