Det har ikke vært spesielt god stemning mellom Arsenal og Liverpool det siste året. Denne gang står det veldig mye på spill

Det ligger an til å bli litt av en kamp på Emirates Stadium i kveld.

Liverpool og Arsenal har møtt hverandre 237 ganger i offisielle kamper siden den første i 1893. De røde har vunnet 92, Arsenal har vunnet 80, og 65 har endt uavgjort så langt.

Mikel Arteta har vært med på å slå Liverpool tre ganger så langt som manager. Det skjedde i Premier League, da de røde allerede hadde vunnet ligatittelen, i Community Shield på straffekonkurranse, og i ligacupen etter straffer. Samtlige tre seire kom i løpet av tre måneder i 2020.

Men siden det har faktisk ikke Arsenal scoret et mål mot Liverpool. De har gått målløse av banen i de fem siste møtene med de røde.

Mye har handlet om Mané

Armbruken til Sadio Mané er noe som har irritert Arsenal og Arteta. The Gunners følte at Liverpools nummer 10 skulle blitt utvist da lagene møttes på høsten i 2020, etter at albuen hans traff Kiernan Tierney nede med hjørneflagget.

Situasjonen oppsto allerede etter to minutter, i en kamp Liverpool til slutt vant 3-1. Mané ble belønnet med gult kort.

Atletico Madrid under Diego Simeone har virket å ha som taktikk at de skal omringe dommeren og prøve å få Mané utvist for armbruk. De lykkes nesten – begge gangene på Wanda Metropolitano i 2020 og 2021. Det samme skjedde i kvartfinalene mot Real Madrid forrige sesong. Akkurat dét kan være noe også Arsenal har merket seg, for i november skjedde det igjen.

En halvtime inn i ligakampen på Anfield gikk Mané og Takehiro Tomiyasu opp i en duell. Det så ikke ut til å være noe ufint av noen av spillerne, men Arsenal-benken fyrte seg voldsomt opp og så ut til å ville påvirke dommeren til å gi Mané kort. Det irriterte Klopp, som fyrte seg voldsomt opp.

– Det var en helt ren duell og ingenting skjedde. To spillere hoppet opp i luften og var ikke nær hverandre, i hvert fall ikke nok til at det skulle være frispark. Men benken til Arsenal fyrte seg opp, så jeg spurte «hva vil dere ha for det? Hva vil dere ha?». Det var ingen kontakt, men det så ut som alle ville se et gult kort, sier Klopp om episoden der han barket sammen med Arsenal-manageren på Anfield.

Begge managerne fikk det gule kortet.

– Jeg er lei av at alle prøver å gå etter Sadio i de situasjonene. Han er en fysisk spiller, men lager ikke stygge frispark, sa Klopp videre.

Situasjonen endte med at klinsjen mellom managerne fyrte opp hele Anfield, som frem til da hadde vært ganske dødt. Det fyrte også opp spillerne, og de røde endte opp med å vinne 4-0.

Ligacupkampen som måtte utsettes

Tidlig i januar skulle egentlig Liverpool og Arsenal møtes i semifinalen av ligacupen på Emirates Stadium. To dager før kom de røde med en henvendelse til English Football League (EFL) om å utsette kampen, på grunn av et smitteutbrudd i klubben som var ute av kontroll.

Dette skjedde på samme tid som spillere som Mohamed Salah, Naby Keita og Sadio Mané var bortreist i Afrikamesterskapet – spesielt Arsenal-supporterne må ha sett på det som et veldig gunstig tidspunkt for å møte et redusert Liverpool-lag – med mulighet for en finale på Wembley.

Liverpools treningsfelt ble stengt ned, og kampen ble avlyst, til voldsomme reaksjoner fra London. Det ble ikke bedre av at Klopp i ettertid forklarte at det hadde vært en rekke «falske positive», og at det kun var Trent Alexander-Arnolds prøve som var en reell positiv.

Da det også kom frem at laboratoriumet som ble brukt, var et sted der Sir Kenny Dalglish sin datter Lynsey tidligere jobbet, gikk konspirasjonsteoriene løpsk. Det hjalp heller ikke at Rick Parry er tidligere daglig leder i Liverpool, og nå i English Football League, som valgte å ikke etterforske Liverpool for hendelsen.

Liverpool ga fra seg fordelen med å avslutte med hjemmekamp på Anfield, og vant 2-0 på Emirates Stadium etter å ha spilt 0-0 på Anfield. Det uten de afrikanske spillerne, og med Kaide Gordon, Roberto Firmino og Diogo Jota på topp. Sistnevnte scoret to mål.

I LIGACUPEN: Liverpool og Arsenal møttes i ligacupen i januar, men det er kanskje ikke den mest overbevisende klemmen vi har sett.

I LIGACUPEN: Liverpool og Arsenal møttes i ligacupen i januar, men det er kanskje ikke den mest overbevisende klemmen vi har sett.

En uhyre viktig kamp

Det er to av de store formlagene i Premier League som møtes på onsdag. Arsenal har vunnet fem strake kamper, og er nå i en glimrende posisjon for å klare topp fire denne sesongen.

Liverpool går til kampen etter åtte strake seire i ligaen, og bør være topp motivert etter å ha sett Manchester City snuble på Selhurst Park mandag kveld.

Bortsett fra bortekampen mot Manchester City 10. april, er dette trolig den tøffeste ligakampen som gjenstår denne sesongen. I alle fall på papiret.

Arsenal - Liverpool spilles onsdag kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium.