Ståle Solbakken– Nå er ikke lenger helgen ødelagt når Liverpool taper. Slik var det en lang periode

Landslagssjef Ståle Solbakken vokste opp under Keegan og ble frelst av Liverpool. Selv om interessen har dalt noe i takt med at egen karriere har skutt fart, følger han fremdeles godt med på sine favoritter i rødt.

Ståle Solbakken er en av landets mest meritterte fotballtrenere, og nå har han tatt fatt på den prestisjetunge og vanskelige jobben som landslagstrener for Norge. For norske Liverpool-supportere som i tillegg har et øye til landslaget, har de siste 20 årene vært tunge. Men etter at Liverpool i fjor brøt en 30 år lang forbannelse ved å vinne Premier League, kan det kanskje gi håp om at Norge snart skal kvalifisere seg til sitt første mesterskap siden år 2000.

Sommerens EM-sluttspill går som vanlig uten våre beste menn, men med Solbakken ved roret, og stjerner som Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland på banen, er det mange som nå håper på en ny storhetstid for det norske landslaget. På samme måte som Jürgen Klopp bygde et Liverpool-lag som av mange har vært ansett som verdens beste – i hvert fall frem til et noe tungt 2021.

Solbakken og Klopp har flere paralleller. Nordmannen har bygd mesterlag i danske FC København, der han er ansett som en av de største personlighetene i klubben gjennom tidene. I hjemlig serie er det blitt mye suksess, men Solbakken har spesielt fått skryt for måten han har ledet laget sitt i europeiske turneringer, og levert resultater langt over det man kan forvente av en klubb som FC København. Senest i fjor var de nær ved å slå ut Manchester United i kvartfinalen i Europa League. Også Klopp er kjent for at han nesten aldri taper utslagskamper i Champions League eller Europa League.

– Klopp har gjort nesten alt riktig hele veien, sier Solbakken til The Kopite.

Tungt møte med Klopp

– Han tapte noen finaler, men bevarte roen og ledet laget til sin første ligatittel på 30 år og til Champions League-triumf. Så har årets sesong vært skuffende, av mange årsaker. Men det Klopp har gjort som manager og person, har vært tett på perfekt. En type som passer til byen, til fotballen som er blitt spilt. Du kan se energien i fotballen og speile manageren i det som skjer på banen, sier Solbakken.

– Er det noe du har tatt inspirasjon fra?

– Jeg ser alltid på de beste managerne, og han er en av dem, sier Solbakken.

– Noen likheter mellom dere?

– Det er en del likt i filosofien. Vi vil ha ballen til å gå fremover i et høyt tempo. Men vi er ulike i forsvarsspillet, der hans spillere bryter tidligere ut av sine respektive lagdeler, sier han.

Solbakken og Klopp har møttes til dyst to ganger tidligere, da nordmannen trente FC Köln og Klopp trente Borussia Dortmund. Det endte ikke godt for 53-åringen fra Grue. Først ble det tap 5–0 på bortebane. Stort bedre ble det ikke hjemme, da Köln tapte 1–6.

– Vi ledet faktisk 1–0 lenge, men så slapp vi inn fire mål de siste minuttene, sier Solbakken.

Han kan huske at Klopp allerede da, for ni år siden, var stor i Tyskland. I 2011/12-sesongen vant Dortmund Bundesliga suverent. Solbakken snakket ikke mye med Klopp, bortsett fra da trenerne hadde felles pressekonferanser før kampene.

Det finnes en velkjent historie om da Solbakken møtte Pep Guardiola på en restaurant og ble sittende og snakke fotball i timevis. Han har aldri møtt Klopp på samme måte.

Ble koblet til Liverpool-jobben

Noen linker til Liverpool er det imidlertid blitt i Solbakkens trenerkarriere. Søker man på «Ståle Solbakken Liverpool» på Google, kommer det opp en artikkel i Aftenposten fra november 2010. Overskrift: «Ståle Solbakken kobles til Liverpool-jobben».

