Jubilanten van Dijk er «fysisk enestående» og «kunne spilt kamp mens han røykte sigar» – nå gleder den ferske 30-åringen seg til ny sesong

Virgil van Dijk fyller 30 år i dag. Fijne verjaardag!

Liverpools midtstopper-gigant fyller 30 år i dag, 8. juli. Forhåpentligvis blir van Dijks 31. år på jorda litt bedre enn det 30. – selv om det startet på best mulig vis.

Slo rekord

Etter en lengre fotballpause på grunn av koronapandemien kom endelig 2019/20-sesongen i gang igjen i juni 2020. Den 22. juli spilte Liverpool sin siste hjemmekamp, og da kunne endelig en Liverpool-kaptein løfte Premier League-trofeet.

– Endelig fikk vi hendene våre på Premier League-trofeet. Det er en drøm som går i oppfyllelse for oss alle. Det har vært en lang ventetid både for Liverpool-fans i hele verden og selvsagt oss, sa en nykronet 29 år gammel ligamester til Sky Sports etter at pokalen ble delt ut ved siste hjemmekamp i juli 2020.

– Det er bare en veldig god følelse, en fantastisk følelse å kunne si at jeg er Premier League-mester, fortsatte midtstopperkjempen som ikke var i live forrige gang Liverpool ble ligamestere. 

CHAMPION: Van Dijk etter kampen mot Chelsea, hvor spillerne fikk feire ligagullet.

CHAMPION: Van Dijk etter kampen mot Chelsea, hvor spillerne fikk feire ligagullet.

van Dijk ble den femte spilleren i Premier League-historien som spilte hvert minutt i en sesong for et tittelvinnende lag, og han var den første Liverpool-spilleren som gjorde det siden Alan Hansen og Alan Kennedy i 1983/84.

Før han ble skadet mot Everton hadde van Dijk knust Liverpool-rekorden for antall ligakamper på rad fra start for en utespiller i Premier League-æraen. Fra 4. februar 2018 til og med skaden den 17. oktober 2020 var nederlenderen fast innslag startoppstillingen. Det var en rekke som utgjorde hele 94 strake ligakamper fra start. Jamie Carragher er den som kommer nærmest siden Premier Leagues innføring i 1992 med 76 strake kamper. (Phil Neal har forøvrig klubbrekorden med vanvittige 417 kamper på rad – 365 av dem ligakamper.)

I tillegg til ligakampene hadde van Dijk stort sett spilt samtlige Champions League-kamper, med unntak av Bayern München-kampen på Anfield i 2019.

Av de 94 kampene hadde 73 av de endt med seier, 15 med uavgjort og bare 7 med tap.

Det finnes ikke en sjel i verden som er usikker på om Liverpools forsvar har forbedret seg siden nederlenderens ankomst, men likevel: i de første 95 ligakampene siden  van Dijk kom til klubben holdt Liverpool buret rent i 45 av 95 kamper. På de 95 kampene førvan Dijk kom, var det tallet bare 29 av 95. Det var Premier League som hentet denne statistikken i oktober i fjor.

DRØMMEDEBUT: Van Dijk scoret i debutkampen for Liverpool, som attpåtil var et Merseyside-derby. Han kunne neppe hatt en bedre start.

DRØMMEDEBUT: Van Dijk scoret i debutkampen for Liverpool, som attpåtil var et Merseyside-derby. Han kunne neppe hatt en bedre start.

– Hater han

Tidligere Liverpool-midtstopper Jamie Carragher er en stor fan av van Dijk. Carraghers sønn spiller også i samme situasjon, men likevel råder han ingen til å se mot van Dijk som inspirasjon.

– Som ung midtstopper ville jeg ikke forsøkt å basere spillet mitt på Virgil van Dijk, for han er helt unik. Han er for god, sa Carragher til The Tactical Times.

– Hele hans fysiske tilstedeværelse, hvor stor han er, hvor hurtig han er og hvor sterk han er. Hvor rolig han er med ballen. Det er ting du ikke kan trene på. Han er født med det.

