Super-Sadio har endelig fått sin fortjente plass i «The 100 Club»

Sadio Mané, som nå er del av «The 100 Club» var mannen som virkelig satte fart på Liverpool under Jürgen Klopps ledelse.

13, 20, 26, 22, 16, pluss 3. Det er fasit for hvor mange mål Sadio Mané har scoret i sine sesonger i Liverpool-drakten. Han går nå inn i sin sjette, som en etablert verdensstjerne og med hundre scoringer for Liverpool i bagasjen. 

Mål nummer 100 kom i kamp nummer 224 mot Crystal Palace på Anfield lørdag. På veien har det også blitt 36 målgivende pasninger, et Premier League-trofé, et Champions League-trofé, triumfer i Supercupen og VM for klubblag og en gullstøvel i Premier League. 

De 30 millionene med pund som ble betalt til Southampton sommeren 2016 har gitt god avkastning for Liverpool. Og det ser ut som vi har mer Mané-magi i vente også i fremtiden.

Startet eventyret

Laget til Liverpool så ganske annerledes ut for fem år siden, da Jürgen Klopp tok fatt på sin første hele sesong som Liverpool-manager. Den sommeren kom det inn svært viktige navn som Joel Matip og Gini Wijnaldum, men den viktigste av de alle var nok Sadio Mané. Allerede i debuten for Arsenal viste han at han kunne være med på å løfte Liverpools angrep ytterligere et hakk. 

Resultatet ble topp fire og billett til Champions League - en billett de røde ikke har gitt fra seg siden, selv om det tidvis så mørkt ut våren 2021. 

FØRSTE MÅL: Ville jubelscener da Mané scoret et nydelig mål mot Arsenal i debuten.

FØRSTE MÅL: Ville jubelscener da Mané scoret et nydelig mål mot Arsenal i debuten.

– En av våre viktigste avgjørelser, sa Peter Krawietz om kjøpet av Mané i et intervju med liverpoolfc.com i sommer. 

Krawietz er en av Klopps assistenter, og han er klar på at teamet til Liverpool aldri var i tvil om at de skulle kjøpe Mané - en spiller Klopp hadde beundret lenge - også i tiden som Dortmund-manager. 

Krawietz mener Mané likevel har overgått alt det trenerteamet hadde av forventnigner.

– Blant annet når det kommer til utviklingen til å bli en stille leder, og personligheten, og lysten til å jobbe med detaljene. Du kan se hvor fyrt opp han er ute på banen, sa Krawietz. 

Champions League-form

Sesongen etter fikk Mané en ny rekkekamerat i form av Mohamed Salah, og senegaleseren havnet nok litt i skyggen av nysigneringen, som herjet vilt - spesielt i Premier League. 

Mané gikk ned fra 13 til 10 scoringer i ligaen, men økte samtidig fra 5 til 7 målgivende pasninger. 

Det var i Champions League han skulle skinne mest denne sesongen. Ti scoringer ble det på veien mot finalen, og der ble det også en scoring som bare skulle vise seg å være en mager trøst da Real Madrid tok med seg trofeet hjem fra Kiev. 

Tapet så ut til å fyre opp Mané ytterligere, for sesongen 2018/19 fyrte han og Liverpool på alle sylindre. Han scoret 22 mål i ligaen og delte toppscorertittelen sammen med Salah og Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang. 

I Champions League ble det fire scoringer - inkludert en helt nydelig scoring i bortekampen mot Bayern München. Denne sesongen skulle ikke trofeet glippe, og triumfen i Madrid betydde alt. 

En detalj undertegnede nylig la merke til etter å ha sett Salahs straffescoring i finalen om igjen, er måten Mané reagerer på når ballen går i nettet. Drøyt 50 sekunder ut i videoen kan du se lidenskapen til senegaleseren, som for øvrig skaffet straffesparket som la grunnlaget for triumfen.

Liten nedtur

Siden den gang har det som nevnt blitt flere triumfer og mange flere scoringer, men den forrige sesongen ble en aldri så liten nedtur for Mané. 11 ligascoringer og 16 i alle turneringer var ikke det verste han hadde levert, men likevel var det tydelig at noe manglet. 

