Nesten alle lag presset mindre enn før

Tallene viser at 2020/21-sesongen var krevende.

At 2020/21-sesongen var knallhard er det ingen tvil om. Premier League, ligacup, FA-cup og Champions League skulle skvises inn til tross for at sesongen startet én måned senere enn vanlig. 

I tillegg ble det gjennomført landslagsopphold som inneholdt én kamp mer enn normalt per opphold, og etter sesongslutt er mange nå opptatt med å spille EM eller Copa America. 

Med en slik terminliste er det kanskje ikke rart at intensiteten i spillet gikk noe ned denne sesongen.

13 prosent nedgang

Statistikk-ekspert Andrew Beasley har i en artikkel for Liverpool.com skrevet om hvordan Premier League-lagene presset mindre denne sesongen enn de vanligvis har gjort. 

Utregningen er gjort ved å definere som «antall ganger man legger press på en motstanderspiller, som mottar, fører eller spiller fra seg ballen». 

Tallene viser at antall slike press ble redusert med 13 prosent totalt i Premier League i fjor. I snitt gikk det ned fra 162 per lag per kamp til 141 per lag per kamp. 

Liverpool er et av lagene som baserer mye av sitt spill på å presse i de rette situasjonene, og selv om de røde er langt fra toppen når det kommer til hvor mye de presser, baserer de mye av sitt spill på det. 

Nedgang for alle

Laget som presset aller mest var nyopprykkede Leeds United, som i snitt hadde 175 slike press per kamp - altså godt over snittet i resten av divisjonen. 

«Snittet gikk ikke bare ned totalt - alle 17 lag som var i toppdivisjonen både i 2019/20 og 2020/21 presset mindre i den seneste sesongen», skriver Beasley. 

Det var Arsenal som hadde den verste nedgangen, med hele 23,5 prosent færre press. Liverpools nedgang var ikke like ille. De gikk ned 4,3 prosent - fra 148 til 142 per kamp. Nå havnet de altså omtrent på snittet i Premier League.

Presser høyt - og vellykket

Sesongen før hadde Liverpool kun 148 slike press - mot et ligasnitt på 162. Det er kanskje overraskende lesning for mange at Liverpool er i bunnsjiktet på en slik liste, all den tid Jürgen Klopps lag er kjent for sitt høye og intense press. 

Men det finnes to deler av den forklaringen. 

1. Det viser seg at de røde heller er blant de aller beste i klassen til å vite når de skal sette inn støtet slik at de gjennom sitt presspill kan vinne ballen raskt.

FBref.com bruker tall fra Statsbomb på å måle hvor vellykket presspillet til et lag er. Man regner et press som vellykket dersom man vinner ballen innen fem sekunder etter å ha satt motspilleren under press. 

De seks lagene som presser mest effektivt. Grafikk: liverpool.no

De seks lagene som presser mest effektivt. Grafikk: liverpool.no

I 2020/21-sesongen var 31,6 prosent av Liverpools press vellykkede. Kun Manchester City og Leicester City var bedre. Sesongen før var Liverpool aller best i klassen. 

2. Liverpool velger altså nøye ut når de legger inn presset. Og tallene viser også at de liker å presse høyt i banen. Liverpool var det laget som presset klart mest inne på siste tredjedel av lagene i Premier League. 

Mange på topplisten

For en rekke av spillerne har det vært en tøff sesong, og det er godt at store deler av laget nå har ferie og dermed kan lade batteriene inn mot neste sesong. 

Ser vi på listen over spillerne med flest minutter spilt i Premier League forrige sesong, har Liverpool åtte spillere på topp 100-listen. Listen inkluderer keepere.

12. Andy Robertson 3383 min.
36. Mohamed Salah 3078 min.
43. Trent Alexander-Arnold 3031 min.
46. Alisson 2970 min.
48. Gini Wijnaldum 2941 min.
60. Roberto Firmino 2838 min.
62. Sadio Mané 2810 min.
99. Fabinho 2567 min.

Maks antall minutter man kunne spille var 3420 minutter.