Dødballer har vært et effektivt våpen mot United. Solskjærs lag har fortsatt ikke løst dét problemet

Forrige sesong scoret Liverpool to mål etter dødball på Old Trafford. Nå er Virgil van Dijk også tilbake og tilgjengelig.

På søndag er det nytt møte med Manchester United – denne gang på Old Trafford foran fulle tribuner.

En ting Liverpool har fått orden på igjen med Virgil van Dijk og Joel Matip tilbake, er trusselen på offensiv dødball. På sesongens fem første kamper har de røde scoret fem mål etter cornere.

Van Dijk har hatt brukbare muligheter, både mot Atletico Madrid, Burnley og Leeds, men har så langt ikke funnet veien til nettmaskene. Han har scoret på dødball for Nederland, men scoringen mangler fortsatt for Liverpool for en av verdens beste hodespillere.

Men det at forsvarsspillerne konsentrerer seg så mye om nederlenderen, åpner opp mulighetene for andre spillere. Liverpool har scoret fem mål på corner denne sesongen, på åtte kamper.

Slik har målene kommet

De fem målene i ligaspillet kom ved 3–0 mot Norwich. Kostas Tsimikas sendte en corner utover fra venstre, Matip og van Dijk presser inne i midten og hjemmelaget greier ikke å klarere ballen som havner hos Mo Salah på hjørnet av 16-meteren, og toppscoreren avslutter flott med et skudd i motsatt hjørne.

Liverpool lette etter en goal som kunne drepe en ny bortekamp, denne gang i Leeds og på stillingen 1–0 til gjestene fra Merseyside. Hjørnesparket fra Trent Alexander-Arnold går utover fra høyrebackens fot, Virgil van Dijk vinner lett hodeduellen ved omtrent straffemerket, og Fabinho får presset nedfallsfrukten inn i nettmaskene.

SCORET: Fabinho scoret mot Leeds. Scoringen kom etter dødball.

SCORET: Fabinho scoret mot Leeds. Scoringen kom etter dødball.

Kostas Tsimikas har vist seg å være et mulig våpen på cornere, og hans innlegg rett før pause mot Crystal Palace treffer hodet til en Salah som har spurtet fram mot første stolpe, og Sadio Mané setter inn returen som keeper gir på headingen fra Mo.

Det er Tsimikas igjen som er server da det blir 2–0, ved at van Dijk får en touch på ballen og Salah avslutter pent fra ganske kort hold ved bortre stolpe.

3–0 var en litt sjeldnere variant da Salah, med Alexander-Arnold ute med skade, tok hjørnespark fra høyre, og svingte ballen inn med sin venstrefot. En nokså dårlig utboksing av en presset keeper gjorde at Naby Keita kunne sende ballen kontant tilbake i nettmaskene på volley fra hjørnet av 16-meteren.

Et lag Liverpool har lykkes mot før

Van Dijk mistet kampene mot Solskjærs lag forrige sesong, men sist han spilte mot dem scoret han kampens første mål etter corner, i det som ble kampen som på mange måter symboliserte da hele Anfield-publikummet fikk troen på at ligagullet endelig skulle komme til L4.

Forrige sesong vant Liverpool 4-2 på Old Trafford – den gang for tomme tribuner. Da kom det ene målet fra Diogo Jota, etter at Nat Phillips hadde kommet på avslutning etter corner. Det andre målet var et flott slått frispark av Alexander-Arnold, til en umarkert Roberto Firmino på bakre stolpe.

STÅR PÅ STREKEN: David de Gea er sjelden ute i feltet for å ta seg av innlegg.

STÅR PÅ STREKEN: David de Gea er sjelden ute i feltet for å ta seg av innlegg.

Den gang var det Dean Henderson som sto i mål. Nå er David de Gea tilbake som Uniteds førstekeeper. Spanjolen har løftet seg etter noen vanskelige sesonger, og har fått skryt for spillet sitt denne sesongen. På defensiv dødball har han fortsatt sine begrensninger.

Manchester United-målvakten ligger sist på Premier League-statistikken både for utboksinger (1) og «high claims» (2) – altså at han går ut og plukker innlegg i feltet. Det er en statistikk som toppes av Robert Sanchez i Brighton-målet med 24. 30-åringen trives på streken, der han er meget god. 

Mange baklengs

Vi har brukt analyseverkøyet Instat, og gått litt tilbake for å se på problemet til Manchester United på defensiv dødball.

Der har vi sett på alle de gjeldende kampene for United tilbake fra starten av forrige sesong. Det er 73 kamper i Premier League, Champions League, Europa League, FA-cup og ligacup.

Der ser vi at motstanderne har kommet til 123 avslutninger etter cornere og frispark inn i boksen. Hele 21 av avslutningene har endt med scoring. 17 av målene er etter tapte hodedueller i feltet.

MANGE BAKLENGS: Manchester United har sluppet inn 21 mål fra dødball imot siden starten av forrige sesong.

MANGE BAKLENGS: Manchester United har sluppet inn 21 mål fra dødball imot siden starten av forrige sesong.

I sommer har United forsterket midtforsvaret med Raphael Varane. Den franske verdensmesteren og storspilleren fra Real Madrid har hodestyrke, og laget har faktisk kun sluppet inn ett mål på dødball denne sesongen mens han har vært på banen.

Vi vet fortsatt ikke om Varane kommer til å spille mot Liverpool. Han har vært skadet siden Nations League-finalen mot Spania tidligere denne måneden, og har ikke spilt kampene etter landslagspausen.

Tre på de siste fem

United har sluppet inn tre dødballmål på sine fem siste kamper. Det startet med Kortney Hause, som ble matchvinner for Aston Villa helt på tampen av kampen på Old Trafford i slutten av september.

Han løp mot første stolpe, fikk ristet av seg Edinson Cavani, og stanget ballen i mål bak de Gea på streken.

I forrige ligakamp kom det også baklengs på dødball. Da var det et fripark nede på dødlinja. Det ble slått inn foran mål, og stusset videre til Patson Daka på bakre stolpe.

Han hadde kommet seg helt fri bak ryggen på Harry Maguire, fikk kontroll på beina, og satte ballen inn i det tomme nettet.

I onsdagens kamp kom det en ny klassisk corner som ble slått inn i feltet. Der gikk midtstopperen Merih Demiral høyest, knuste alle i lufta, og stanget vakkert inn 2-0-målet.

Dessverre snudde United kampen etter pause, da Demiral hadde gått ut med skade.

Tall fra en måned tilbake, viste at de røde hadde kommet til 16 flere avslutninger etter dødballer enn noe annet lag i Premier League.

Med innleggsføttene til Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson kan dette helt klart være et viktig våpen i søndagens kamp. Spesielt med så store og sterke gode hodespillere som van Dijk og Joel Matip i boksen.

Manchester United - Liverpool spilles søndag kl. 17.30, og vises på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play.