Gini Wijnaldum er ikke den første store spilleren Liverpool mister på Bosman

Nederlenderen er den 45. spilleren som går på Bosman. De røde har også hatt suksess med å hente spillere på den måten.

Torsdag var det endelig klart at Gini Wijnaldum har signert en kontrakt med Paris Saint-Germain. Nederlenderen forlater Liverpool FC etter fem år i klubben, etter at klubb og spiller aldri ble enig om en forlengelse av avtalen 30-åringen signerte da han kom til klubben fra Newcastle sommeren 2016.

I PSG vil Wijnaldum doble lønnen han hadde i Liverpool, og det at spilleren fyller 31 år i november var nok en av hovedgrunnene til at klubben vegret seg til å gi ham en så lukrativ kontrakt – selv om han aldri er skadet, er av Jürgen Klopps mest betrodde spillere og alltid er tilgjengelig.

Alle forventet at han skulle ende opp under sin tidligere landslagssjef Ronald Koeman i Barcelona, men han lot seg overtale av Mauricio Pochettino, som også var ute etter ham da han var Tottenham-sjef i 2016. Nå blir de endelig gjenforent, og Gini slutter seg til den franske hovedstadsklubben etter EM – uten at Liverpool får et pund betalt for ham.

Dette er Bosman-dommen

På nittitallet havnet den belgiske spilleren Jean-Marc Bosman i en strid med klubblaget, det belgiske andredivisjonslaget RFC Liège. Kontrakten hans hadde gått ut, og spilleren selv ønsket en overgang til franske Dunkerque. Klubbene ble ikke enig om en overgangssum.

Dette resulterte i at Bosman ble værende i RFC Liège, men fikk begrenset lønn ettersom han ikke fikk spille for førstelaget.

BOSMAN: Jean-Marc Bosman er opphavet til Bosman-dommen.

BOSMAN: Jean-Marc Bosman er opphavet til Bosman-dommen.

Dette kunne ikke Bosman leve med, og tok saken til EU-domstolen i Luxembourg, med grunnlag om at han opplevde situasjonen som en handelsrestriksjon.

Desember 1995, for over 25 år siden, falt dommen i favør Bosman. EU-domstolen ga ham og alle andre fotballspillere i EU retten til gratis overgang til en ny klubb når kontrakten går ut, forutsatt at begge klubber er i EUs indre marked, som vil si EØS-markedet.

McManaman var den største og første

Steve McManaman var kanskje Liverpools beste spiller på 90-tallet, og den som var verdt mest penger. Det meste skulle gå gjennom kantspilleren med den karakteristiske hårfrisyren.

Trolig er det måten han forlot klubben på som gjør at han ikke har en høyere stjerne blant supporterne, og blir snakket om som en av de store spillerne i nyere tid. Overgangen kostet Liverpool mange millioner pund.

«Macca» hadde bestemt seg for å forlate Liverpool, og sommeren i 1999 ble han den første som brukte Bosman-dommen til å komme seg ut uten at klubben satt igjen med et eneste pund, for en av sine aller mest verdifulle spillere. Det skal sies at både Michael Owen og Steven Gerrard hadde debutert på førstelaget på det tidspunktet, men McManaman var 27 år gammel, på toppen av karrieren, og gikk til Real Madrid

VANT CHAMPIONS LEAGUE: Steve McManaman vant Champions League to ganger med Real Madrid.

VANT CHAMPIONS LEAGUE: Steve McManaman vant Champions League to ganger med Real Madrid.

Sammen med Zinedine Zidane og co hadde han eventyrlig suksess. Han vant La Liga to ganger og Champions League to ganger. I den ene Champions League-finalen, mot Valencia på Stade de France, scoret han en fantastisk volley.

To midtbanespillere

Steven Gerrard spilte sin siste kamp for Liverpool FC i mai 2015, og hadde bestemt seg for å fortsette karrieren i USA for LA Galaxy.

Det at han ikke signerte en ny avtale, gjorde at man igjen fryktet at han skulle gå til en rival – men det skjedde ikke. Det var kun Liverpool i England for klubblegenden, som la opp som 36-åring i 2016.

PÅ BOSMAN: Steven Gerrard og Emre Can dro begge på Bosman-overgang.

PÅ BOSMAN: Steven Gerrard og Emre Can dro begge på Bosman-overgang.

Den forrige sagaen, med en spiller Liverpool vil føle at de tapte penger på, var da Emre Can forlot klubben i 2018. Den tyske landslagsspilleren fikk et veldig godt tilbud fra Juventus, og valgte å fortsette karrieren i Serie A etter fire år på Anfield. Can er en spiller Liverpool ville fått en del penger for dersom han hadde blitt solgt og ikke frigitt, men karrieren i Juventus gikk heller ikke på skinner. Han ble blant annet utelatt fra Champions League-troppen, før han ble solgt til Borussia Dortmund for 25 millioner euro i januar 2020.

