Etter en rufsete start, har Ozan Kabak spilt seg stort opp i det seks måneder lange «prøvespillet»

Liverpool trenger ikke å ta noen avgjørelse før i sommer.

17. mar 2021 kl 20.21Arild Skjævelandaskjaeveland

Ozan Kabak fikk en vanskelig start på sin Liverpool-karriere. Han kom fra et lag i full krise i Bundesliga, til et lag som var inne i sin første store krise på mange år, der han skulle vikariere for ikke bare verdens beste midtstopper, men alle andre rutinerte spillere i den posisjonen som var ute med skader.

Jürgen Klopp lot seg ikke stresse av kritikken.

– Jeg hørte at det hadde vært noe kritikk om Ozan da han kom inn og spilte, men jeg leste det ikke. Slik er verden vi lever i. Du henter en 20 år gammel gutt, og alle vil at han skal løse alle problemene våre på ett sekund, og du kan ikke gi ham tid i det hele, sa han før kampen mot Wolverhampton.

– Vi har ikke sett det på den måten, og vi er ganske kritiske med oss selv og guttene. Ozan har spilt veldig bra fra første stund. Om han har spilt så bra som han kan, eller sin beste kamp noen gang? Trolig ikke.

– Han prøver å tilpasse seg, og når du gjør det i disse øyeblikkene, kan du ikke være deg selv helt naturlig fordi du prøver å finne deg til rette med andre mennesker. Det tar litt tid til du kan gjøre begge deler, både tilpasse deg til andre og være deg selv.

Kabak var en midtstopper som ble linket til Liverpool allerede i fjor sommer, da van Dijk, Joel Matip og Joe Gomez var skadefri, og er en stopper de røde har fulgt en stund, uavhengig av skadesituasjonen.

– Jeg er veldig tilfreds med prestasjonene så langt, og alle visste at han var 20 år gammel og et kjempetalent, så jeg tror ikke at det er noe problem at vi ikke kan bruke ham ved siden av Virgil, Joel eller Joe, sa Klopp.

«Fortsatt på prøvespill»

Jamie Carragher har snakket mye om Kabak den siste tiden, både på Clubhouse der han har sitt fotballshow tre ganger i uken, og på Monday Night Football på Sky Sports.

– Han har sett bra ut i noen kamper, og så har han sett litt usikker ut i andre, men du må huske at han er en ung spiller. Det er ikke lett, sa Jamie Carragher på Monday Night Football.

KORT TID: Ozan Kabak kom til Liverpool like før overgangsvinduet stengte.

KORT TID: Ozan Kabak kom til Liverpool like før overgangsvinduet stengte.

– Det er ikke så lett så klart, men det er omtrent som at han er på prøvespill. Han må levere nå, dersom han ønsker å være Liverpool-spiller neste sesong. Når du ser ham spille, så må du huske på at han er ung og spiller ved siden av en annen ung spiller. Han spiler for et lag som står høyt, og er ikke så vant med å gjøre det. Det er mange faktorer som må med for hvorfor han ikke kanskje ikke har vært glimrende i enkeltkamper, sier han videre.

– Han må fortsette å spille veldig bra, og prestere slik han gjorde mot Leipzig dersom han skal bli Liverpool-spiller igjen neste sesong.

Kabak fyller 21 år senere denne måneden.

Spiller på det trygge

Det så veldig bra ut for Kabak lenge i Premier League-debuten sin borte mot Leicester City. Han gjorde ting enkelt, og så ut til å ha en god forståelse med Jordan Henderson i midtforsvaret. Så skulle det snu i sluttminuttene. Han kolliderte med Alisson Becker, og Jamie Vardy kunne spasere inn sin enkleste scoring for sesongen. Noen minutter senere scoret gjestene igjen, etter at Thiago hadde gitt fra seg ballen på midtbanen og forsvaret ikke hang sammen.

Vi har brukt analyseverktøyet InStat for å se på Kabaks involveringer i de første sju kampene han har spilt for Liverpool.

Han var veldig solid da Liverpool slo RB Leipzig i neste kamp, mens han igjen slet mot Everton i derbyet de røde tapte 2-0.

Motstander

Resultat

Spilte sammen med

Karakter på børs

Leicester

1-3

Henderson

4

RB Leipzig

2-0

Henderson

8

Everton

0-2

Henderson 45 / Phillips 45

4

Sheffield United

2-0

Phillips

7

Chelsea

0-1

Fabinho

5

RB Leipzig

2-0

Phillips

7

Wolverhampton

1-0

Phillips

7

Har fungert med Phillips

Tyrkeren ser ut til å ha en bra hurtighet – men det går litt tregt på de første metrene. Han virket også mye mer aggressiv og klar til å stupe inn i situasjoner på klippene vi så av ham fra den i Tyrkia og Tyskland. Det kan være flere grunner til at vi ikke har sett så mye av det. Kanskje han har fått beskjed om å roe seg – eller kanskje er det fordi han har Fabinho foran seg, som rydder unna før ting blir skummelt.

