Jakter sitt fjerde trofé i sin femte finale på under et år

Chelsea har blitt cupeksperter under ledelse av Thomas Tuchel.

Av åpenbare årsaker har troféskapet til Chelsea har hatt behov for en kraftig utbygging de siste 20 årene, men det var en litt sultefôret gjeng supportere som så laget bli ledet av Frank Lampard i halvannet år fra sommeren 2019 til starten av 2021. 

Joda, de hadde vunnet Europa League så sent som i 2019 og FA-cupen året før, men det var ikke nok for en gjeng som har blitt vant til å løfte de aller største trofeene med tette mellomrom. 2017 var forrige gang de hadde vunnet ligaen, og vi måtte tilbake til 2012 for å finne klubbens forrige, og aller første, trofé i Champions League. 

Da Thomas Tuchel tok over for Lampard som manager 26. januar i fjor, skulle det raskt vise seg at den korte perioden med trofétørke skulle ta slutt. 

To finaler

Gjennom vårsesongen kjempet Chelsea på tre fronter. Om topp fire i Premier League og om trofeer i FA-cupen og Champions League. Tuchel strammet opp defensivt og gjorde London-klubben til en forsvarsmur det skulle vise seg å være vanskelig å bryte ned.

Det fikk Liverpool erfare i ligamøtet på Anfield, da Mason Mount scoret kampens eneste mål. Det fikk Barnsley, Sheffield United og Manchester City erfare i FA-cupen, da Chelsea slo dem ut én etter én uten å slippe inn mål på veien. 

Og det fikk Atletico Madrid, Porto og Real Madrid kjenne på i Champions League da de i tur og orden ble slått ut av Chelsea i løpet av våren i fjor. Chelsea slapp bare inn to mål i utslagsrundene og var klare for finale mot Manchester City. 

To uker før den skulle spilles, hadde Chelsea tapt i FA-cupfinalen mot Leicester. Det ble en jevnspilt kamp der Brendan Rodgers sitt lag trakk det lengste strået ved å vinne 1-0 etter et herlig mål av Youri Tielemans.

TRIUMF: Thomas Tuchel kysser Champions League-trofeet i 2021.

TRIUMF: Thomas Tuchel kysser Champions League-trofeet i 2021.

I Champions League-finalen var det imidlertid Tuchels tur til å ta en taktisk triumf. Manchester Citys fryktinngytende angrep ble effektivt stanset, og Kai Havertz sitt mål i første omgang var nok til å vinne kampen. 

Samme reise som Liverpool

Liverpool-supportere vet godt at det kan komme mye gøy som følge av en triumf i Champions League. De røde hentet hjem to ekstra trofeer etter seieren i Madrid i 2019 - først mot Chelsea i Super Cup, så i VM for klubblag.

For to uker siden fullførte Chelsea den samme troféreisen, som betyr at Tuchel i løpet av et år har hentet hjem tre trofeer på fire finaler som Chelsea-manager. Søndag jakter han sin femte. 

Super Cup-finalen i august i fjor ble selvsagt jevnspilt. Villarreal var motstander, og kampen endte uavgjort etter ordinær tid og ekstraomganger, og måtte derfor avgjøres på straffesparkkonkurranse. Den vant Chelsea. 

I 2021-utgaven av VM for klubblag, som var utsatt til 2022, vant Chelsea først 1-0 over Al-Hilal i semifinalen, før de avgjorde i ekstraomgangene mot Palmeiras og vant 2-1.

VERDENSMESTERE: Chelsea vant VM for klubblag tidligere i februar.

VERDENSMESTERE: Chelsea vant VM for klubblag tidligere i februar.

Cup-ekspert

Etter at Tuchel tok over Chelsea har han en imponerende rekke i alle cuper. For han har fremdeles til gode å bli slått ut av en cup før finalen er nådd!

Denne sesongen er de selvsagt klare for ligacupen. De to første kampene Chelsea spilte, i tredje og fjerde runde, endte 1-1 mot henholdsvis Aston Villa og Southampton, men Chelsea vant begge straffesparkkonkurransene. 

I kvartfinalen slo de Brentford 2-0, og i semifinalen ble Tottenham slått 3-0 sammenlagt. 

I FA-cupen har Chelsea tatt seg til femte runde etter å ha slått Chesterfield og Plymouth i sine to kamper så langt. Og i Champions League ser det også lovende ut, etter at de denne uken slo Lille 2-0 hjemme i det første oppgjøret i åttedelsfinalen.

Tuchel har vist seg som en svært vanskelig mann å slå i enkeltkamper - også i finaler. 

Taktisk disiplin

De første 13 kampene Tuchel ledet Chelsea i alle turneringer endte med to baklengsmål - et av dem var et selvmål. Tuchels Chelsea-lag er bygd på et solid defensivt fundament, med fem sterke forsvarsspillere, en dynamisk midtbaneduo og bevegelige og disiplinerte angrepsspillere. 

GARANTIST: Chelsea-keeper Edouard Mendy er en veldig viktig mann i jakten på trofeer. Han bidro i likhet med Sadio Mané sterkt til at Senegal vant Afrikamesterskapet.

GARANTIST: Chelsea-keeper Edouard Mendy er en veldig viktig mann i jakten på trofeer. Han bidro i likhet med Sadio Mané sterkt til at Senegal vant Afrikamesterskapet.

Dette var laget som møtte Manchester City og som sørget for at de lyseblå ifølge The Athletic skapte mindre foran mål enn de hadde gjort i noen kamp tidligere i 2020/21-sesongen: 

Mendy - James, Azpilicueta, Silva, Rüdiger, Chilwell - Jorginho, Kanté - Havertz, Werner, Mount. 

Alle som startet finalen er fremdeles i klubben, men det er ikke sikkert Tuchel kan stille med samme lag denne gangen. Viktige James på høyre vingback er usikker, mens Chilwell på motsatt side er ute resten av sesongen. Mateo Kovacic og Hakim Ziyech, to av innbytterne fra finalen, måtte ut med skade i midtuken, mens Mount akkurat er på vei tilbake fra skade. Romelu Lukaku er hentet inn, men det er langt fra sikkert at han kommer til å spille fra start. 

Vi ser for oss at Christian Pulisic danner angrepsrekken sammen med Mount og Havertz og at det blir Jorginho og Kanté som spiller sammen på midtbanen. Hvis James er ute, vil nok Azpilicueta ta backplassen med Andreas Christensen inne i forsvaret. Marcos Alonso er nok mannen som skal bekle venstre vingback, og så er spørsmålet om andrekeeper Kepa Arrizabalaga skal vokte buret slik Caoimhin Kelleher skal det for Liverpool.

Tuchel har mange strenger å spille på, men fundamendet er det samme. Finalen kan bli en tålmodighetsprøve for Liverpool. Og første målet kan fort bli det som vinner.

Ligacupfinalen mellom Liverpool - Chelsea spilles kl. 17.30, og vises på V4 og Viaplay.