For de som ikke husker det, var dette en periode det ikke gikk særlig godt med de røde. Bare fire av sesongens tolv første kamper endte med seier, og det så mørkt ut under ledelse av Roy Hodgson.

Men «koblingen» som ble omtalt i Aftenposten-artikkelen, hadde ikke altfor mye rot i virkeligheten.

– Den eneste linken var at det var Jan Mølby nevnte meg i en kolonne i Liverpool Echo. Jeg har aldri hørt noe fra Liverpool, sier landslagstreneren.

Noen passiarer med klubben er det imidlertid blitt. Ikke om managerjobben, men hvis storklubben ville forhøre seg om noen av spillerne Solbakken har trent i sine klubber. I tillegg hadde han Alex Inglethorpe, som nå leder Liverpools akademi, på jobbintervju da nordmannen var manager i Wolves. Sammy Lee var også aktuell, men Wolves-eierne ga ikke grønt lys.

Ståle Solbakken har møtt Jürgen Klopp som manager to ganger i Tyskland – begge ganger ble det tap for nordmannen. Her fra møtet mellom FC Köln og Borussia Dortmund i mars 2012.

Ståle Solbakken har møtt Jürgen Klopp som manager to ganger i Tyskland – begge ganger ble det tap for nordmannen. Her fra møtet mellom FC Köln og Borussia Dortmund i mars 2012.

Medlem nummer 65

Forholdet til Liverpool har alltid vært der for Solbakken. Helt siden han som liten gutt ble frelst av Kevin Keegan i FA-cupfinalen mot Newcastle. Keegan scoret to, og Liverpool vant 3–0 i det som var Bill Shanklys siste kamp som Liverpool-manager.

– Det var Keegan jeg falt for, men så ble det begge deler. Fra 1974 og 20 år framover var Liverpool det viktigste i livet, sier han.

Solbakken var medlem nummer 65 i supporterklubben og fulgte nøye med på det som ble skrevet av blant andre Torbjørn Flatin og Pål Chr. Møller i medlemsbladet.

– Men så blir man eldre, får kamerater på landslaget, og plutselig har de du spilte mot, gått til Liverpool. Verden blir mindre, og da ble det ikke det samme forholdet. Nå er ikke lenger helgen ødelagt når Liverpool taper. Slik var det en lang periode, sier Solbakken.

I radioprogrammet «Sånn er du» med Harald Eia og Nils Brenna på NRK P2 i februar fortalte han om livet som ung Liverpool-fan.

– Ganske tidlig hadde jeg stor tillit. Jeg var glødende Liverpool-fan da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen, sånn helt sykt. Dette syntes min mor hadde tippet over, så 1. april et år la hun et brev i postkassen, sa han i NRK-programmet.

– Der sto det at Liverpool hadde økonomiske problemer, og det brevet var fra Liverpools supporterklubb. Dersom det ikke ble en rask innsamling, så ble Ray Clemence solgt. Det var keeperen som var et stort idol. Da gikk jeg bare opp og hentet bankboka fra Grue Sparebank, og sa: «Du bare tar ut og sender. Dette kan vi ikke leve med.» Det er i hvert fall tegn på stor tillit til supporterklubben, sa han videre.

Solbakken sammen med Erling Braut Haaland.

Solbakken sammen med Erling Braut Haaland.

Han er ikke lenger medlem i den norske supporterklubben, og han har heller ikke klart å bringe Liverpool-interessen videre til sine tre barn Sondre, Markus og Ida. Solbakken forteller at eldstemann Sondre heier på Manchester City, mens Markus, som nå spiller for Stabæk i eliteserien, er Tottenham-supporter. Ståles far Svein har i alle år vært Chelsea-fan.

– Min far gikk på skole med Arne Scheie, så jeg har kjent Scheie siden jeg var et lite barn. Og da fikk jeg alltid litt ekstra info, for eksempel at jeg visste hvilken tippekamp som kom. Da kunne jeg dele det med et par kamerater, sier han.

