Forrige sesong satte de uflaks-rekorder. Så snudde lykken for Brighton

Brighton spilte som et topplag, men fikk aldri lønn for strevet. Før det endelig snudde.

Forrige sesong var det et par gjengangere å se høyt på «Expected Points-tabellen», men litt lavere på den ekte tabellen. Lagene som lørdag møtes på Anfield, Liverpool og Brighton, var lenge de to som tilsynelatende fikk dårlig betalt for sine prestasjoner i 2020/21-sesongen. 

«Expected Points-tabellen» regnes ut fra «Expected Goals» (xG), og utregningen gjennom sesongen er det alltid The xG Philosophy som står for. 

Etter hvert som Liverpool gikk seg fast med sine problemer jevnet det seg ut, men Brighton klarte aldri å hente seg inn på xG-tabellen, og de ble kjent som xG sin verste fiende. 

20 poeng for lite

Brighton endte til slutt forrige sesong på en noe skuffende 16. plass under ledelse av Graham Potter. Med 41 poeng var de stort sett aldri i nedrykksfare, men 40 mål var svakt med tanke på hvor mange sjanser de skapte. Bare seks lag slapp inn færre enn Brightons 46, så defensivt var det solid. 

Ifølge The xG Philosophy skulle Brighton sin sesong vært mye bedre enn den var med normal uttelling, og de satte uflaks-rekord siden man begynte med utregning av «Expected Points-tabellen». 

Brighton endte sesongen med Expected Points på 61,47, men endte altså som sagt med bare 41. 20 poengs forskjell er utrolige tall, og hadde de fått uttellingen de ut fra spill og sjanser hadde gjort seg fortjent til, ville de vært likt med Arsenal på 8. plass.

«The Seagulls er et fint eksempel på hvordan Expected Points kan hjelpe oss i å måle lagenes virkelige kvaliteter», skriver The xG Philosophy.

– Du må alltid se på prestasjonen

Da Brighton gikk gjennom tunge perioder resultatmessig forrige sesong, var det ikke noe snakk om å sparke manager Graham Potter. Klubben - og motstandermanagere som Jürgen Klopp og Pep Guardiola - kunne se at Potters lag spilte god fotball. 

I starten av forrige sesong dominerte de i hjemmekamper mot Chelsea og Manchester United, men tapte til slutt. De tok alle tre poengene på Anfield i februar etter å ha vært det beste laget. 

Men ofte var de altså det beste laget uten å få betalt for det. Det var Potter godt klar over, men han visste at laget var på rett kurs.

– Expected goals kan si noe om prestasjonene våre. Vi vet at den viktigste statistikken er antall mål vi har scoret når kampen er slutt, men du må alltid se på prestasjonen, sa Potter til Sky Sports i februar.

– Man kan ikke alltid bare si at man har prestert godt. Men heldigvis er det nok folk i denne klubben som forstår at gode prestasjoner kan føre til gode resultater, sier han.

Snudde trenden

Og i starten av denne sesongen ble det endelig litt mer å smile for. Brighton startet godt og vant fire av sine fem første kamper. På de fire neste har det ikke gått like bra - med tre uavgjort på rad før 1-4-tapet hjemme mot Manchester City sist. 

Noen av problemene er de samme som forrige sesong. Brighton sliter med å omsette sine sjanser. Men defensivt har de vært bunnsolide med unntak av forrige helg. Ni baklengsmål på ni kamper er fasit - før City-kampen hadde de bare sluppet inn fem på åtte kamper. 

Men prestasjonene til Potters lag har faktisk ikke matchet poengfangsten - og uflaksen fra i fjor har snudd til litt mer flyt denne sesongen. Kanskje et bevis på et gammelt klisjé, at jevner seg ut over tid?

Ifølge The xG Philosophy har Brighton bare «fortjent» 11 poeng så langt denne sesongen - men fangsten er 15. 

Men til tross for at xG-gudene tilsynelatende endelig viser litt sympati for Brighton og situasjonen har snudd, er noen ting som før. Brighton er fremdeles et vanskelig lag å møte - og de liker å styre kampene. I syv av ni kamper denne sesongen har de hatt ballen mest. 

– Brighton er et fotballspillende lag, og en virkelig trussel. De forsvarer seg godt, selv om de slapp inn fire mål i forrige kamp. Du vet aldri hvordan kampen blir. Brighton var utrolige i andre omgang mot City. Vi vet hva de er kapable til, og vi spiller litt annerledes enn City. Vi ønsker å skape trøbbel for dem. Vi tapte sist vi møtte Brighton her. Et fullsatt Anfield vil hjelpe oss, selvsagt. Brighton vil ha sine øyeblikk. Det er uunngåelig. De har en manager i toppklassen, sa Jürgen Klopp på dagens pressekonferanse.

De blir en hard nøtt å knekke for Liverpool på Anfield lørdag.