Har slått over hundre hjørnespark siden jul. Null har resultert i scoring

Corner er ikke lenger mål for Liverpool.

8. mar 2021 kl 15.39Jens Bessesen

Liverpool var Premier Leagues beste dødballag, men har i det siste gjort skam på det gamle «corner er mål»-uttrykket med sine 113 siste forsøk fra hjørneflagget. For mer ufarlig enn det Liverpool har vært på corner siden jul går det ikke an å bli.

En kikk i analyseverktøyet Instat viser den fryktelige utviklingen når vi deler sesongen i to ved jul. 

  • Før jul: 14 kamper, 97 cornere, sju mål.
  • Etter jul: 14 kamper, 113 cornere, null mål. 

Grunnen? Det korte - eller rettere sagt lange - svaret er 388 centimeter med midtstopper.

Ingen etter jul

Uten Virgil van Dijk (193 cm) og Joel Matip (195 cm) er Liverpools trussel på corner fullstendig borte. Selv om de får flere hjørnespark og varierer måten å løse dem på, er sluttresultatet det samme: grei skuring for forsvarerne.

Liverpool.no skrev like før jul en sak om at Liverpool faktisk var blitt farligere på corner selv uten den skadde Virgil van Dijk. Syv cornere var blitt til mål de første 14 kampene denne sesongen, fire av de ble slått direkte inn i feltet.

SCORING: Joel Matip stanger inn 1-0 mot Wolves. Liverpool savner trusselen til kameruneren på dødball.

SCORING: Joel Matip stanger inn 1-0 mot Wolves. Liverpool savner trusselen til kameruneren på dødball.

Da var fortsatt Joel Matip med på laget, i hvert fall tidvis. På seks av de sju cornerne som ble scoret på, var enten Matip eller van Dijk i feltet. Den ene scoringen uten de to på banen kom da Roberto Firmino stanget inn vinnermålet mot Tottenham i desember. 

Det var nest siste cornermål i Premier League for Liverpool denne sesongen. Det siste kom på Selhurst Park i 7-0-seieren mot Crystal Palace like før jul. 

Skrekktall uten duoen

Ifølge skribent Paul Tomkins har Liverpool kun scoret det ene dødballmålet på 22 kamper uten van Dijk og Matip på banen. 20 av de kampene har kommet denne sesongen. Med den duoen som midtstopper scorer Liverpool på dødball i hver tredje kamp. 

Nå scorer ikke de røde i det hele tatt. Liverpool har gått fra best i ligaen til fraværende på dødball på bare noen måneder.

Selv om Liverpool hadde høye spillere på banen mot Fulham, var det ikke mange trusler på offensiv dødball. Nat Phillips og Rhys Williams står begge uten scoringer i sine seniorkarrierer. 

Slår mer direkte inn enn før

Etter jul har Liverpool i snitt fått flere cornere enn både i første halvdel av sesongen og forrige sesong. De siste 14 kampene har laget i snitt fått litt over åtte cornere i snitt. 

Det er stort sett Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson som tar cornerne, mens også Xherdan Shaqiri får være med på leken når han er på banen. 

KORT VARIANT: Liverpool sløste bort et hjørnespark foran frustrerte supportere.

KORT VARIANT: Liverpool sløste bort et hjørnespark foran frustrerte supportere.

Mange supportere har nok ergret seg over at Liverpool har valgt korte cornere når kampene går mot slutten. Det kanskje verste eksempelet kom mot West Bromwich tredje juledag, da starten på den fryktelige resultatrekken gikk. Fem minutter på overtid valgte Alexander-Arnold å slå kort til Alex Oxlade-Chamberlain. Han sendte ballen rett i blokka, og 2000 supportere på tribunen fikk ut sin frustrasjon da sluttsignalet gikk. Det var også siste gang supporterne skulle få komme inn på Anfield før England på ny gikk i lockdown.

Men hele 85 av de 113 cornerne de siste 14 kampene har faktisk blitt slått direkte inn i feltet. Det utgjør 75 prosent. Bare 15 av disse har ført til en avslutning, og ingen har altså gått i mål. Nærmest var nok Firmino mot Newcastle da han bommet på mål fra kort hold. 

De 97 cornerne som ble slått i løpet av sesongens 14 første kamper var altså mer effektive. Bare 67 prosent av de ble slått direkte inn i feltet, og fem av de syv målene kom som resultat av direkte cornere. Liverpool kom til flere avslutninger per corner og scoret flere mål før jul enn de har gjort etter jul. 

BOM: Litt tilfeldig er det at Liverpool står uten dødballmål siden jul. Her skulle Roberto Firmino scoret.

BOM: Litt tilfeldig er det at Liverpool står uten dødballmål siden jul. Her skulle Roberto Firmino scoret.