– Dette er den verste sesongen i min karriere. Det må jeg innrømme, sa Mané i mai.

– Jeg har til og med tatt tester for å sjekke kroppen. Spiser jeg riktig eller har noe endret seg? Men da testresultatene kom, var alt som det skulle, sa han. 

Nå har imidlertid humøret endrer seg, og etter tre scoringer fra utallige avslutninger i løpet av de fem første serierundene, er formen der den skal være. Riktignok skulle han nok ønske det var et par mål til i statistikkene etter flere gode sjanser, men 29-åringen er tilbake der han er best - når han gjør motstandernes forsvarere svimle og skaper sjanser både for seg selv og andre.

– I mitt hode tenker jeg alltid at det er mulig, og derfor vil jeg bare fortsette å prøve til det går, sier han.

Liverpools nummer ti takker supporterne for støtten.

– Jeg er heldig og lykkelig. Takk til alle fans, til klubben og til støtteapparatet. Uten dem er jeg ingenting, sier han.

Sadio Manés hundre mål for Liverpool

77 i Premier League, 19 i Champions League, 2 i UEFA Super Cup, 2 i FA-cupen

Flest mål har kommet mot Crystal Palace, med hele ti. Mané har scoret seks mot Arsenal og fem mot Watford, West Ham, Burnley og Chelsea.

Roberto Firmino har flest målgivende til Mané, med 17. Deretter følger Mohamed Salah med 13, Trent Alexander-Arnold med ni og Andy Robertson med åtte. 

På 224 kamper for Liverpool har Mané hundre mål og 43 målgivende pasninger. 

Han er den 18. spilleren i historien til å score hundre mål for Liverpool.

Kilde: The Athletic

Hylles 

Etter at Mané hadde satt inn sitt mål nummer hundre lørdag, fikk han sin velfortjente hyllest.

– En fantastisk bragd i den fantastiske historien til denne klubben. Jeg er veldig glad for at vi har jobbet sammen med Sadio i fem år, sier Klopp.

Manageren sier det er mer enn bare scoringer til Manés spill, noe vi kunne se i Palace-kampen.

– Han jobbet utrolig hardt, presset høyt og skapte målsjanser. Så hundre mål er bra, men det er så mange andre ting i tillegg som er viktig, sier han.

Veteran James Milner kommer også med skryt.

– Guttene der fremme gjør så mye for laget. Mål, målgivende og jobben de gjør uten ball. Sadio har masse kvalitet og scorer alle slags mål, og viktige mål i tillegg. Jeg er glad på hans vegne fordi han er en god spiller og fortjener all hyllesten han får, sier Milner.

Hedersmann

Vi må også nevne hvilken hedersmann Mané virker å være utenfor banen. I sommer ble sykehuset Mané betalte for ferdigstilt i landsbyen Bambali i Senegal. Mané skal ha donert om lag en halv million pund til sykehuset.

Mané har tidligere sørget for at det har blitt bygd en ny skole i hjembygda, og gjennom pandemien har han kommet med pengestøtte til senegalesiske myndigheter for å bekjempe koronaviruset.

Liverpool-spilleren er klar på at skolegang er viktig, selv om det ikke ble så mye av det da han var ung.

– Kanskje jeg kunne lært mer hvis vi hadde en bedre skole da jeg var yngre. Men det var ikke tilfellet, sa han.

Nå er han imidlertid opptatt av at barna i Senegal skal få den rette skolegangen.

– Jeg var hjemme i landsbyen, og alle guttene der ville bare spille fotball og ikke gå på skolen. De vil bli fotballspiller som jeg. Men jeg sier alltid at de må sørge for å få riktig utdanning og gå på skolen. De kan selvfølgelig fortsette å spille fotball, men du får enda mer suksess om du gjør begge deler, sa Mané.

Spillere med 100 mål eller mer for Liverpool.

Kilde: lfchistory.net