Dette er Darwin Nunez– Han har så stort potensial at det ikke finnes grenser

Darwin Nunez ser ut til å bli Liverpools rekordkjøp, og blir med all sannsynlighet rød i neste uke.

Darwin Nunez blir Liverpools neste rekordsignering, og at 22-åringen fra Uruguay kommer til å erstatte Sadio Mané, og blir klubbens dyreste signering gjennom alle tider. Liverpool og Benfica er enig om en avtale, og spilleren skal gjennom den medisinske sjekken før han signerer på en seksårskontrakt.

Mané ønsker en ny utfordring, og Jürgen Klopp sitt lag er i ferd med å gå gjennom et generasjonsskifte. Nunez er født i 1999, og er sju år yngre enn Mané. Fra før er Fabio Carvalho (født 2002) kjøpt, og det virker som det kun er et spørsmål om tid før Calvin Ramsay (født 2003) er offisielt klar.

Dette er Darwin Nunez:

Ville tilbakebetale foreldrene

Nunez kommer byen Artigas. En by med 40 000 innbyggere, nord i Uruguay like ved grensen til Brasil.

Han er født 24. juni 1999. Faren var bygningsarbeider, og moren samlet flasker på gaten. Hvor mye foreldrene hadde ofret for at han skulle lykkes, var noe han selv fortalte da han først ble hentet til Europa for å spille for Almeria. Han hadde tryglet Penarols president om å la ham gå, slik at han kunne tilbakebetale foreldrene med å kjøpe et hus til dem. Motivasjonen hans var å kunne gi dem et bedre liv og endre på livssituasjonen deres.

Byen Nunez kommer fra er omtrent så langt unna Montevideo du kan komme. Ifølge Goal.com spilte Nunez for akademilagene til La Luz og San Miguel de Artigas før Penarol fikk øynene opp for ham. Men at han skulle få dra til hovedstaden var ingen selvfølge. Hans bror Junior hadde tidligere tatt samme rute til Penarol.

Jose Perdomo var speideren som hentet dem begge til hovedstaden, men på andre forsøk møtte han motstand.

– Da Darwin ble 13 år gammel tok jeg kontakt med faren Bibiano Nunez om å ta Darwin til Penarol, og han sa ja. Men da jeg kom til Artigas, var hans mor Silvia Ribeiro der, og sa «Perdomo, du har allerede tatt Junior fra meg, men Darwin – nei – han får du ikke. La oss vente litt lenger, for han er fortsatt for ung, og jeg vil ikke miste ham. Jeg savner allerede Junior mye», har Perdomo fortalt til BBC

– Det var en veldig vanskelig situasjon, og det tok tre-fire måneder med overbevisning til. Da vi endelig klarte det, kan du trygt si at hun ikke var veldig vennlig med meg. Hun var veldig sint, sier han videre.

Etter fire år i Penarol, fikk han sin førstelagsdebut i 2017/18-sesongen mot River Plate Montevideo.

SCORET PÅ ANFIELD: Darwin Nunez har allerede scoret på Anfield. Det gjorde han i vår i kvartfinalen i Champions League.

SCORET PÅ ANFIELD: Darwin Nunez har allerede scoret på Anfield. Det gjorde han i vår i kvartfinalen i Champions League.


– Darwin var en introvert gutt da han var yngre. Etterhvert som han ble flyttet opp gjennom aldersgruppene løsnet han opp mer og mer for hver dag i Penarol, og ble integrert inn i gruppen, sier hans tidligere sportsdirektør Gonzalo de lo Santos til Sky Sports

– Han vil bli en av de fem beste spissene i verden. Det er jeg overbevist om, sier han videre.

Penarol vil ifølge rapporter i Uruguay motta tre millioner euro, dersom salget av Nunez går til Liverpool går i orden.

En veldig sterk personlighet

Nunez skal ha slitt med skader etter at han først slo gjennom for førstelaget. Han hadde kneskader, som utsatte utviklingen, og det tok over et år fra debuten til han scoret sitt første mål.