- Klopp har alle forutsetninger for å snu det

Solbakken har definitivt vært en ihuga Liverpool-supporter. Og selv om interessen har dalt noe i takt med at han er blitt en merittert fotballtrener, følger han fremdeles med.

Landslagsjobben fører til at han må lede langt færre kamper selv. Han må riktignok følge sine norske spillere sine prestasjoner og bruke mye tid på det, men han prøver alltid å sette av tid til Liverpool-kamp hvis det er mulig.

Han har sett et lag som har slitt i 2020/21-sesongen.

– De har lidd kraftig av at Virgil van Dijk, Joe Gomez og Joël Matip har vært ute. Det var litt det City kjente på da de manglet stoppere forrige sesong. Men de har heller ikke funnet det offensive, og har ikke hatt det stabile høye nivået. Så det har ikke bare med stopperne å gjøre. Mange spillere har vært borte fra sitt beste nivå, sier han.

Men hvorfor blir det slik?

Solbakken er rett mann å spørre. For selv om det stort sett har vært oppturer i trenerkarrieren, har det også vært nedturer. Oppholdene i FC Köln og Wolverhampton endte lenge før han hadde ønsket, og under omstendigheter ingen ønsker å være i. Den siste perioden i FC København fikk også en brå slutt.

– Noen ganger kan man nå et metningspunkt og gå litt i veggen. Det kan godt hende de må fornye seg litt. Personlig synes jeg de har manglet en spiss. Jota har vært veldig god, spesielt i starten, men de må kanskje røske litt opp i hierarkiet i angrepet. Jeg tror for eksempel ikke Roberto Firmino kan være førstevalg om han ikke presterer på et høyere nivå. Det kan hende de skal finne opp litt krutt på nytt, sier han.

Landslagstreneren har stor tro på at Klopp kan føre Liverpool tilbake til toppen igjen.

– Han er en energisk og intens mann. Noen ganger trengs det fornyelse i spillergruppa for å opprettholde entusiasmen. Det kan bli en tretthet, men jeg sier ikke nødvendigvis at det er det, sier Solbakken.

– Klopp har alle forutsetninger for å snu det. Man må bare tro på konseptet, og kanskje jakte litt fornyelse, sier han.

– Hvem ville du kjøpt til sommeren?

– Jeg ville hatt en klassespiss som kan være førstevalg og gi skikkelig konkurranse til Firmino. I tillegg bør de vel supplere med en midtstopper, sier han.

Vi spør om han kanskje kan hviske noen ord i øret til Erling Braut Haaland på neste landslagssamling.

Men, som Solbakken antyder. Han blir neppe billig.

Reportasjen ble skrevet før sesongen var ferdig.

Fakta: Ståle Solbakken

  • Født: februar 1968
  • Fra: Grue i Innlandet
  • Spillerkarriere: Grue IL (ungdomsklubb), Hamarkameratene (1989–1993), Lillestrøm (1994–1997), Wimbledon (1997–1998), Aalborg (1998–2000), FC København (2000–2001), Norge (58 kamper, 9 mål).
  • Trenerkarriere: Norge U18 (2002), assistent Norge A-lag (2002–2003), Hamarkameratene (2002–2005), FC København (2006–2011), FC Köln (2011–2012), Wolverhampton (2012–2013), FC København (2013–2020), Norge (2020–).
  • Meritter som spiller: Dansk seriemester med Aalborg (1999) og FC København (2001).
  • Meritter som trener: Seriemester 1. divisjon med HamKam (2003). Dansk seriemester med FC København åtte ganger (2006, 2007, 2009, 2010, 2011, 2016, 2017, 2019). Dansk cupmester med FC København fire ganger (2009, 2015, 2016, 2017). Ledet FC København til åttendedelsfinale i Champions League (2010/11) og kvartfinale i Europa League (2019/20).