Blir han det neste kjøpet fra et nedrykkslag?

Liverpool har veldig gode erfaringer med kjøp fra lag som har rykket ned. Kan en nordmann bli den neste suksessen?

23 år gamle Sander Berge kom til Sheffield United i januar i fjor, og han presenterte seg raskt for laget som imponerte stort i Premier League forrige sesong. Nordmannen kom fra Genk i Belgia etter først å ha imponert for Vålerenga hjemme i Norge. 

Men 2020/21-sesongen ble ingen god oppfølger for midtbanespilleren, og minst like ille ble det for laget. Berges sesong ble ødelagt på grunn av en langtidsskade, og han fikk bare være på banen i 15 kamper. Det ble én scoring - den kom på straffespark mot Liverpool på Anfield. Askergutten hadde imponert i kampene før han ble skadet.

Likheter til Wijnaldum

I sommer er det ventet at Berge forlater Sheffield United etter den skuffende sesongen der laget endte sist i Premier League. Norges landslagssjef Ståle Solbakken har tidligere vært rimelig klar på at Berge kommer til å finne seg en ny klubb denne sommeren. 

Kanskje blir det hos Solbakkens favorittklubb Liverpool, og kanskje blir han erstatteren mange vil ha etter at Gini Wijnaldum forlater klubben og drar til PSG. 

Han har vist likheter til Wijnaldum i form av evnen til å holde på ballen og ta den med seg fremover i banen. Han er også glad i å komme seg inn i motstanderens 16-meter, og er en god mann å ha både på offensiv og defensiv dødball. Det begynner å bli en stund siden sist vi så en nordmann på førstelaget til Liverpool - kanskje blir Sander Berge den neste?

Billigere enn alternativene

Berge har imponert Jürgen Klopp tidligere, da Liverpool og Genk møttes i Champions League i november 2019 - bare to måneder før overgangen til Sheffield United.

Etter at Liverpool vant kampen 2-1 skal Klopp ha tatt en tur bort til Berge for å slå av en liten prat.

– Du er en interessant spiller, en veldig interessant spiller, skal manageren blant annet ha sagt, ifølge VG

Berge selv likte det han hørte.

– Det var et stort øyeblikk. Det er hyggelig. Man tar jo det med et lurt smil. Det er hyggelig at en så anerkjent trener kommer bort og sier noe sånt, sa han til VG. 

GOD: Sander Berge imponerte for Genk på Anfield i 2019.

GOD: Sander Berge imponerte for Genk på Anfield i 2019.

Om Klopp ble så imponert at han ønsker å hente nordmannen, kan han komme langt billigere enn de andre midtbanespillerne Liverpool har blitt linket til. Youri Tielemans til 60 millioner pund, Yves Bissouma og Florian Neuhaus til 40 millioner pund er de som har blitt hyppigst nevnt. 

Ifølge italienske Corriere dello Sport (sitert av Sport Witness) har Berge en utkjøpsklausul i kontrakten som gjør at prisen på 35 millioner pund kan bli kuttet med så mye som to tredjedeler. Grunnen til at de skriver om Berge skal være interesse fra Napoli. Ned mot 10 millioner pund høres nok litt for godt ut til å være sant for en spiller Sheffield United betalte over 20 millioner pund for i fjor, men uansett kan det tyde på at Berge er langt billigere enn alternativene.

Suksesshistorier

Det å kjøpe spillere fra lag som har rykket ned høres kanskje ikke så lurt ut for et lag som forhåpentligvis skal kjempe om ligatittelen og Champions League-trofeet, men Klopp, Michael Edwards og Liverpool har gjort stort suksess med det tidligere.

Wijnaldum ble som kjent kjøpt fra Newcastle etter at de rykket ned i 2016. Det ville jo vært passende om historien gjentok seg på jakten etter erstatteren fem år senere. Og det er jo ikke bare med Wijnaldum Liverpool har lyktes med en slik strategi. Nederlenderen kostet om lag 25 millioner pund, og har gjennom sine prestasjoner på banen sørget for at det var en god investering.

Xherdan Shaqiri er en annen. Da han ble kjøpt fra Stoke kostet han om lag 13 millioner pund. Sveitseren har ikke vært like innflytelsesrik som Wijnaldum, men også han har levert store nok øyeblikk til at man må kunne betegne kjøpet som en suksess.

Det aller beste kjøpet må sies å være Andy Robertson. Han ble kjøpt fra Hull i 2017 for bare 8 millioner pund - et av tidenes kupp i Premier League.