– Han er fysisk enestående, og hvordan kan man matche det?

– Vi pleier å si at van Dijk kunne spilt mens han røyket sigar, og fortsatt klart seg. Han gjør det store deler av tiden egentlig, for han er så god.

At van Dijk er en koloss i midtforsvaret hersker det ingen tvil om, og en som misliker å møte han er Watford-spiss Troy Deeney.

– Jeg har sagt det mange ganger. Jeg hater han. Jeg hater å møte han, sa Deeney i et intervju med BBC Radio 5 Live i 2018.

– Han er for stor, for sterk og for rask, for god med ballen, elsker å kjempe og har bra sveis, la han til.

– Han er en av de typene som bruker hårspray også, så han lukter godt. Når han løper forbi deg, er det som om man tenker «jeg kan ikke ta deg igjen, men…» lo han.

Valgte bort Manchester City

Manchester City var en annen av klubbene som snuste på van Dijk i 2017, noe som ble veldokumentert i dokumentarserien «All or Nothing» på Amazon Prime. Der diskuterte de nederlenderen som et overgangsmål, men styreformann Khaldoon Al-Mubarak synes prisen var for høy. Samtalen mellom han og fotballdirektør Txiki Begiristain ble vist.

– Txiki, det er en midtstopper. Kom igjen – hva er det vi holder på med? spurte Al-Mubarak.

Daglig leder Ferran Soriano skjøt da inn:

– Jeg fortalte han om prislappen.

Da svarer Al-Mubarak:

– Kom igjen, dette kan ikke være seriøst.

SOM PLOMMEN I EGGET: Mye tyder på at van Dijk stortrives på Merseyside.

SOM PLOMMEN I EGGET: Mye tyder på at van Dijk stortrives på Merseyside.

Det var altså Liverpool som endte opp med å betale de 75 millioner pundene som Southampton krevde. Siden den gang har Manchester City brukt 165 millioner pund på nye midtstoppere.

Van Dijk har også snakket om interessen fra Manchester City, og også Chelsea, og fra hans side virker det som at muligheten var der.

– Jeg hadde muligheten til å gå både til Chelsea og Manchester City. Du sammenligner klubbene, du studerer historien deres, byen, troppen og deres planer for fremtiden. Men den viktigste faktoren er manageren, og Jürgen Klopp var en svært viktig grunn til at jeg valgte Liverpool, fortalte Van Dijk til Daily Mail i 2020.

VIKTIG FAKTOR: Jürgen Klopp skal ha vært en av grunnene til at van Dijk ønsket seg til Liverpool.

VIKTIG FAKTOR: Jürgen Klopp skal ha vært en av grunnene til at van Dijk ønsket seg til Liverpool.

– Klopp har noe spesielt. Jeg vet ikke om det er energien hans, eller hvordan han er som person. Av og til tenker jeg over hva han gjør, og ikke minst hva han gjør annerledes sammenlignet med andre. Jeg tror svaret ligger i måten han behandler mennesker på. I disse dager er det viktigere enn alt annet i fotball.

– Klopp gir deg en god følelse. Han er genuint glad når du kommer inn i garderoben om morgenen. Det høres kanskje rart ut, men han inspirerer deg virkelig som spiller.

Rehabilitering

Virgil van Dijk fikk ikke den beste avslutningen på 20-årene. Midtstopperen pådro seg som kjent en korsbåndsskade i kampen mot Everton på Goodison Park i oktober. Skaden har gjort at han har sett all fotball fra sidelinjen siden den gang, og gått glipp av EM for Nederland.

Han har fortsatt rehabiliteringen, og på de siste oppdateringene hans virker det som at han er i rute til å starte pre-season sammen med resten av troppen den 12. juli. I en video som ble postet den 2. juli sier van Dijk at han gleder seg til neste sesong med supportere på tribunen og til å spille igjen. 

Det gleder vi oss også til. Gratulerer med dagen, Virg!