Hele forsvaret, selv om det består av unge uerfarne midtstoppere, har sett mye bedre ut i de siste kampene. Tor-Kristian Karlsen mener stopperen fikk det ganske enkelt mot Willian Jose og Wolverhampton på mandag, i en kamp der Kabak ble kåret til banens beste.

– Jeg synes han fikk det enkelt da. Han kunne ligge dypt og rydde unna det som kom. Det ble få dueller og én mot én-situasjoner, sier han til Liverpool.no.

Kabak og Nat Phillips, som kom inn til pause mot Everton, er nå det tredje mest brukte stopperparet Klopp har brukt denne sesongen. De slapp inn ett mål etter straffe i sine første 45 minutter mot Everton, men har siden holdt nullen i tre av tre kamper sammen.

Phillips er veldig dominerende i luften, men også Kabak har vist at han har god hodestyrke. Mot Wolves viste han også at han hadde evnen til å ta med seg ball ut av pressede situasjoner, uten at han lar seg stresse. Det vitner kanskje om en spiller som finner seg mer og mer til rette med nye lagkamerater, og føler at han ikke bare trenger å spille på det trygge.

Det kan bli veldig spennende å se hvordan han presterer ved siden av en av Liverpools rutinerte klassestoppere, dersom han får sjansen og blir værende neste sesong.

Ingen stor sum

Liverpool var ikke interessert i en avtale der de måtte binde seg til et kjøp av Kabak etter utlånsperioden. Det var det Schalke 04, som er i pengenød, helst ønsket. Dersom det var et krav, skal sportsdirektør Michael Edwards ha vært klar til å trekke seg og gå for et alternativt overgangsmål.

Nå har Liverpool muligheten til å kjøpe spilleren for 18 millioner pund til sommeren. Det er ingen stor sum for en 20-åring de potensielt kan bruke i 15 år fremover, som heller ikke vil kreve at han spiller fast hver uke med det aller første. Virgil van Dijk og Joel Matip fyller begge 30 år til sommeren.

Karlsen, som har god greie på det europeiske overgangsmarkedet, synes 18 millioner pund høres ut som en «god deal» for en stopper som Kabak.

– Ja, jeg synes egentlig det er en god deal, for en så ung stopper. Samtidig er det vanskelig å si. Det er ingen som vet hva 18 millioner pund vil være verdt om 6-12-18 måneder nå, sier han.

GOD: Ozan Kabak gjorde sakene sine meget bra mot RB Leipzig.

GOD: Ozan Kabak gjorde sakene sine meget bra mot RB Leipzig.

Også Torbjørn Flatin er i ferd med å snu. Han var skeptisk i starten.

– Jeg var ganske negativ helt i starten, og mente han så treg og kantete ut. Jeg var litt usikker på evnen hans til å ta avgjørelser i forsvaret, men han har vært bedre for hver kamp. Jeg husker ikke hvem det var som sa det, men tror det var en i Schalke. Han sa at den beste egenskapen Kabak hadde, var at han aldri ga opp. Innstillingen hans og mentaliteten, og det begynner du å se litt, sier Flatin.

– Han har spilt for et nedrykkslag og kjempet. Selv om han har fått noen på trynet i starten, så har han alltid slått tilbake. Jeg kunne godt tenkt meg at han var litt hurtigere, men du kan se at han leser spillet mye bedre enn det så ut som i starten. Det er ikke helt ulogisk når du kommer til Premier League, at det tar litt tid å omstille seg. Spesielt for en ung stopper. Det er positivt, men jeg er litt enig med det Carragher sier om at Liverpool ikke trenger å ta en avgjørelse her og nå.

Han er positiv dersom Kabak vil akseptere at han ikke er førstevalg.

– Nå er det også et spørsmål om disse tre som er ute, og hvordan de kommer tilbake. Men dersom han blir fortalt at han må regne med å være et tredje eller fjerdevalg, og om han er klar for å ta den oppgaven, så innbiller jeg meg at han kanskje er det. Da ser det mye bedre ut. Han er tross alt bare snart 21 år. Du må berømme måten han har taklet dette på. Jeg har gått fra å være skeptisk og tenke det ikke er noe å satse på, til at han vender meg litt om. Det handler litt om hvordan kabalen skal gå opp, men jeg har i alle fall snudd litt og satt meg på gjerdet. Jeg venter spent på fortsettelsen.