– Ferdighetene hans skilte seg alltid ut fra resten, og han hadde en veldig atletisk fysikk for alderen. Det mest merkverdige med Darwin er det fysiske potensialet, kombinert med evnen til å alltid finne rom til å komme gjennom hvilket som helst forsvar, sier hans tidligere sportsdirektør.

– Han har en veldig sterk personlighet. Det betyr ikke at han er slem, han er bare veldig voksen for alderen, og veldig rolig. Han har en vinnermentalitet, og et uruguayansk DNA. Han er sulten på suksess både på klubbnivå og for landslaget, sier han.

Ifølge tall fra Transfermarkt scoret han fire mål på 22 kamper for Penarol – men noe spesielt må han ha vist – for Almeria betalte hele 13 millioner euro for å sikre seg ham sommeren 2019. En ny klubbrekord for den spanske andredivisjonsklubben.

Kanskje de så ham mot Norge?

Nordmenn vil kanskje ha oppdaget Nunez allerede før han kom til Europa. I U20-VM i Polen i 2019 hadde Norge et veldig spennende lag, med spillere som Leo Østigård, Håkon Evjen, Tobias Christensen, Kristian Thorstvedt, Jens Petter Hauge, og en viss Erling Braut Haaland på topp.

Haaland scoret ni mål i samme kamp i dette mesterskapet, da Norge slo Honduras 12-0.

I det samme mesterskapet møtte Norge også Uruguay, som hadde Darwin Nunez på topp. Her ble Uruguay for sterke, og vant 3-1. Kampens første målscorer var Nunez, med en lekker avslutning fra 18 meter. Se scoringen i tweeten under.

Nye steg i Almeria

Assistentmanager David Badia mener det var en klubb som passet ham fint som den første i Europa.

– Almeria er ikke en stor by i Spania. Du er ute hele tiden fordi det er så varmt, så jeg møtte ham gående rundt om i byen. Han ble ikke sittende hjemme uten og snakke med noen, sier han til Sky Sports.

Han forteller at han møtte Nunez da han skulle kjøpe seg en telefon. Han var ute i samme ærend, men de så på litt forskjellige modeller.

– Jeg var med kona mi og skulle kjøpe en telefon selv. Det var utrolig. Du forventer at han vil kjøpe toppmodellen, men han ønsket bare en vanlig telefon slik at han kunne ringe sin mor. Kona mi ba om en annen modell, sier han.

I ALMERIA: Darwin Nunez spilte én sesong i Spania før han dro videre til Benfica.

I ALMERIA: Darwin Nunez spilte én sesong i Spania før han dro videre til Benfica.

Almerias fysiske trener, Javier Agenjo, omtaler ham som «et beist».

– Han jobbet bare hardt. Han kom fra en ydmyk familie, og visste hva som skulle til for å nå toppen. Han jobbet hardt den gang, og jeg er sikker på at han jobber hardt nå. Du kunne se at han fysisk var en av de hurtigste spillerne i ligaen, med den akselerasjonen han hadde. Han var som et beist, sier han.

Nunez spilte som spiss, men trakk seg ofte ut på venstrekanten og fungerte som en hurtig driblesterk ving for Almeria.

– Han er fysisk veldig sterk, med et vanvittig potensiale. Han er en atlet på 190 centimeter, og har en enorm fart, sa tidligere Almeria-manager Jose Gomes til Record.

Nunez scoret 16 mål på 32 kamper i 2019/20-sesongen, den eneste han spilte for Almeria. Laget kom til play-off, men tapte der mot Girona, og måtte ta en ny sesong på nivå to i Spania. Da ble Nunez solgt videre.

Toppscorer i Portugal

Benfica gjorde Nunez til sin dyreste signering i klubbens historie i 2020, etter at Almeria ikke klarte å rykke opp. Da hadde Luis Suarez, Nunez sin lagkamerat fra landslaget, allerede forsøkt å overtale Barcelona om å kjøpe ham.

– Jeg anbefalte Darwin til Barcelona. Jeg har 15 år med internasjonal erfaring, så jeg vet en ting eller to om angripere. Jeg sa til dem «følg med på ham, han er veldig god, og har noe veldig interessant ved seg», sa Suarez i et intervju med den spanske journalisten Gerard Romero i Sport i 2021.

