Er det på tide å flytte Trent Alexander-Arnold opp på midtbanen?

«For god til å spille på backen», hevdes det om Trent Alexander-Arnold. Er tiden inne for å bytte posisjon?

– Trent Alexander-Arnold er for god til å spille på backen, sa tidligere storscorer Gary Linker i BT Sports studio i forbindelse med onsdagens kamp mot Real Madrid. 

22-åringen spilte en av sine beste kamper denne sesongen. Han skapte flere sjanser enn hele Real Madrid-laget gjorde til sammen, og var mannen Liverpool så til da de trengte inspirasjon og nye ideer i et forsøk på å bryte ned det defensive spanske storlaget. 

Kampen endte 0-0, men Trent fikk likevel sin personlige revansje etter den tunge opplevelsen i bortekampen på Estadio Alfredo di Stefano åtte dager tidligere. Der ble hans defensive svakheter avslørt da Real Madrid avgjorde kvartfinalen med 3-1-seieren. Onsdag dominerte Liverpools høyreback kampen, og han hadde mye bedre kontroll på bortelagets kontringsforsøk. 

Minnet om Gerrard

Etter de tre kampene som er spilt den siste drøye uka, to mot Real Madrid og en mot Aston Villa, er det mange som har tatt til orde for å flytte Trent opp på midtbanen. 

Tapet i Madrid viste ifølge mange at han ikke er en god nok forsvarsspiller til å være del av en backfirer. Spesielt når midtstopperne ikke er av samme kaliber som han er vant til å spille ved siden av. 

Seiersmålet på overtid mot Aston Villa sendte minnene tilbake til Steven Gerrards tid. Trent plukket opp ballen like utenfor 16-meteren og skrudde den i mål på vakkert vis. Verken posisjonen han hadde på banen eller det vakre skuddet tydet på at han er en høyreback. 

GOD: Trent Alexander-Arnold spilte en strålende kamp i returoppgjøret mot Real Madrid.

GOD: Trent Alexander-Arnold spilte en strålende kamp i returoppgjøret mot Real Madrid.

I returoppgjøret mot Real Madrid var det Trent som var den kreative kraften, og han drev laget framover. I kjent Gerrard-stil. Mange har pekt på Trent som den ekte etterfølgeren av den legendariske kapteinen. Scouser, høyreback i oppveksten, og en fantastisk skudd- og pasningsfot. Men i motsetning til Gerrard har Trent blitt værende ute på backen, der han har levert enorme prestasjoner for Liverpool de siste sesongene. 

Har egenskapene som skal til

Flere tar nå til orde for å flytte Trent opp på midten. Mark Ogden i ESPN er en av dem. Han trekker fram at da Steven Gerrard trente Liverpools U18-lag, så han på Trent som en dyp midtbanespiller, en ekte nummer 6 som kan diktere kamper. Men det var da han spilte høyreback at Klopp fikk øynene opp for talentet. 

«Men Alexander-Arnold har helt klart egenskaper til å spille godt på midtbanen. Hans kapasitet og pasningsegenskaper er positive kvaliteter, i tillegg til evnen til å skyte fra distanse. I en mer sentral rolle ville du mistet innleggene fra høyre, men det ville blitt veid opp av det Alexander-Arnold ville tilført i midten», skriver han.

«Hvorvidt han har den taktiske disiplinen til å spille på midtbanen kan man bare finne ut ved å bruke ham der. Men uansett hvor fremtiden ligger, må Alexander-Arnold utvikle spillet sitt», skriver Ogden.

Ogden trekker fram Bayern Münchens Joshua Kimmich som et liknende eksempel på en høyreback som ble flyttet til midtbanen. Dette skjedde under Pep Guardiolas ledelse, og Ogden lurer på hva som hadde skjedd om Trent hadde blitt trent av Pep. 

«Når en høyreback scorer et vinnermål ved å være på venstre side av motstanders straffefelt i det 90. minutt i en kamp, antyder det at han har mye mer å tilby enn å patruljere langs høyresiden resten av karrieren», skriver han. 

Skapte mest

Harry Edwards i Squawka Football, som går i dybden på fotballstatistikk, trekker fram mange av de samme poengene som Ogden etter onsdagens kamp. 

«Alexander-Arnold var mannen Liverpool så til da de trengte det. Han hadde flere touch enn noen andre røde, og slo 54 pasninger inne på motstanders halvdel - også det var flest i laget, og viste hvor langt framme han var i banen underveis i kampen. Han løftet konstant baller inn i Real Madrid-boksen, han gjorde hele 17 innleggsforsøk, men avslutningene fra lagkameratene i boksen var ikke gode nok», skriver Edwards. 

«22-åringen skapte også flere sjanser enn noen andre på banen med sine seks, og ble igjen sviktet av sine lagkamerater. Alexander-Arnold gjorde absolutt alt for å føre Liverpool tilbake i kampen, men det var ikke nok. Han trengte hjelp», skriver Edwards og legger til at Trent også har løftet seg defensivt de to foregående kampene.

Debatten om Trent blusset voldsomt opp da han ble vraket til forrige landslagstropp av Gareth Southgate. Edwards tar til orde for at Tent kanskje må finne seg en ny posisjon for at England skal få det beste ut av sine spillere. 

«Det er en posisjon han spilte som ung, og hans pasningsegenskaper ville gjort ham veldig farlig i midten av banen. Noen England-supportere drømmer om det, slik at de kan få brukt alle de talentfulle høyrebacken de har å velge mellom». 

Tror ikke det vil skje

James Pearce i The Athletic, journalisten som følger Liverpool tettere enn de aller fleste, tror ikke posisjonsendringen kommer til å skje. 

– Hvis Klopp hadde planlagt å gjøre Trent om til en midtbanespiller ville vi sett det nå. Det handler om dynamikken i laget, der spillerne som holder bredde er så viktige, sier Pearce i podcasten Blood Red. 

– Det er flere år siden det ble snakket om dette, at progresjonen skulle være den samme som Steven Gerrard hadde, sier Pearce. 

Nå kan ikke journalisten se grunnen til at Trent skulle flyttes. 

– Jeg ser ikke hvorfor han må bytte posisjon for å få mer innflytelse. På sitt beste kan han styre kamper. Det perfekte eksempelet så vi på Boxing Day mot Leicester forrige sesong, sier Pearce, som spilte inn podcasten før Real Madrid-kampen ble spilt. 

Men onsdag kveld så vi et nytt eksempel på hvordan den 22 år gamle scouseren kan dominere kamper fra sin høyrebackposisjon. 

– I midten kommer han ikke til de samme områdene for å levere kvalitetsinnlegg til fronttrioen. Klopp brukte ham én gang på midten mot slutten av forrige sesong, og jeg tror det var planen for tre-fire år siden at han skulle få den rollen. Men nå er han blitt så viktig der han er, sier Pearce. 

Alexander-Arnold har ifølge Anfield Watch scoret ti mål og levert 41 målgivende pasninger på 172 kamper for Liverpool. Og det fra høyreback.