Seks overgangsvinduer for å erstatte Suarez - hva nå?

Det tok Liverpool seks overgangsvinduer, ni kjøp, fire salg, 174 millioner pund og to managere for å tette hullet etter Luis Suarez. Nå skal Coutinho erstattes ...

8. jan 2018 kl 13.06Arve Vassbottenarvaldo

Sammenligningen er kanskje ikke helt rettferdig. Luis Suarez hadde nok en mer dominerende posisjon i Liverpool på tidspunktet han forsvant fra klubben etter 2013-2014-sesongen, enn det Philippe Coutinho har nå, men likhetene er også mange.

Igjen mister Liverpool sin aller beste spiller til Barcelona. Igjen er det snakk om en enorm pengesum. Igjen er det store spørsmålet hvordan han skal erstattes. Historien med Suarez viser at mange penger mellom hendende ikke nødvendigvis løser problemet raskt.

I Luis Suarez sitt tilfelle tok det Liverpool seks overgangsvinduer, ni kjøp, fire salg, 174 millioner pund netto og to managere for å tette hullet etter uruguayaner. Det måtte til slutt en gruppe på fire spillere til å få oss til å glemme Suarez-spøkelset som har ridd oss som en mare siden han forsvant. Nå er tre av dem er igjen - og ironisk nok ble ingen av dem egentlig kjøpt inn som en direkte erstatter.

Game over for Mario

FLOPPET:
FLOPPET:  Verken Rickie Lambert eller Mario Balotelli fikk mer enn en sesong i Liverpool-trøya.
Ordene «super» og «Mario» er knapt brukt sammen siden i fotballsammenheng.

Den samme sommeren som Suarez forsvant ut portene på Anfield for 75 millioner pund til Barcelona, kom Mario Balotelli slentrende inn for 16 millioner pund. Ordene «super» og «Mario» er knapt brukt sammen siden i fotballsammenheng.

Også Divock Origi ble kjøpt inn for 9,8 millioner pund (og lånt ut igjen med en gang), samt at Rickie Lambert ble hentet fra Southampton for 4,5 millioner pund den sommeren.

For 30 av de 75 Suarez-millionene fikk Liverpool betalt i form av 4 mål fra Balotelli og 3 av Lambert. Tre av dem kom i Premier League. 4,2 millioner pund per mål ble snittprisen på første overgangsvindu, 2,88 millioner om man tar Origi ut av regnskapet.

To ut - tre inn

NYE FORSØK:
NYE FORSØK:  Christian Benteke lyktes heller ikke i Liverpool, men Firmino derimot ...

Sommeren etter var både Lambert og Balotelli historie. Lambert gikk til West Brom for 3 millioner pund, og Balotelli ble lånt ut - siden ingen ville gamble på et kjøp - som Liverpool hadde gjort.

Isteden var det Christian Benteke man håpet skulle fylle Suarez-tomrommet i en 32,5 millioner punds overgang fra Aston Villa, og i tillegg ble Danny Ings hentet fra Burnley til en sum av potensielt 8 millioner pund.

Men det var også da den første brikken til å løse Suarez-savnet kom på plass med Roberto Firminos overgang fra Hoffenheim. Potensielt 29 millioner pund ville overgangen koste.

At Firmino skulle bli Liverpools fremtidige førstevalg som spiss, var nok ikke hovedtanken den gangen. Men 69,5 millioner pund ble brukt på spissalernativer i det vinduet.

Christian Benteke scoret 10 ganger, Ings 3 og Firmino 11 ganger, i tillegg scoret Origi 10 mål den sesongen. 34 mål på fire spillere, var i hvert fall tre flere enn de til Suarez reint tallmessig. Kostnaden: 2,33 millioner pund per mål når Origis overgangssum er tatt med.

Oh Mané - Mané

KNALLSIGNERING:
KNALLSIGNERING:  Jürgen Klopp sammen med Sadio Mané på en av hans første økter med Liverpool.

Så kom sommeren 2016-2017 med Jürgen Klopp ved roret. Christian Benteke forsvant like raskt som de andre spisserstatterne for potensielt 32 millioner pund til Crystal Palace. Og Balotelli ble omsider solgt til Nice.