Som med Wijnaldum, ble det etterhvert en saga, der kontrakten til Can ble spurt og snakket om i over ett år før bekreftelsen endelig kom. At Liverpool erstattet ham med fantastiske Fabinho har gjort at røde supportere fort glemte at tyskeren var tapt.

Flere gode signeringer

Det at Liverpool har gjort så mange gode overganger ved hjelp av Bosman, gjør at en kanskje ikke tar det så tungt at Wijnaldum får dra uten at en får penger for ham.

Gary McAllister er den første suksesshistorien, da han kom fra Coventry i 2000 og var svært sentral i suksessen under Gerard Houllier i 2000/01-sesongen.

Kolo Touré viste seg å være en god signering, og det gjorde også Danny Ings og Dominic Solanke økonomisk. Det er også to svært viktige spillere i dagens tropp som kom som Bosman-spillere.

Joel Matip ble hentet fra Schalke 04 i 2016 da kontrakten hans gikk ut, og han har vist seg å være en klassespiller når han holder seg skadefri. Den beste overgangen er nok likevel James Milner, som ble hentet fra Manchester City av Brendan Rodgers i 2015. Klubbens visekaptein er lagets eldste og mest rutinerte spiller, og har vært så viktig for suksessen under Jürgen Klopp.

SUKSESS: James Milner har vært en kjempesuksess etter Bosman-overgangen fra City.

SUKSESS: James Milner har vært en kjempesuksess etter Bosman-overgangen fra City.

20 inn og 45 ut

Her er listen over spillerne Liverpool har hentet og mistet på Bosman. Kilde er Jonny Stokkeland / LFC Official Archives og Liverpool.no. Vi konsentrerer oss i hovedsak om førstelagsspillere og ikke akademispillere – da ville listen vært adskillig lengre.

Inn

1997: Bjørn Tore Kvarme - Rosenborg

1998: Steven Staunton - Aston Villa

1999: Eric Meijer - Bayer Leverkusen

2000: Gary McAllister - Coventry

2000: Pegguy Arphexad - Leicester

2000: Markus Babbel - Bayern München

2002: Patrice Luzi - Monaco

2005: Bolo Zenden - Middlesbrough

2006: Fabio Aurelio - Valencia

2007: Andriy Voronin - Bayer Leverkusen

2008: Philipp Degen - Borussia Dortmund

2010: Milan Jovanovic - Standard Liege

2010: Joe Cole - Chelsea

2013: Kolo Touré - Manchester City

2015: Adam Bogdan - Bolton

2015: James Milner - Manchester City

2015: Danny Ings - Burnley

2016: Joel Matip - Schalke 04

2017: Dominic Solanke - Chelsea

2019: Adrián - West Ham

* Jari Litmanen, Maxi Rodriguez, Craig Bellamy, Robbie Fowler og Andy Lonergan kom alle gratis til Liverpool – men ikke som Bosman-spillere.

Ut

1999: Steve McManaman - Real Madrid

2000: Phil Babb - Sporting Lisboa

2003: Bernard Diomede - Ajaccio

2003: Patrik Berger - Portsmouth

2003: Pegguy Arphexad - Coventry

2005: Vladimir Smicer - Bordeaux

2005: Igor Biscan - Panathinaikos

2005: Mauricio Pellegrino - Alaves

2005: Gregory Vignal - Portsmouth

2005: Jon Otsemobor - Rotherham

2005: Richie Patridge - Sheffield Wednesday

2005: Patrice Luzi - Excelsiour Mouscron

2006: David Raven - Carlisle

2007: Jerzy Dudek - Real Madrid

2007: Bolo Zenden - Marseille

2007: Robbie Fowler - Cardiff

2008: Harry Kewell - Galatasaray

2009: Sami Hyypiä - Bayer Leverkusen

2009: Jermaine Pennant - Real Zaragoza

2009: Miki Roque - Real Betis

2011: Tom Ince - Blackpool

2011: Nabil El Zhar - Levante

2011: Philipp Degen - Basel

2012: Fabio Aurelio - Gremio

2012: David Amoo - Preston

2012: Stephen Darby - Bradford

2013: Danny Wilson - Hearts

2015: Steven Gerrard - LA Galaxy

2015: Glen Johnson - Stoke

2015: Brad Jones - Bradford

2016: Samed Yesil - Panionios

2016: José Enrique - Real Zaragoza

2016: Kolo Touré - Celtic

2016: Jordan Rossiter - Rangers

2016: Joao Carlos Teixeira - Porto

2016: Jerome Sinclair - Watford

2017: Ryan Fulton - Hamilton Academical

2018: Emre Can - Juventus

2019: Daniel Sturridge - Trabzonspor

2019: Alberto Moreno - Villarreal

2019: Adam Bogdan - Hibernian

2020: Pedro Chirivella - Nantes

2020: Adam Lallana - Brighton

2021: Gini Wijnaldum - Paris Saint-Germain

* Lazar Markovic og Mario Balotelli fikk gå vederlagsfritt til nye klubber, men det var ikke som Bosman-spillere.