Champions League-høsten i tall:Jota og Salah på toppen av hver sin liste

Liverpool har lagt bak seg et godt gruppespill i Champions League.

I forrige uke ble det bekreftet at Liverpool skulle delta i Champions League over nyttår, og på tirsdag ble høstsesongen i Europa avsluttet med en flott 2-0 seier mot Italias serieleder Napoli. I løpet av de siste to månedene har de røde spilt seks kamper, og tatt 15 av 18 poeng mulig.

Det er mer enn godt nok til avansement, men Jürgen Klopp måtte se et lag over seg på tabellen, men knappest mulig margin. En andreplass i en vanskelig gruppe, og ikke minst i en vanskelig sesong, er meget bra, men hvor godt har de røde prestert? Det skal vi se litt nærmere på nå.

Vi kan starte med lagstatistikkene, hvor Liverpool kommer veldig godt ut. I løpet av de seks gruppespillskampene scoret Anfield-klubben 17 mål, og har med det bare to lag foran seg på listen. Den ene klubben scoret fire mot nettopp Klopps mannskap i september.

LagAntall mål
Napoli20
Bayern München18
Liverpool17
Benfica16
Paris Saint-Germain16

SCORET: Det ble spådd en tøff kamp mot Rangers på Ibrox Stadium, men de røde reiste hjem med en 7-1 seier mot skottene.

SCORET: Det ble spådd en tøff kamp mot Rangers på Ibrox Stadium, men de røde reiste hjem med en 7-1 seier mot skottene.

Overraskende gode

I Premier League har baklengsmålene kommet hyppigere enn forventet i høst, men i Champions League er saken en litt annen. Det er kanskje litt overraskende, men de røde har ikke mange lag foran seg på listen over innslupne mål i høstens seks Champions League-kamper.

Det ble fire baklengs mot Napoli i den første runden, men etter den forferdelige oppvisningen i Italia ble det tatt grep, og det fungerte. Ajax og Rangers lurte inn et mål hver, men fasit er at de røde bare ga vekk to mål på sine fem siste gruppespill-kamper. Det er gode tall, spesielt med tanke på hvilke lag som har stått på motsatt banehalvdel.

På plassene over de røde har vi blant annet Bayern München, som vant samtlige av sine kamper i gruppespillet og overraskelseslaget Club Brugge, med Simon Mignolet i mål. En delt sjetteplass er likevel en liten overraskelse, med tanke på hvordan forsvaret har sett ut så langt denne sesongen.

LagAntall innslupne mål
Bayern München2
Manchester City2
Chelsea4
Club Brugge4
Dortmund5
Liverpool6

LagHoldt nullen
Club Brugge5
Bayern München5
Manchester City4
Liverpool3
Inter3
Porto3

Liverpools gode spill (i de siste fem kampene) vises også når holdt nullen-statistikken skal sjekkes.

Alisson har kanskje vært klubbens beste spiller i høst, men det er ikke ulovlig å ha en god keeper mellom stengene. Brasilianeren holdt nullen i halvparten av kampene i gruppespillet.

HOLDT NULLEN: Alisson har vært en av Liverpools beste spillere i Champions League i høst.

HOLDT NULLEN: Alisson har vært en av Liverpools beste spillere i Champions League i høst.

Topper flere lister

Og så over til de offensive tallene, som også er gode. På tirsdag vant de røde 2-0 mot Napoli, og i forrige uke måtte Ajax se flere mål i eget nett da de røde reiste fra Amsterdam med en 3-0 seier i bagasjen. 

Kampene som kanskje blir best husket likevel er selvfølgelig tapet mot Napoli i Italia, men også 7-1 seieren over Rangers på Ibrox Stadium. Resultatet er mer enn godt nok til å toppe listen over de største seierne i Champions League denne høsten.

KampResultat
Rangers v Liverpool1-7
PSG v Maccabi Haifa7-2
Ajax v Napoli1-6
Maccabi Haifa v Benfica1-6
Bayern München v Plzen5-0
Manchester City v København5-0

Da må vi også over til mer individuelle statistikker, og da tenker mange først og fremst på antall mål, og antall målgivende. På toppen av listene er det Liverpool-spillere i begge kategorier.

Salah, som i manges øyne ikke har hatt en god sesongstart, leverte et nytt mål mot Napoli på tirsdag. Det betyr at egypteren står med syv mål på seks kamper. I åpningskampen mot Napoli gikk han tomhendt av banen, men i kamp to scoret han det første Liverpool-målet i 2-1 seieren over Ajax.

Han la på med et mål til hjemme mot Rangers før han slo til med tidenes raskeste Champions League-hattrick i bortekampen. Tre mål på seks minutter og 12 sekunder blir ikke enkelt å slå i fremtiden. Høyrekanten leverte også mål mot Ajax, og nevnte Napoli på tirsdag, og står da med mål i fem strake kamper i Europas gjeveste turnering.

SpillerMål
Mohamed Salah7
Kylian Mbappe7
Mehdi Taremi5
Robert Lewandowski5
Erling Haaland5

Og sist men ikke minst, hvilken Liverpool-spiller har levert flest målpoeng i høstens Champions League. Salah? Diaz? Kanskje Firmino? Nei, det er faktisk Diogo Jota. Portugiseren spilte bare 180 minutter med Europa-fotball i høst, men han er likevel helt på toppen av listen.

I 2-1 kampen mot Ajax på Anfield leverte han en målgivende til Salah på det første målet, før han serverte samme mannen ved tre anledninger, på seks minutter, mot Rangers. Det ble også 26-åringens siste kamp i Champions League før han skadet seg mot Manchester City.

SpillerMålgivende
Diogo Jota4
Lionel Messi4
Joao Cancelo4
12 spillere3

TOPPSCORER: Mohamed Salah har mottatt en del kritikk denne sesongen, men han står for øyeblikket med syv mål i Champions League.

TOPPSCORER: Mohamed Salah har mottatt en del kritikk denne sesongen, men han står for øyeblikket med syv mål i Champions League.

Storlag og gamle kjenninger

Nå er spørsmålet hvem Liverpool møter i 8-delsfinalen i Champions League. Trekningen finner sted på mandag, og de røde kan trekke et par skikkelige storlag opp av bollen.

Napoli kan ikke møtes på grunn av at begge lagene kommer fra samme gruppe. Det gjelder også Chelsea, Manchester City og Tottenham, som kommer fra samme nasjon.

Det betyr rett og slett at det blir enten Benfica, Porto, Bayern München eller Real Madrid som blir Liverpools neste motstander. Det er vel lov å mene at kvalitetsforskjellen er ganske stor mellom lagene.

At Liverpool kan møte Porto eller Benfica er blitt en slags tradisjon under Jürgen Klopp. I fjor ble sistnevnte, med Darwin Nunez på laget, slått ut i kvartfinalen. Porto på sin side har vært Liverpools motstander ved tre anledninger under tyskeren. I sluttspillet i 2017/2018, 2018/2019 og i gruppespillet i forrige sesong.

Real Madrid trenger nok ingen introduksjon, for de røde har møtt dem i to finaler i Champions League, og tapt begge to. Sist, men ikke minst, kan det blir en gjensyn med Sadio Mane i Bayern München. De to storklubbene møttes i jubelsesongen 18/19, og da vant Liverpool 3-1 borte i Tyskland.

Det er uansett spennende oppgjør i vente til våren, og kanskje Liverpool også har fått dampet opp litt. Anfield-klubben må aldri avskrives i Champions League, ei heller i en slik situasjon klubben står i for øyeblikket. Det blir meget spennende på mandag!