Fra helt til utskjelt: Grunnene til at Brendan Rodgers plutselig har havnet under press

Skademareritt, formsvikt på viktige spillere og flaue resultater har ført til en skuffende sesong for Leicester, der manager Brendan Rodgers nå kjenner på presset.

– Jeg har nok erfaring til å vite at hvis du vinner kamper er alt bra, mens hvis du taper er du gjenstand for kritikk. Du er alltid under press hvis du ikke får resultater, sa Brendan Rodgers søndag. 

Laget hans hadde akkurat blitt sendt ut av FA-cupen på ydmykende vis av Championship-laget Nottingham Forest, som vant hele 4-1 på City Ground. Etter kampen var Rodgers klar på at flere spillere er nødt til å bevise mer om de skal ha en fremtid i klubben. 

Samtidig har spørsmålene begynt å komme rundt 49-åringens egen posisjon som manager. På kort tid har Rodgers gått fra helt til utskjelt, og etter en meget skuffende sesong så langt må han snu skuta før Leicester-eventyret skal ende på verst tenkelig måte for manageren.

Sliter defensivt

Det har vært unison enighet om at Rodgers og Leicester har overprestert i de to hele sesongene nord-iren har vært manager i klubben. Begge ganger har det endt med femteplass. Det eneste ankepunktet er at Leicester begge gangene har hatt minst én fot inne topp fire før det har gått galt de siste serierundene. Men uansett har resultatene vært over evne hvis vi sammenlikner budsjett og størrelse på Leicester opp mot klubbene de har kjempet mot. 

Denne sesongen står laget kun med syv seiere på 20 kamper i Premier League, og for øyeblikket er de nummer tolv. Riktignok har de en del kamper til gode på noen av lagene over seg, men tabellen lyver ikke veldig, og avstanden opp til lagene som kjemper om topp fire er lang.

Det største problemet i ligaen har vært det defensive. Hele 37 baklengsmål har det blitt. Aller verst har det vært på dødball - 17 baklengsmål er verst av alle i ligaen.

Unnskyldningen med skadekrise på stopperplass er god. Leicester har slitt voldsomt med skader i de bakre rekker denne sesongen, noe vi så da de møtte Liverpool i romjulen. Da var det høyreback/midtbanespiller Daniel Amartey som spilte stopper sammen med midtbanespiller Wilfred Ndidi. Ironisk nok er dette en av tre kamper de har holdt nullen i ligaen denne sesongen. 

Flaue resultater

Seieren over gamleklubben er også siste ordentlige opptur for Brendan Rodgers. Watford ble slått i tredje runde i FA-cupen, men som kjent røk de ut på ydmykende vis runden etter. 

I ligaen har det blitt noen tunge resultater. Borte mot West Ham tapte de 4-1, mens det ble hele 6-3 til Manchester City da lagene møttes på Etihad like før jul. Hjemmekampen mot Chelsea endte med 0-3-tap, mens to baklengsmål på overtid sørget for at Tottenham snudde og vant 3-2 på King Power Stadium i januar. 

Det toppet seg selvsagt med tapet for Nottingham Forest, men heller ikke i Europa League ble det noe å juble for da de på skuffende vis røk ut av gruppespillet etter elleve baklengsmål på seks kamper. De havnet to poeng bak både Spartak Moskva og Napoli og måtte ta til takke med tredjeplass. Dermed er de klare for sluttspillet i European Conference League - en turnering Rodgers ikke en gang hadde hørt om.

UTE: James Maddison og Leicester røk ut av gruppespillet etter tapet mot Napoli.

UTE: James Maddison og Leicester røk ut av gruppespillet etter tapet mot Napoli.

I 16-delsfinalen skal de ut i to oppgjør mot danske Randers FC, et lag som er nummer fem i den danske Superligaen. 

«På seks forsøk, med Liverpool, Celtic og Leicester, har Rodgers aldri klart å komme seg lenger enn 16-delsfinale i Europa League», skriver The Telegraph.

Skader og formsvikt

Noen problemer virker altså å være kroniske når det kommer til Rodgers, men denne sesongen finnes høyst formildende omstendigheter. 

Vi nevnte skademarerittet, som i aller høyeste grad har vært reelt. Ricardo Pereira, Wesley Fofana, Jonny Evans og James Justin utgjør en meget sterk forsvarsfirer i Premier League, men de har mistet hele eller store deler av sesongen. Så kan vi plusse på Timothy Castagne og Ryan Bertrand på backene, mens Caglar Söyüncü også har hatt en periode på sidelinjen. 

Til torsdagens kamp mot Liverpool er Evans, Castagne, Bertrand og etter all sannsynlighet Fofana ute. Det samme er spydspissen Jamie Vardy, som kommer til å være ute en måned. 

The Telegraph peker for øvrig på at flere av de viktigste spillerne har underprestert denne sesongen - blant dem Youri Tielemans, som var lagets bestemann og matchvinner i FA-cupfinalen forrige sesong. 

«Usikkerheten rundt kontraktssituasjonen hans har vært tema i Leicester helt siden siste kamp forrige sesong, da topp fire-håpet gikk opp i røyk. Men han er ikke alene. Caglar Söyüncü, landslagsspilleren fra Tyrkia, har også støtt på problemer - også hans kontraktssituasjon er tema. James Maddison har vært ustabil mens Harvey Barnes ikke en gang kom ut etter pause på City Ground søndag», skriver The Telegraph, som også trekker frem at laget har flyttet til et nytt treningsanlegg som en mulig faktor.

«Har gjort en strålende jobb»

Men en dårlig sesong må vel være lov å ha? 

The Athletic trekker i en artikkel frem hvilken strålende jobb Rodgers har gjort i klubben og forsåvidt hele managerkarrieren. 

«Rodgers har gjort en strålende jobb med å ta Leicester til to strake femteplasser i Premier League i tillegg til første FA-cuptriumf i klubbens historie. Uansett hvor skuffende de to femteplassene føltes til slutt, etter å ha tilbrakt mesteparten av sesongene i topp tre, er det store bildet likevel et lag som spiller spennende fotball, utvikler unge talenter, og konkurrerer med klubber med langt større økonomiske muskler. FA-cupen var en passende belønning for innsatsen». 

De peker også på at fotball i høyeste grad var ferskvare. Det er ikke lenge siden Rodgers ble linket til omtrent alle storklubbene i England - senest Tottenham og Manchester United.

«Det er snaut to måneder siden Rodgers ble spurt i en pressekonferanse hvorvidt han ville vært interessert i managerjobben i Manchester United. Den siste uken, der det ydmykende 4-1-tapet mot Nottingham Forest etterfulgte noen skuffende resultater i Premier League, har spørsmålene endret karakter», skriver de.

Hva slags svar Rodgers og Leicester kommer med, får vi vite på Anfield torsdag kveld.