Ekstreme kontraster

I Europa nærmer det seg EM-folkefest. Under Copa America i Brasil er situasjonen en helt annen.

Da Ungarn og Portugal møttes på Puskas Arena i Budapest til EM-kamp tirsdag, var det over 60.000 tilskuere på tribunen. Stadion var så godt som full og for tv-seerne var det lite som minnet om pandemi i kampen der Diogo Jota og Portugal vant 3-0. 

I hele Europa ser vi at tribunene fylles stadig mer opp. 25.000 tilskuere var på plass til torsdagens kamp mellom Danmark og Belgia i København.

Positiv utvikling

Bare det at mesterskapet arrangeres i elleve forskjellige land er noe som for ikke alt for lang tid siden virket som en urealistisk og ikke minst farlig tanke. At det attpåtil skulle gjøres foran så mange mennesker, var det få som våget å håpe på.

Men Europa er på koronapandemiens oppløpsside. Smittetallene går ned de fleste steder, og stadig flere mennesker får både en og to doser med vaksine. Dessuten er testkapasiteten enorm.

Dermed er det trygt å samles titusenvis av mennesker på fotballkamper bare noen måneder etter at pandemien førte til at kontinentet måtte stenges ned nok en gang.

Tall fra VG viser at det i store deler av Europa stadig kommer seg med tanke på vaksinering. I de aller fleste land er mellom 20 og 30 prosent av befolkningen fullvaksinert. Mellom 40 og 50 prosent har fått sin første dose, ifølge oversikten. 

Kaos

I Sør-Amerika er situasjonen en helt annen, og avviklingen av Copa America, som er søramerikanernes kontinentale mesterskap, har gått alt annet enn knirkefritt.

I slutten av mai kom den overraskende meldingen om at turneringen skulle flyttes.

Opprinnelig skulle turneringen bli spilt i Argentina og Colombia i fjor sommer, med to vertsnasjoner for første gang i sin 105 år lange historie. Både Qatar og Australia skulle delta, men ble nødt å trekke seg.

Mesterskapet ble flyttet til i år, men 20. mai trakk Colombia seg, og 10 dager etter ville heller ikke Argentina arrangere, på grunn av stigende smittetall. Bare 13 dager før åpningskampen ble det klart at det var Brasil som var vertsnasjon.

Uten at smittesituasjonen er noe bedre der. I store deler av Sør-Amerika herjer fremdeles viruset, og langt færre er vaksinert. I Brasil er 11 prosent av befolkningen fullvaksinert, ifølge VG. I Argentina er det bare 7,6 prosent, mens det i Colombia bare er 6,7 prosent som har fått doser nok til å være immun. 

Høye smittetall - mange dødsfall

Smittetallene er heller ikke lystig lesning for de sør-amerikanske landene. 

I Europa ser vi virkelig et virus på retrett. I Tyskland er det 34,3 smittede per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. I Italia er tallet 41,8, mens Spania ligger høyt med 131,1. 

Alisson Becker er en av tre Liverpool-spillere i Brasils Copa-tropp. Det ble seier i åpningskampen.

Alisson Becker er en av tre Liverpool-spillere i Brasils Copa-tropp. Det ble seier i åpningskampen.

Høyt, men ikke i nærheten av de landene som var aktuelle vertsnasjoner for Copa America. I Brasil er det 424,5 smittede per 100.000 innbyggere de siste dagene. I Colombia er det 722, mens Argentina har 759. 

Også når det kommer til dødsfall er kontrastene enorme. De siste 14 dagene har drøyt 1200 tyskere mistet livet til viruset. I Storbritannia er det bare 133, mens det i Spania er 566. 

I Colombia har 7752 mennesker mistet livet til Covid-19 de siste 14 dagene. Også i Argentina er det nesten 8000 dødsfall de siste to ukene, mens tallene for Brasil er nesten 26.000. 

Ville boikotte

Før mesterskapet ble det rapportert at det var opprør i den brasilianske landslagstroppen, der Roberto Firmino, Alisson Becker og Fabinho er med. Ifølge flere aviser ønsket spillerne å boikotte mesterskapet.

Sentrale spillere ønsket mesterskapet avlyst eller utsatt, meldte spanske ASog brasiliansk presse. Fotballpresident Rogerio Cabocia skal ha møtt spillerne – men dette skal ha forverret situasjonen.

I Brasil har mer enn 400.000 mennesker mistet livet til koronapandemien siden den startet, og det har vært store protester mot president Jair Bolsonaro over håndteringen av Covid-19, skriver The Guardian.

I løpet av et par dager ombestemte imidlertid Brasil-spillerne seg, og mesterskapet er nå i gang. 

Men kontrastene til Europa og EM kunne ikke vært større.