Best før pause og etter nyttår - flest avslutninger, men få dager på tabelltopp

Her er noen av statistikkene som oppsummerer Premier League-sesongen for Liverpool.

Liverpool var til slutt bare en liten Aston Villa-scoring unna seriegullet i Premier League 2021/22, men Manchester City gjorde jobben og sikret seg sitt fjerde seriegull på fem sesonger. 

De røde var med hele veien gjennom vårsesongen, men City hadde hele veien det lille forspranget de trengte. Faktisk var det bare to ganger etter nyttår der Liverpool avsluttet en dag på tabelltopp. Det skjedde 19. april og 7. mai, før Manchester City gikk forbi igjen senere i serierunden. 

Ifølge The Analyst var Liverpool totalt bare elleve dager på tabelltopp denne sesongen - færre dager enn både Tottenham og Manchester United, som hadde henholdsvis 13 og 14 dager på tabelltopp. Flest hadde City med 168, etterfulgt av Chelsea med 70. 

Best før pause - og etter jul

Gjennom sesongen var Liverpool det aller beste laget før pause, og hadde fotballkamper endt etter 45 minutter ville Liverpool blitt seriemester. 21 av 38 ganger ledet Jürgen Klopps lag til pause, og kun én gang lå de under. Det var på Etihad i april, da Sadio Mané utliknet til 2-2 like etter hvilen. 

City lå på sin side under til pause hele fem ganger denne sesongen, og senest mot Villa i sesongavslutningen. De lyseblå tapte til slutt tre kamper - én mer enn Liverpool. Chelsea var det eneste laget som ikke lå under til pause en eneste gang denne sesongen.

Liverpool var for øvrig det beste laget i Premier League i andre halvdel av sesongen, da de plukket hele 51 poeng på de siste 19 kampene. Kun mot Chelsea, City og Tottenham ble det avgitt poeng. 16 av 16 lag under topp fire ble slått i andre halvdel - en meget sterk prestasjon. 

På den interne topp fire-tabellen mellom Liverpool, City, Chelsea og Tottenham er Liverpool eneste lag som er ubeseiret - og samtidig eneste lag som ikke har vunnet. Samtlige seks oppgjør mot topp fire endte uavgjort for de røde denne sesongen. Tottenham slo City to ganger men tapte to ganger mot Chelsea. City slo på sin side Chelsea på begge forsøk. 

51 poeng var fem mer enn det City klarte å plukke med seg fra vårsesongen. Det tredje beste laget i andre halvdel var Newcastle, som imponerte stort da de ikke bare klatret ut av nedrykk under Eddie Howe. De plukket hele 38 poeng i løpet av de siste 19 kampene. De første 19 tok de bare elleve poeng.

To lag i egen liga

Experimental361.com har tatt for seg noen tall som viser hvordan lagene presterte både offensivt og defensivt denne sesongen. City og Liverpool var nesten 20 poeng foran neste lag på tabellen, og det er bare rett og rimelig ut fra underliggende tall. 

Liverpool var laget som kom til flest avslutninger per kamp, med litt over 19 i snitt. City fulgte like bak med litt under 19 i snitt, mens de neste lagene på listen, Chelsea og Arsenal, lå mellom 15 og 16 i snitt. 

I forsvar var City litt bedre enn alle de andre. I snitt slapp de kun til litt over seks avslutninger per kamp. For Liverpools del var det nesten åtte avslutninger imot i snitt per kamp - selvsagt bedre enn de 18 andre lagene. At Alisson gjorde en god sesong viser seg også i de defensive tallene. Motstanderne trengte i snitt mer enn elleve avslutninger for å score på Liverpool denne sesongen. 

Ser man på «Expected goals»-tabellen er Liverpool og City også i en egen liga. Begge lag produserte i snitt en xG på over 2,3 per kamp og begge lå på under 0,8 forventede baklengsmål per kamp. Kort fortalt var ingen andre i nærheten.

På topplistene

Liverpool dominerer mange av statistikkene for spillere i Premier League denne sesongen, noe vi kan se ut fra ligaens egne nettsider.

På toppscorerlisten har de røde tre spillere topp ti. Mohamed Salah delte gullstøvelen med Heung-Min Son da de scoret 23 mål hver. Sadio Mané ble nummer fem med 16 mål mens Diogo Jota ble nummer seks med 15 mål. Liverpool var eneste lag som hadde tre spillere topp ti på toppscorerlisten.

Det samme gjelder for målgivende pasninger. Salah hadde flest i ligaen med 13. Trent Alexander-Arnold fulgte like bak med tolv, mens Robertson var delt nummer tre med ti assists. 

Salah hadde for øvrig klart flest avslutninger av Liverpool-trioen, med 139. Mané hadde 98 og Jota 90. 

Når det gjelder «clean sheets» var det Alisson og Ederson som delte gullhansken, med 20 nuller hver. 

Kun to lag hadde færre gule kort enn Liverpools 50 denne sesongen. Det var West Ham med 47 og Manchester City med 42. Ingen lag gikk gjennom sesongen uten å få rødt kort. Liverpool var blant fem lag som slapp unna med kun én utvisning. Everton hadde flest, med seks røde kort.

Liverpool hadde flest avslutninger i ligaen, med 729, 16 mer enn City. Deretter var det over 100 avslutninger ned til Chelsea. 

Liverpool hadde fortjent et par seriegull til under ledelse av Klopp. De røde har nå de to høyeste poengsummene som er registrert i den engelske toppdivisjonens historie uten å ha blitt kronet seriemester. For tre år siden var det 97 poeng, men City endte på 98. I år ble det 92 poeng mot Citys 93.