Ekstreme forskjeller mellom Villarreal og Liverpool

Villarreal er ikke i nærheten av å matche sine Champions League-konkurrenter økonomisk. Men på banen har de vist at de kan slå de aller fleste.

Et år etter Super League-dramaet pågår det et aldri så lite opprør mot planer for den nye utgaven av Champions League, der to plasser i turneringen etter planen skal deles ut basert på tidligere prestasjoner i stedet for ligaplassering. Klubber større enn Villarreal reagerer kraftig på planene og mener de rikeste klubbene har fått for mye innflytelse hos UEFA.

Samtidig viser den spanske lilleputten at magien i Champions League fremdeles lever. For med deres budsjett, og for så vidt prestasjoner i hjemlig liga, skulle de aldri vært i semifinalen i Europas gjeveste klubbturnering. Men reisen til duellen mot Liverpool startet allerede for over et år siden, og hele veien har Unai Emerys gutter levert langt over det man kunne forvente. 

Europa League-triumfen

Villarreal tok seg relativt enkelt helt til semifinalen i forrige sesongs Europa League. 16 av 18 mulige poeng var fasit etter gruppespillet, før Red Bull Salzburg, Dynamo Kyiv og Dinamo Zagreb i tur og orden komfortabelt ble slått i utslagsrundene. 

I semifinalen ventet Emerys gamleklubb Arsenal - klubben der spanjolen fikk sparken etter dårlige resultater. Revansjens time kom over to oppgjør i Europa League, der Villarreal vant 2-1 sammenlagt. 

I finalen skulle de møte en enda større favoritt i form av Manchester United, men igjen viste Emery seg som en taktiker av rang.

Unai Emery med Europa League-trofeet - en av de største kveldene i Villarreals historie.

Unai Emery med Europa League-trofeet - en av de største kveldene i Villarreals historie.

De gulkledde holdt Ole Gunnar Solskjærs stjernelag til 1-1 etter 120 minutter i Gdansk, og straffesparkkonkurransen endte hele 11-10. Til slutt måtte keeperne frem og ta straffespark, og da David de Gea bommet, kunne Emery løfte sitt fjerde trofé i turneringen. 

Champions League-eventyret

Triumfen betydde også at kongene av Europa League kvalifiserte seg til Champions League, selv om de bare ble nummer syv i La Liga, 28 poeng bak seriemester Atletico Madrid. 

I Champions League har de fortsatt å vise den fantastiske evnen til å overgå alle forventninger. De måtte se seg slått to ganger av Manchester United i gruppespillet, men gikk likevel videre på bekostning av Atalanta og Young Boys. 

Utslagsrundene har vært en eneste lang triumfferd så langt. Juventus ble slått 4-1 sammenlagt i åttedelsfinalen, mens en av de største overraskelsene i turneringens historie kom i kvartfinalen da Bayern München ble slått 2-1 sammenlagt. 

Nå skal de møte en enda større favoritt, nemlig Liverpool, laget de fleste bookmakere tror vil vinne hele turneringen. 

En økonomisk lilleputt

På Estadio de la Ceramica er det plass til 23.500 tilskuere - nesten halvparten av de 50.000 innbyggerne i byen Villarreal, som er på størrelse med for eksempel Bodø, der det som kjent er et annet gulkledd lag som presterer over evne. 

Økonomisk kan vi ikke sammenlikne de to, men det kan vi egentlig heller ikke gjøre når vi ser på Villarreal opp mot de største klubbene i Europa. 

Med trang klubbkasse sammenliknet med motstanderne må Villarreal være smarte på overgangsmarkedet. Tidligere Liverpool-back Alberto Moreno er blant spillerne som er hentet inn de siste årene.

Med trang klubbkasse sammenliknet med motstanderne må Villarreal være smarte på overgangsmarkedet. Tidligere Liverpool-back Alberto Moreno er blant spillerne som er hentet inn de siste årene.

«Den gule ubåten» har som prinsipp at de ikke skal ta opp noe gjeld, og de drifter dermed kun basert på de faktiske inntektene de har. I siste regnkapsår noterte de et underskudd på 14 millioner euro, mye takket være tomme tribuner gjennom pandemien. 

Med inntekter på totalt 124 millioner euro i regnskapsåret 2020/21 er Villarreal det laget som tjener femte mest penger i Spania, men det forteller ikke hele historien. Real Madrid og Barcelona kan til sammenlikning vise til inntekter på henholdsvis 653 og 591 millioner euro samme år, skriver Swiss Ramble, som har gått gjennom klubbens økonomi i en Twitter-tråd mandag. 

Villarreal har heller ikke noe lønnsbudsjett som bør skremme vannet av motstanderen. Det lå på 95 millioner euro i 2020/21. Barcelona lå til sammenlikning på 432 millioner euro. 

Sammenlikner vi Liverpool og Villarreal, er selvsagt de økonomiske forskjellene enorme. 

Ser vi på regnskapsåret 2020/21 ligger inntektene til Liverpool på 487 millioner euro mot Villarreals 110. Lønnsbudsjettet var på 314 millioner pund mot Villarreals 84, mens troppen til Liverpool hadde en overgangsverdi på 709 millioner pund. Villarreal sin tropp kostet bare 146 millioner pund å sette sammen. 

En askeladd

Da det ble klart at Liverpool og Villarreal skulle møtes i semifinalen, tok liverpool.no en prat med Viaplay-kommentator Petter Veland. Da sa han blant annet følgende: 

– Villarreal har ingen grandios Champions League-historie. Unai Emery skrev navnet sitt med gullskrift i Villarreal-historien da han tok laget til triumf i Europa League ved å slå Manchester United i finalen i fjor. Dette var klubbens første trofe i Europa noensinne. Men suksessen i Europa League i fjor og Champions League i år har gått litt på bekostning av resultatene i den hjemlige serien. I fjor ble det 7. plass i La Liga, og det ligger an til å bli 7. eller 8. plass i år også, sa Veland. 

Emery hylles av de fleste hjemme i Spania etter at han mislykkes både i Arsenal og Paris Saint-Germain.

– Jeg tror det handler om trygge rammer. Han har et godt rykte på seg i Spania, og her kan han snakke på morsmålet sitt og gjøre seg forstått. Det klarte han ikke i Arsenal og PSG. Emery er en manager som snakker enormt mye, og da er det en stor fordel at alle spillerne forstår hva han snakker om. Taktisk og faglig er han helt der oppe blant de beste, sa han.