Kjøpet ble nærmest hånet på sosiale medier, men vi har fått fem år med Mané-magi

Statistikker og troféskap forteller det samme. Sadio Mané har hatt en eventyrlig Liverpool-karriere så langt.

I dag er det fem år siden Jürgen Klopp hentet Sadio Mané til Liverpool fra Southampton for 36 millioner pund. I løpet av de fem årene som er gått har senegaleseren spilt seg inn i historiebøkene på Anfield, og kan med rette kalle seg en Liverpool-legende.

Da  han kom til klubben var Mané den femte spilleren som kom til Liverpool fra Southampton siden sommeren 2014. Rickie Lambert, Adam Lallana, Dejan Lovren og Nathaniel Clyne var spillerne som hadde tatt samme rute for en totalsum på 54 millioner pund.

29-åringen var en av Klopps første signeringer. Han kom til klubben på samme tid som Gini Wijnaldum og Joël Matip, og har vært en katalysator for Liverpools suksess.

Da afrikaneren ble Liverpool-spiller var det imidlertid slett ikke alle som var like imponerte. Twitter flommet over at meldinger fra fans av andre lag, som mente at Liverpool hadde kjøpt katta i sekken.

Det var de som poengterte at Liverpool kunne ha signert Henrikh Mkhitaryan og Theo Walcott for disse pengene isteden, og noen spådde til og med at Liverpool ville havne på tiendeplass med Mané på laget!

En fattigmanns Gnabry og Lingard var andre karakteristikker, mens en mente at dersom Mané var verdt 30 millioner pund så var Jonathan Walters verdt 90 millioner pund!

Drømmedebut

Mané fikk en drømmedebut, i en svært spennende 4-3 seier over Arsenal på Emirates, hvor han scoret vinnermålet. Siden har det i grunnen bare gått slag i slag for en av de dyreste afrikanske spillerne i fotballhistorien.

De siste årene har han vært en del av en av de beste angrepstrioene i verden. Siden Klopp tok over Liverpool i 2015 er det bare tre spillere som har spilt flere kamper enn Mané. Han har vært et klart førstevalg i hele sin tid på Merseyside, og han har også vært lite skadet. 

Dessverre var ikke hans scoring for Liverpool i Champions League-finalen mot Real Madrid i Kiev i mai 2018 nok til å gi Liverpool-trofeet, men mot Tottenham i Madrid ett år senere fikk Mané være med å løfte verdens gjeveste klubbtrofé over hodet. 

Ett år etter Champions League-triumfen på spansk jord kunne også Mané titulere seg for Premier League-mester. 

Verdens fjerde beste fotballspiller

I 2019 kunne Mané kalle seg verdens fjerde beste fotballspiller, da han kom på fjerdeplass i Ballon d'Or-kåringen, bak Lionel Messi, Virgil van Dijk og Cristiano Ronaldo. Det året delte han også Golden Boot med klubbkamerat Mohamed Salah og Arsenals Pierre Emerick-Aubameyang, etter at trioen ble de mestscorende i Premier League med 22 mål.

Denne sommeren har Mané helt fotballfri for første gang siden 2017, og at han har spilt så mye fotball har ført til at Klopp har tatt sine forholdsregler for å unngå at stjerneangriperen blir skadet. Mané er den spilleren som Klopp har byttet ut nest flest ganger. Hele 76 ganger. Bare Roberto Firmino med 110 er blitt byttet ut flere ganger av tyskeren siden 2016/17.

Av spillerne som har spilt over 100 kamper under Klopps tid i klubben er det bare Firmino, Adam Lallana og Alex Oxlade-Chamberlain som er blitt byttet ut i en høyere prosentandel av kampene de har spilt enn Mané.

Senegalseren har kjappe bein, og liker å utfordre. Ingen andre Liverpool-spillere er blitt felt hyppigere siden 2016/17. Liverpools nummer 10 er blitt felt hele 298 ganger i Premier League siden da, noe som er langt mer enn for eksempel Mohamed Salah. 

Det er også verdt å merke seg at ingen Liverpool-spiller som har spilt over 200 kamper for klubben har en større seiersandel enn Mané. Han deler imidlertid den æren med Gini Wijnaldum. Begge har vunnet 64 prosent av Liverpool-kampene de har spilt. Salah føler hakk i hæl med 63 prosent. 

Dette er med andre ord bedre tall enn karer som Kenny Dalglish, Mark Lawrenson, Alan Kennedy og Steve McMahon kan vise til.

Klopps tabbe

Jürgen Klopp viste interesse for Sadio Mané allerede som Borussia Dortmund-manager. 

– Jeg gjorde en tabbe, har Klopp innrømmet om det som skjedde i 2014.

Tyskeren hadde fulgt Manés fremgang helt siden han imponerte under OL i 2012, og da han var manager i Dortmund hadde han en samtale med RB Salzburg-spilleren angående muligheten for å hente ham til Westfalenstadion.

– Vi møtte hverandre og snakket sammen, men det føltes ikke riktig. Jeg likte spilleren, men fulgte magefølelsen, har Klopp sagt om det som skjedde den gangen.

Isteden gikk ferden til Southampton for senegaleseren, og Mane scoret Southamptons mål og ble utvist da Liverpool spilte 1-1 mot The Saints i Klopps tredje kamp som Liverpool-manager. 

Mané scoret også kampens første mål da Liverpool vant 6-1 i en ligacupkamp noen måneder senere. Det var imidlertid i mars den sesongen at Mané virkelig ble lagt merke til. Liverpool ledet 2-0 til pause på St Mary's, men Mané kom inn fra benken, bommet på straffespark og scorte to ganger, da Southampton kjempet seg tilbake og vant kampen 3-2.

– Det var en ganske enkel avgjørelse å ta med Sadio. Da Michael Edwards kom og fortalte at Liverpool hadde muligheten til å få fatt i ham den sommeren, var det ikke nødvendig å snakke mer om det. Det handlet bare om å få det gjort, har Klopp fortalt i ettertid.