Går i fotsporene til managerlegender

Xabi Alonso har tatt lærdom av de beste. Nå er han godt i gang med sin egen managerkarriere.

Rafa Benitez. Jose Mourinho. Carlo Ancelotti. Vicente del Bosque. Pep Guardiola. 

Xabi Alonso (39) har blitt trent av noen av de aller beste managerne fotballverden har sett, og nå har han tatt fatt på sin egen managerkarriere. Spanjolen, som i løpet av fem år på Anfield ble en av fansens store favoritter, er tilbake der det hele startet - i barndomsklubben Real Sociedad.

Lærte av de beste

Alonso har løftet de fleste trofeer i løpet av sin spillerkarriere - blant annet to EM- og ett VM-gull med Spania, i tillegg til liga- og cuptitler i Tyskland og Spania og Champions League med Liverpool og Real Madrid. Han står med 114 landskamper for Spania og er husket som en strålende spiller hvor enn han har vært.

På veien har han også forsøkt å plukke opp så mye han kan av de strålende managerne han spilte under. Det var mye av grunnen til at han forlot Real Madrid til fordel for Bayern München i 2014. Han ville ikke bare prøve seg i enda en storklubb, men han ville lære av Pep Guardiola.

LÆREMESTER: Xabi Alonso har lært mye av Pep Guardiola.

LÆREMESTER: Xabi Alonso har lært mye av Pep Guardiola.

Nå følger han på mange måter i Guardiolas fotspor, tilbake i hjembyen der han trener Real Sociedads B-lag på tredje nivå i spansk fotball. Målet er å rykke opp, og selv om formen de siste ukene har duppet, har Alonso ifølge Daily Mail imponert stort på halvannet år i jobben.

Mistet spillere

Opprykket forrige sesong glapp på playoff, og mange av de unge spillerne imponerte såpass at de ble hentet opp til førstelaget, som kjemper på flere fronter - både i ligaen og Europa League. Dermed ble utgangspunktet for den nye sesongen tøff, og etter en perfekt start med tre strake seiere, har det bare blitt to poeng på de neste fem kampene.

Xabi har likevel imponert så langt, og Daily Mail skriver at det er forventet at 39-åringen etter hvert vil ta over førstelaget. Men kanskje blir det en tur til en annen klubb først. 

Reisen er på mange måter veldig lik den vi ser med Steven Gerrard. Han startet med å trene Liverpools juniorer, før han dro til Rangers for å smake på livet i en storklubb. Der imponerer han såpass at mange håper han vil være Jürgen Klopps arvtaker.

– Det er vanskelig å spå fremtiden. Jeg får ikke managerjobben bare fordi jeg var en god spiller for Liverpool og hadde karrieren der. Hvis jobben noen gang blir ledig er det en kø på en kilometer full av managere i toppklassen, sa Gerrard i et intervju med The Athletic nylig.

Tilbake til røttene

Xabi Alonso valgte å starte sin trenerkarriere hjemme i San Sebastian, på treningsfeltet som bare ligger noen kilometer unna der han ble født.

– Det var alltid i tankene mine å komme tilbake. Jeg visste ikke om det ville være som en spiller eller trener, men jeg ville komme tilbake til San Sebastian for å være del av Real Sociedad, har Alonso sagt i et intervju med BBC.

I spillestilen hans finner vi ingredienser fra alle managerne han har spilt under, men Alonso har forsøkt å skape sitt eget særpreg på det unge laget.

– Du lærer av dem, men du må bygge din egen personlighet. Man kan ikke kopiere og lime inn i managerjobben. Du må bygge dine egne ideer, ha troen på dem og sette ideen i live. Det er det jeg prøver å gjøre, sier han.

Spanjolen vil ikke svare på om drømmejobben er i Liverpool, men sier han er mer opptatt av egen utvikling, og å være del av trenden der unge managere får store jobber - som Gerrard, Mikel Arteta og Frank Lampard. 

– Det er flott å kunne følge Stevie, Mikel og Frank Lampard, at det er så mange unge managere som allerede er der, sier Alonso.

KOLLEGER: De var gode venner på midtbanen i Liverpool. Nå gjør de karriere i managerstolen.

KOLLEGER: De var gode venner på midtbanen i Liverpool. Nå gjør de karriere i managerstolen.