Hva elleve målpoeng forteller oss om Luis Diaz

Vi har sett nærmere på Luis Diaz sine målpoeng i Liverpool.

Elleve målpoeng på 29 kamper er kanskje ikke fasiten alle supporterne drømte om da de så Luis Diaz markere seg fra første sekund i Liverpool-drakten i januar, men fangsten er ikke verst. Som vi skal se i denne saken, og som vi så på Anfield mandag, har colombianeren en evne til å levere scoring eller målgivende som har betydning for om Liverpool får poeng eller ei med seg fra kampene. 

Så langt har det blitt sju scoringer og fire målgivende pasninger for Diaz, ifølge tall fra lfchistory.net. 

Fem av målene og tre av assistene har kommet i Premier League, mens resten har kommet i Champions League. Ti av de elleve målpoengene han har så langt for Liverpool kom forrige sesong, da han spilte 26 kamper fra og med debuten mot Cardiff 6. februar.   

Alle målene har hatt betydning

Mens noen spillere scorer mange mål som pynter på resultatet, har andre en evne til kun å score mål som har direkte betydning for om lag får med seg null, ett eller tre poeng fra kamper. Diogo Jota har, som vi har skrevet tidligere, denne evnen, og Diaz virker ikke å være noe dårligere. Så langt scorer han bare viktige mål, når vi definerer et viktig mål som enten matchvinnermålet, ledermålet, det som dobler ledelsen eller mål som reduserer eller utlikner ledelsen til motstanderen.

19. februar scoret han sitt første mål i Liverpool-drakten, hjemme mot Norwich i Premier League. Da punkterte han kampen med 3-1-scoringen. 

12. mars scoret han kampens første mål og ble matchvinner i 2-0-seieren borte mot Brighton i Premier League. 

5. april var han på pletten i Champions League da han senket sine gamle rivaler Benfica med 3-1-målet på bortebane. 

19. april scoret han igjen det viktige første målet, denne gangen i 4-0-seieren over Manchester United i Premier League. 

De tre neste scoringene har vært utlikningsmål. Først til 2-2 borte mot Villarreal i Champions League 3. mai, så til 1-1 hjemme mot Tottenham i Premier League fire dager senere. 

Og senest 15. august, da han utliknet til 1-1 med sin flotte scoring hjemme mot Crystal Palace i Premier League. 

Syv scoringer, og alle i kategorien viktige!

Viktige målgivende

Det har som nevnt blitt fire målgivende pasninger så langt, og også her har Diaz levert viktige bidrag. 

I den nevnte bortekampen mot Benfica doblet Liverpool sin første ledelse til 2-0, headet Diaz ballen inn til Sadio Mané, som satte den enkelt i mål. 

En ny assist kom i hjemmekampen mot Manchester United. Dette er det eneste målpoenget som kan settes i kategorien mindre viktig, da den førte til 3-0-scoringen. Også her scoret Mané. 

I derbyet mot Everton 24. april hadde Diaz en målgivende pasning til Divock Origi. Colombianeren brassesparket ballen inn til spissen, som økte ledelsen til 2-0. 

Den foreløpig siste målgivende pasningen kom borte mot Aston Villa, og denne gangen var det til 2-1-målet som til slutt avgjorde kampen. Igjen var det Mané som scoret. 

Det eneste som kanskje gir litt grunn til bekymring når det gjelder de målgivende pasningene er at alle har gått til spillere som ikke lenger er i klubben, men det går seg nok til innen kort tid. 

– Veldig viktig for oss

Diaz er ikke bare en spiller som jakter målpoeng. Han gjør også mye annet. Blant annet har han en solid evne til å vinne dueller. Ifølge statistiker Michael Reid vant Diaz 16 av sine 28 dueller mot Crystal Palace. Ingen Liverpool-angrepsspiller har vunnet så mange dueller siden Sadio Mané gjorde det mot Arsenal i august 2016. 

I etterkant av mandagens kamp har Jürgen Klopp fått spørsmål om Diaz sine prestasjoner. 

– Han har noen spesielle evner, blant annet at han kan score fra utenfor sekstenmeteren, noe som er veldig viktig for en angrepsspiller. Han er en veldig, veldig viktig spiller for oss, sier Klopp ifølge Anfield Watch. 

– Han måtte spille med en gang han kom fordi vi hadde to angrepsspillere i Afrikamesterskapet. Det gjorde at han fant seg til rette raskt, og han fikk selvtillit. Han har kvaliteten og talentet, sier manageren. 

Klopp er ikke overrasket over hvordan Diaz har levert så langt. 

– En veldig god spiller. Vi visste det fra før, og når du er så god er det lettere å finne seg til rette, sier han. 

Diaz har allerede rukket å bli en stor stjerne, og ifølge CIES Football Observatory har han allerede rukket å få en markedsverdi på 100 millioner pund. Og 25-åringen har nok enda mer å by på.