James Milner ble Liverpools nest eldste utespiller i Premier League

Da James Milner spilte høyreback mot Crystal Palace ble 35-åringen den nest eldste utespilleren til å spille Premier League-kamp for Liverpool.

Da James Milner måtte inn som vikar for Trent Alexander-Arnold på høyrebacken i kampen mot Crystal Palace, ble 35-åringen den nest eldste utespilleren til å spille Premier League-kamp for Liverpool. Med 35 år og 257 dager på jorda gikk han forbi Sami Hyypiä, som spilte sin siste ligakamp for Liverpool 35 år og 229 dager gammel.

Kunne spilt lengre

De var nesten jevngamle, men det var to ganske forskjellige forestillinger, Milners kamp mot Palace og Hyypiä sin siste for Liverpool. Finnen var på tampen av Anfield-karrieren, og kom inn etter 84 minutter i 2008/09-sesongens siste ligakamp mot Tottenham da Steven Gerrard ble byttet ut. Gerrard puttet kapteinsbindet på Hyypiä, som fikk spille sine siste minutter i Liverpool-drakt. Han hadde en heading på mål fra et hjørnespark men midtstopperen fikk ikke pyntet på målstatistikken sin som endte på 35 mål etter 464 kamper.

Hyypiä ble hyllet fra tribunene, hvor supporterne hadde ventet lenge på et siste glimt av finnen i den røde trøya. «Sami, Sami, Sami, on, on, on!» hadde de ropt.

HYLLET: Hyypiä ble hyllet av the Kop før sin siste kamp.

HYLLET: Hyypiä ble hyllet av the Kop før sin siste kamp.

BYTTET: Hyypiä ble byttet inn de siste minuttene, og tildelt kapteinsbindet av Steven Gerrard.

BYTTET: Hyypiä ble byttet inn de siste minuttene, og tildelt kapteinsbindet av Steven Gerrard.

Men Hyypiä fortsatte karrieren i Bundesligaen med Bayer Leverkusen, og der viste han at Liverpool-karrieren kunnet ha blitt enda lengre og at Benitez kanskje gjorde et forhastet valg da han gikk med på å selge han. Hyypiä ble kåret til den beste forsvarsspilleren i den tyske toppdivisjonen av magasinet Kicker i 2009, og han fikk plass på årets lag for 2009/10-sesongen. Hyypiä la fotballskoene på hylla i mai 2011, 37 år gammel.

Mot slutten av kontrakten

For Milners del er han fortsatt en relativt viktig brikke i det nåværende Liverpool-laget. I kampen mot AC Milan ble han byttet inn etter 84. minutter da kaptein Jordan Henderson forlot banen, på stillingen 3-2 til de røde. Milner er en mann å ha med i krigen – men spesielt på banen når man forsvarer en ettmålsledelse, med sin erfaring og smartness.

På lørdag fikk han uforventet starte kampen på grunn av Alexander-Arnolds sykdom, og kamelonen Milner ble satt inn på høyrebacken. Igjen fikk Milner vist at han har mange år igjen som proffspiller hvis han ønsker det. Ingen på banen løp mer enn Milner, hverken på Liverpool eller Crystal Palace. Ingen på banen hadde flere ballberøringer (113), flere pasninger (69) eller flere taklinger (4). Milner toppet nemlig statistikken på det meste, ifølge Match of the Day:

Milner sin kontrakt med Liverpool løper ut sommeren 2022 og han kan altså være inne i sin siste sesong på Merseyside. Men det er definitivt ikke utenkelig at han får en kort kontraktfortnyelse, da han sportslig klarer å bevise at han fortsatt holder nivået. Han er også en viktig karakter i garderoben, og en mentor til ungguttene som kommer gjennom akademiet.

FORTSATT GOD FORM: Det er lite som tyder på at Milner er en av Liverpools eldste spillere, og han leverte en sterk kamp mot Crystal Palace.

FORTSATT GOD FORM: Det er lite som tyder på at Milner er en av Liverpools eldste spillere, og han leverte en sterk kamp mot Crystal Palace.

Milner startet karrieren i Leeds. I boka hans, «Ask a Footballer: My Guide to Kicking a Ball About» som kom ut i 2019, fikk han spørsmål om han kunne tenke seg å avslutte karrieren samme sted.

«Å komme tilbake og spille for hjemklubben min igjen ville vært fantastisk på så mange måter. Men samtidig, man sier jo «aldri dra tilbake», gjør man ikke? Hva skjer hvis du kommer tilbake og det ikke blir eventyravslutningen? Er det riktig for meg? Er det riktig for dem? Det hadde vært mye å vurdere – både for meg og familien men også for Leeds. Hvis jeg ble frigjort fra en annen klubb, ville de hatt meg? Det hadde vært meningsløst for dem og for meg hvis det ikke var behov for meg og det bare ble en nostalgi-greie.»

«Du skjønner sikkert fra det jeg sier at jeg elsker klubben, men jeg elsker også å spille for Liverpool og jeg vil spille på det høyeste nivået så lenge jeg kan. Hvis tiden min i Liverpool var over og jeg måtte dra et annet sted og Leeds var en klubb som var interessert i meg, så hadde det vært veldig spennende for alle disse grunnene. Men det er ikke sikkert de hadde vært interessert. Kanskje jeg ser utenlands.»

Den eldste

Kun én utespiller ligger over Milner i alder nå og det er Gary McAllister. McAllister var 37 år og 136 dager gammel da han spilte sin siste ligakamp for Liverpool mot Ipswich Town i mai 2002.

McAllister debuterte for Liverpool i august 2000, etter å ha blitt hentet fra Coventry City på en gratis overgang. Han var allerede 35 år, og kalte det for et eventyr å bli hentet til Liverpool på det stadiet i karrieren. 

