Kun én motspiller har scoret mot Thomas Tuchels Chelsea

Slik har Thomas Tuchel fått skikk på Chelsea.

Siden Thomas Tuchel tok over etter Frank Lampard som Chelsea-manager i slutten av januar, er det spesielt på ett område de har forbedret seg: forsvaret. Tuchels trebackslinje har stanset det aller meste av angrep som er kommet. 

På de ni kampene tyskeren har ledet Chelsea i alle turneringer, er det kun én motspiller som har klart å score på dem - Takumi Minamino, som er på utlån fra Liverpool til Southampton. Det andre målet Tuchels Chelsea har sluppet inn var et selvmål av Antonio Rüdiger. 

Ubeseiret

Foreløpig er Tuchel ubeseiret som Chelsea-manager.

Foruten disse to scoringene har laget holdt nullen syv av ni kamper, og seks av kampene er vunnet. Totalt er målforskjellen beskjeden i begge retninger. De har kun sluppet inn to, men det har ikke blitt mer enn ti scoringer:

  • Chelsea - Wolves 0-0
  • Chelsea - Burnley 2-0
  • Tottenham - Chelsea 0-1
  • Sheffield United - Chelsea 1-2
  • Barnsley - Chelsea 0-1 (FA-cup)
  • Chelsea - Newcastle 2-0
  • Southampton - Chelsea 1-1
  • Atletico Madrid - Chelsea 0-1 (Champions League)
  • Chelsea - Manchester United 0-0

Den gode formen har sendt de blåkledde fra niende- til femteplass på Premier League-tabellen foran torsdagens møte med Liverpool, som betyr mye i kampen om spill i Champions League neste sesong.

Har snudd trenden

Og den gode defensive formen er en sterk kontrast til hva som var tilfellet under lagets forrige manager, klubblegenden Frank Lampard. Independent skriver at de forrige sesong slapp inn 54 mål, det meste på 23 år. Spesielt slet de mot topp seks-motstand. 

Kun 15 poeng på 15 kamper ble det, og med målforskjellen 17-28. Det var de defensive problemene som gjorde at Chelsea slet mot alle lag på øvre halvdel av tabellen under Lampard. 

STRAMMET OPP: Thomas Tuchel har fått skikk på Chelsea.

STRAMMET OPP: Thomas Tuchel har fått skikk på Chelsea.

Det har Tuchels trebackslinje - eller fembackslinje - fått skikk på. I helgens kamp mot Manchester United slapp ligaens mestscorende lag knapt til touch i Chelseas 16-meter, og kampen endte målløst. I storkampen i Champions League mot Atletico Madrid slapp ikke spanjolene til et eneste skudd på mål. 

Tuchels 3-4-2-1, eller 5-3-2 som han byttet til mot United, ser ut til å stenge ute de fleste som prøver seg. 

«Tyskerens første mål etter å ha erstattet Lampard var å gjøre laget vanskelig å slå. De er de nå», skriver Melissa Reddy i Independent.

Kommunikasjon

Men Tuchel har endret mer enn bare den defensive strukturen. Ifølge The Athletic har 47-åringen løftet det kollektive humøret på Stamford Bridge. Spillere som Marcos Alonso og Kepa Arrizabalaga, som var ute i kulden under Lampard, har fått nye sjanser til å vise seg fram. 

Spillerne som av den grunn har blitt nødt til å vike, som for eksempel nysigneringen Ben Chilwell, får jevnlig forklaringer og oppfølginger fra Tuchel - i motsetning til hva som var tilfelle under Lampard.

At kommunikasjon er viktig for den tidligere Mainz-, Dortmund- og PSG-manageren kom klart fram etter en kontroversiell episode nylig. I kampen mot Southampton ble Callum Hudson-Odoi byttet ut bare en halvtime etter at han kom inn som innbytter. Etter kampen ble kantspilleren offentlig kritisert av sin nye manager. Men i ettertid skal Tuchel ifølge The Ahtletic ha holdt et lagmøte der han forklarte avgjørelsen til spillerne, og Hudson-Odoi har siden fått tillit fra start på vingbacken både mot Atletico og Manchester United.

Tuchel skal dessuten være mer aktiv på treningsfeltet enn det Lampard var, og foran torsdagens møte med Liverpool har han bygd et lag stinne av selvtillit og styrke.

«3-4-2-1-systemet har fungert utmerket så langt, men Tuchel er opptatt av at det ikke er skrevet i stein for resten av sesongen. På mange måter handler det ikke om hvilken formasjon Chelsea stiller i, men innstillingen og viljen», skriver The Athletic.