– De sa til meg at han var i Almeria og at han var for ung, men heller enn å nå måtte betale 80-90 eller 100 millioner euro, ville de måtte betalt 15 eller 20 millioner euro, sa Suarez i fjor høst.

I sin første sesong i den portugisiske ligaen kom Benfica på en skuffende tredjeplass, ni poeng bak Sporting som vant. Nunez scoret 14 mål og hadde 12 målgivende på 44 kamper Kun seks av målene kom i ligaen.

Ifølge Jonathan Northcroft i The Sunday Times fikk Benfica en gratulasjon fra speiderkonsulentene Driblab for kjøpet av Nunez, fordi de hadde oppdaget en spiller som hadde et potensiale, og selv tok sjansen på å avslutte i situasjoner der han hadde en høy xG (forventede mål). Han hadde også veldig mange touch i motstanderens boks. Det var rett og slett en spiller med evnen til å være på riktig sted til riktig tid, og en som visste når det var best mulighet for å avslutte og score.

Han hadde en kneoperasjon i mai 2021, som gjorde at han mistet den første måneden av forrige sesong, men så eksploderte det.

Forrige sesong tok han enorme steg, og ble toppscorer i Portugal. Han scoret 26 ligamål, og scoret mot Liverpool, Barcelona, Bayern München og Ajax i Champions League. Totalt ble det 34 mål på 41 kamper, i en sesong der han hadde flere kamper ute til venstre, og noen som hengende spiss bak spissen Roman Yaremchuk.

TOPPSCORER: Darwin Nunez ble toppscorer i den portugisiske ligaen.

TOPPSCORER: Darwin Nunez ble toppscorer i den portugisiske ligaen.

Sammenlignes med Cavani og Suarez

Nunez kunne endt opp i Premier League allerede i januar, da Newcastle United og West Ham United viste interesse. West Ham fikk et bud på 50 millioner pund avslått mot slutten av vinduet. Da hadde Nunez akkurat blitt far for første gang, og dette var ikke klubber som fristet ham.

Denne våren har det meste handlet om Liverpool og Manchester United – og nå har altså Liverpool vunnet kampen om ham.

Treneren som ga Nunez førstelagsdebuten i Penarol var Leonardo Ramos. Han mener Nunez er som en blanding av Luis Suarez og Edinson Cavani.

Du får ikke en mye mer komplett spiss enn det…

– Alle sammenligner ham med Cavani, fordi de har en lignende spillestil, men på meg virker det som at Darwin er hurtigere og sterkere, men Cavani har all rutinen og vet nøyaktig når han skal presse, angripe og slippe seg dypere, sier Ramos til nettstedet Futbol i Uruguay.

– Darwin virker mye mer eksplosiv. I tillegg til det har han allerede vist en utrolig evne til å score mål. Han er to deler, det er en del Cavani og en del Suarez. Han har den kraften Suarez har til å gå for alt. gå i duellene og sloss med motspillerne. Han er en mye mer atletisk spiller, som Cavani, og er mer fysisk og mer intelligent. Jeg synes han er en miks av de to, sier han videre.

– Han er en spiller som må spille i boksen, fordi det er der han er dødelig. Han har ingen respekt for motspillerne, og vet på forhånd hvor ballen skal ende opp og hvor målet står, sier han.

Perdomo som fant Nunez for Penarol er fra seg av begeistring.

– Da han dro til Benfica lurte vi alle på hvordan han ville prestere under vanlige omstendigheter. Dersom han spilte som han gjorde under pandemien, se for deg hva han er i stand til... Ser du på Diego Forlan, Cavani og Suarez, så har de alle ulik stil, så jeg tror ikke du kan sammenligne dem. Det som gjør meg så opprømt av Darwin er at han fortsatt har så mye han kan utvikle – det finnes ikke grenser. Han er Uruguays fremtidige nummer 9.

SNART RØD: Darwin Nunez er på vei til Liverpool.

SNART RØD: Darwin Nunez er på vei til Liverpool.