«Liverpool skal spille tre cuper i tillegg til ligaen neste år. Gjennomsnittsalderen deres forrige sesong var under 25, og det er veldig ungt for et topplag. Manageren forklarte at de trengte mer erfaring i troppen, og et eldre hode. Jeg har nettopp lagt bak meg en sesong i ligaen med 13 mål, og jeg føler meg bedre enn noen gang. Det er fortsatt for tidlig å si hvor mange kamper jeg vil spille, men kanskje folk blir overrasket», sa han da signeringen ble kjent.

Overrasket, det ble nok de fleste, selv om det ikke var før i andre halvdel av sesongen at han virkelig fikk vist hvilken innflytelse og erfaring han kom med. McAllister var bare to sesonger på Merseyside, men rakk å spille en viktig rolle i Liverpools Treble-sesong – sesongen der de vant Ligacupen, FA-cupen og UEFA-cupen. Han scoret minneverdige mål mot blant annet Barcelona, men også en frekk perle på frispark mot Everton på Goodison Park.

KOPITE-HELT: Gary McAllister feirer 3-2-målet på Goodison Park.

KOPITE-HELT: Gary McAllister feirer 3-2-målet på Goodison Park.

I UEFA cup-finalen mot Alaves var han involvert i tre av de fem Liverpool-målene – blant annet Golden Goal-målet i det 117. minuttet – og ble kåret til banens beste spiller. «At han holder på sånn som det der som 36-åringen, og at han tar de frisparkene og produserer når det gjelder, det var sensasjonelt», sa Alan Hansen til BBC etter kampen.

Sangen om målene hans dukker fortsatt opp på puber rundt Anfield, og som her, på en bortekamp:

I hans andre sesong ble det mindre spilletid, og han spilte sin siste kamp for Liverpool da han kom inn som innbytter mot Ipswich Town i mai 2002. Han ble vennlig ertet av Liverpool-supporterne da han takket for seg, med fleipete rop om «What a waste of money».

McAllister dro tilbake til Coventry som spillende trener, men sa fra seg stillingen bare halvannet år etter da kona hans, Denise, fikk uhelbredelig kreft. Han ville bruke tiden sammen med familien. I 2008 returnerte han til fotballen som manager for Leeds, en rolle han hadde i under et år. Etter det har han tatt på seg assistentroller, og var for eksempel trener for førstelaget til Liverpool i noen måneder fra juli 2015 til manager Brendan Rodgers fikk sparken i oktober 2015.

Da Steven Gerrard ble tildelt jobben som manager i Rangers, ble McAllister hans assistent.

GERRARD-ASSISTENT: McAllister har vært assistenten til Steven Gerrard i Rangers siden 2018.

GERRARD-ASSISTENT: McAllister har vært assistenten til Steven Gerrard i Rangers siden 2018.

Målvaktene

Gary McAllister er og blir den eldste som har spilt Premier League-kamp for Liverpool, men to spillere skal inn før James Milner på lista – nemlig målvaktene Bruce Grobbelaar og Paul Jones.

Da Grobbelaar spilte sin siste ligakamp for Liverpool – mot Leeds United den 19. februar 1994  – var han 36 år og 136 dager gammel. Han hadde vært Liverpool-spiller siden mars 1981, da han som 23 år gammel ble hentet for 250 000 pund fra Vancouver Whitecaps. Han skulle være andrekeeper, men da Ray Clemence kort tid senere dro til Tottenham, fikk Grobbelaar muligheten og den grep han – først med litt ustø hender. Etterhvert fant han sin plass og Grobbelaar endte på 628 kamper for Liverpool.

POPULÆR: Bruce Grobbelaar var en fargerik og populær Liverpool-keeper – her sammen med Graeme Souness (til venstre).

POPULÆR: Bruce Grobbelaar var en fargerik og populær Liverpool-keeper – her sammen med Graeme Souness (til venstre).

Da David James ble signert i 1992 markerte det begynnelsen på slutten for zimbabweren. James klarte ikke helt å overbevise i sin første sesong, noe som betydde av Grobbelaar startet som førstekeeper i 1993/94. I kampen mot Leeds, den 19. februar 1994 skadet han seg – og det viste seg å bli hans siste kamp i Liverpooldrakta. Etter 14 år tok han meg seg en haug av medaljer; seks ligatitler, tre FA-cuper, tre ligacuper, og en Europacup.

I midten av 1994 dro han på en gratis overgang til Southampton.

I januar 2004 var både Chris Kirkland og Jerzy Dudek skadet. Keeperkrisen tvang de røde til å finne en midlertidig løsning, så de vendte seg mot Southampton og den meget erfarne Paul Jones. Jones ble den eldste spilleren til å debutere for Liverpool siden andre verdenskrig.

TO KAMPER: Paul Jones fikk to kamper for Liverpool.

TO KAMPER: Paul Jones fikk to kamper for Liverpool.

Jones holdt buret rent mot Aston Villa på Anfield i debuten den 10. januar, men i sin andre – og siste – kamp for de rødkledde, slapp han inn to på White Hart  Lane i en kamp Liverpool tapte 2-1.

Jones var stor Liverpool-supporter i oppveksten, og selv om han hadde vært på Anfield som motstander flere ganger hadde han aldri rørt This Is Anfield-skiltet. «Jeg mente det burde være forbeholdt Liverpools spillere – så det å kunne ta på det vitende om at jeg gjorde det som Liverpoolspiller, betydde alt», fortalte Jones til LFC.tv i 2012.

Paul Jones forblir den nest eldste spilleren til å spille Premier League-kamp for Liverpool, 36 år og 274 dager gammel.