Bryter han scoringsforbannelsen i dag?

59 landskamper har Liverpool-kapteinen spilt, uten å score ett eneste mål. I dag kan Jordan Henderson spille sin landskamp nummer 60, når England møter Tsjekkia i EM.

Den 17. november 2010 debuterte 20 år gamle Jordan Henderson på det engelske A-landslaget i en privatlandskamp mot Frankrike. Han fikk spille sentralt på midtbanen sammen med Steven Gerrard den dagen. Siden den gang har Henderson vært involvert i hele 59 A-landskamper for England uten at han har klart å score ett eneste mål. Hadde han klart å sette straffesparket han tok i privatlandskampen mot Romania før EM i nettmaskene, ville det ha blitt hans aller første landslagsmål i seniorkarrieren.

Det var egentlig Dominic Calvert-Lewin som skulle ta det andre straffesparket som England fikk mot Romania, etter at Englands to førstevalg som straffeskyttere, Marcus Rashford og James Ward-Prowse, var blitt byttet ut.

Calvert-Lewin ga seg

Calvert-Lewin har i etterkant av at han lot Henderson ta straffesparket mot Romania uttalt at han må bli mer hensynsløs i slike situasjoner. Det var Henderson som overtalte Everton-spilleren til å gi fra seg straffesparkansvaret. Calvert-Lewin har forklart at Liverpool-kapteinen spurte ham om å få ta straffesparket, noe 24-åringen gikk med på fordi han trodde det ville være en fin mulighet til å la Henderson få litt selvtillit før EM.

– Henderson sa til meg at han ikke har scoret mål for England, så han ønsket å ta straffesparket. I etterpåklokskapens lys burde nok jeg ha tatt det, men på en annen dag vil han sette ballen i nettet, uttalte Calvert-Lewin til Liverpool Echo etter Romania-kampen.

– Det er slikt som skjer. Om jeg vil nå neste nivå må jeg kanskje bli mer hensynsløs i slike situasjoner, og ta straffesparket selv, la han til.

– Jeg tror Henderson ønsket å ta straffesparekt for å få litt selvtillit foran EM, og jeg ønsker at alle på laget skal være fyrt opp og ha selvtillit ved inngangen til mesterskapet.

Score fire ganger for U21-landslaget

Før han ble A-landslagsspiller spilte Henderson en rekke kamper på det engelske U21-landslaget, og heller ikke der utmerket han seg som noen storscorer, men midtbanespilleren gjorde i det minste fire mål på 27 kamper. 

For A-landslaget lyder den triste statistikken på 3931 minutter med fotball uten scoring. På de 59 landskampene har Liverpool-kapteinen i det minste bidratt med åtte målgivende pasninger. Det er da noe.

Mot Tsjekkia i kveld kan Henderson få spilletid for første gang i dette Europamesterskapet. Hans tredje EM med England. Kanskje kommer den etterlengtede scoringen da? Hendo spilte i sitt første EM i 2012, da han ble kalt inn i troppen for en skadet Frank Lampard. 

Bommet på straffe i VM

Henderson var også med i Roy Hodgsons tropp til Brasil-VM i 2014 og EM i 2016.

Han kom også med i England-troppen til VM i 2018, hvor han var den eneste England-spilleren som ikke klarte å score på straffespark i straffespark-konkurransen mot Colombia i 1/8-finalen. England tok seg likevel til kvartfinalen ved å vinne straffespark-konkurransen 4-3.