Da Balotelli ble kjøpt inn var troen at uansett hvordan det ville gå, så ville overgangssummen på 16 millioner raskt bli hentet inn igjen. To sesonger etter forlot Balotelli klubben gratis og står fortsatt med en kostnad på 4 millioner pund per mål, og da er ikke lønna tatt med.

Det tok ikke mange kampene før synging om money ble erstattet med synging om «Oh Mané - Mané».

Men en ny brikke i puslespillet kom inn med Sadio Manés 30 millioner punds overgang fra Southampton.

Det ble en umiddelbar suksess, og Mané scoret 13 mål i sin første sesong - der han også var mye ute på grunn av afrikamesterskapet og skader.

2,3 millioner pund per scoring virker likevel som langt bedre anvendte penger enn sesongene før, når man vet alt Mané har bidratt med.

Det tok ikke mange kampene før synging om money ble erstattet med synging om «Oh Mané - Mané».

Toppen av pyramiden

TREKLØVER:
TREKLØVER:  Salah, Firmino og Mané får enda mer ansvar for å levere nå som Coutinho forsvinner.

I sommer kom den siste brikken i den offensive pyramiden inn med knallkjøpet av egypteren Mohamed Salah. Prisen på 43,93 millioner pund fra Roma fremstår i skrivende stund som et røverkjøp sammenlignet med de andre offensive kjøpene i kjølevannet av Suarez-exiten.

I tillegg ble unggutten Dominic Solanke hentet fra Chelsea med en prislapp som ennå ikke er helt fastslått men som antas å ligge på rundt 3 millioner pund.

Etter Suarez sine 31 mål i Premier League i 2013-2014-sesongen, har de direkte spisserstatterne som ble hentet inn scoret 4 ved Balotelli, 3 ved Lambert, Benteke med 10, Origi med 21 og Ings med 3. Til sammen 41 mål på tre og en halv sesong.

Mens spillerne som til slutt har tettet hullet har scoret til sammen 83 mål. Firmino med 39 (11+12+16) på sine tre sesonger, Mané med 21 (13+8) og Salah med 23 - på en halv sesong.

KNALLKJØP:
KNALLKJØP:  Mohamed Salah er uten tvil sommerens beste kjøp i Premier League.

To av dem er hentet inn av Jürgen Klopp, og Firmino scoret ikke et eneste Liverpool-mål før han ble foredlet under Klopp.

Firmino, Mané og Salah vil kanskje sammen sørge for at Jürgen Klopps savn av Coutinho ikke blir like stort som savnet av Suarez ble for Rodgers.

Men selv i blodtåka over en overgang skal vi ikke glemme at vi her snakker om en spiller som foruten 46 mål på de samme fire sesongene (8+12+14+12) også har hatt 32 assist (8+12+14+12), og som har vært Liverpools playmaker og frisparkekspert.

Å finne en erstatter med Coutinhos ekstremkvaliteter er ingen enkel oppgave. Det er ikke uten grunn at Barcelona var desperate etter han, og så lenge Liverpool ikke har trofeer å vise til er det vanskeligere å beholde spillere av det kaliberet.

VIL BLI SAVNET:
VIL BLI SAVNET:  Philippe Coutinho har hatt noen fantastiske sesonger på Anfield.

Ni erstattere ble hentet inn for å finne tomrommet etter Suarez til en pris på 209 millioner pund, fem av dem er fortsatt i klubben. Ings, Firmino, Mané, Salah og Origi (på utlån). På de som er solgt har Liverpool hentet inn igjen 35 millioner pund.

174 millioner pund er brukt på erstatte 75 millioners-mannen.

Nå er spørsmålet hvor mange forsøk og hvor mange av de 142 millioner Coutinho-pundene som må brukes for å finne hans erstatter.

Men vekten på å dra lasset i mellomtiden ligger i hvert fall nå på en trio av spillere, det kan gjøre jakten på erstatteren lettere og presset på den som kommer inn mindre.

Men uansett hvor oppgitt man må være over salget av Coutinho, gir Klopps innkjøpshistorikk grunn til fortsatt optimisme. Men han må gjøre en bedre jobb enn sin forgjenger på å fylle hullet.