Dette kan bli Jotas beste sesong i Liverpool

Portugiseren har vært en av Jürgen Klopps mest effektive spillere denne sesongen.

Diogo Jota kom til Liverpool fra Wolverhampton sommeren 2020 for 40 millioner pund, i en overgang som fikk mange til å stille spørsmål ved om han var god nok.

Men det tok ikke lang tid før de kritiske røstene roet seg ned, og i løpet av de siste tre årene har de fleste fått se hvorfor Klopp valgte å punge ut.

Hans første sesong i klubben gikk bedre enn mange forventet. Jota scoret 13 mål på 1760 minutter i alle konkurranser – inkludert et hat-trick i en Champions League-kamp borte mot Atalanta.

Liverpool slet stort med skader i forsvaret den sesongen, og når Jota også ble skadet rundt juletider kollapset Liverpool skikkelig på nyåret. Portugiseren var ute i tre måneder, og når han endelig kom tilbake, klarte de røde å snu sesongen rundt og sikre den viktige fjerdeplassen.

2021/22-sesongen ble nesten en eneste lang opptur for 26-åringen. Liverpool var utrolig nære å vinne en historisk kvadrupel, men måtte gi tapt mot Real Madrid i Champions League finalen, og mot Manchester City i ligaen. Jota hadde en veldig god sesong, og scoret 21 mål og hadde åtte målgivende i alle turneringer.

Men så skulle det gå over et år uten at Diogo klarte å komme seg på scoringslisten. Han scoret i en kamp mot Manchester City den 10 april 2022, men så scoret han ikke igjen før Liverpool møtte Leeds den 17 april 2023.

Han avsluttet 2022/23-sesongen sterkt og endte med syv mål og åtte målgivende i alle turneringer.

ENDTE MÅLTØRKEN: Portugiseren endte den et år lange måltørken med to scoringer mot Leeds.

ENDTE MÅLTØRKEN: Portugiseren endte den et år lange måltørken med to scoringer mot Leeds.

Mye inn og ut av laget

Når Jota kom til Liverpool hadde de en etablert trio på topp med Sadio Mane, Roberto Firmino og Mohamed Salah. Nå har både Mane og Firmino dratt videre, men Jota har fortsatt ikke fått en enkel startplass i Jürgen Klopps angrepstrio.

I tur og orden har Luis Diaz, Darwin Nunez og Cody Gakpo blitt hentet inn for å styrke Liverpools angrep. Jota har dermed blitt mye inn og ut av laget, mye på grunn av alle skadene han har hatt de siste sesongene.

Det ser ikke ut til at den ekstra konkurransen om plassene har affektert Jota nevneverdig. Han har spilt 16 kamper i alle turneringer og scoret åtte mål så langt denne sesongen.

26-åringen har denne sesongen også vært mer effektiv en noen gang før. Hans 0,77 mål per 90 er bedre enn hans første (0,66), andre (0,53) og tredje (0,45) sesong i klubben – og bedre enn alle sesongene hans i Portugal og for Wolves.

Selv om han ikke har registrert en målgivende så langt denne sesongen, så er hans underliggende tall fortsatt veldig gode, med 0,22 forventede assists per 90 og 1,47 nøkkelpasninger per 90.

KONKURRANSE OM PLASSENE: Jota har fått mye konkurranse fra Gakpo, Nunez og Diaz om plassene i Liverpools angrep.

KONKURRANSE OM PLASSENE: Jota har fått mye konkurranse fra Gakpo, Nunez og Diaz om plassene i Liverpools angrep.

Hva er det som gjør ham så effektiv?

La oss først se på hvor Jota har spilt så langt denne sesongen. Han er en veldig allsidig spiller, og kan spille hvor som helst i angrepet, selv om han virker å foretrekke å spille midtspiss eller på venstrekanten. Denne sesongen har han spilt ti kamper som venstrekant, fire som midtspiss, og én som høyrekant.

Jota pleier ofte å droppe dypt ned i banen, også plukker han opp ballen og angriper motstanderen veldig direkte med høy fart. Uansett hvor han starter så senker han seg ned i banen og åpner opp rom for Liverpool sine indreløpere og backer.

Jota har vist seg å være langt mer målfarlig når han har startet på venstrekanten denne sesongen. Mye av grunnen til det kan være at han lettere kommer seg fri fra markeringen når han ligger ute på kanten og drifter innover.

Dette kombinert med hans gode posisjonerings-evne gjør at han ofte kommer til gode scoringsmuligheter inne i motstanderens boks. Han er også veldig god til å lese spillet og dukker ofte opp på returer.

Han er god til å skyte både med venstre og med høyre foten, og er også ekstremt god på hodet, på tross av hans relativt beskjedne høyde. Alt dette gjør han til en veldig god og komplett avslutter, og han tilfører en nådeløshet som Liverpool virkelig trenger i angrepet sitt.

SCORING: Jota la på til 3-0 mot Brentford med en kjempe scoring mot slutten av kampen.

SCORING: Jota la på til 3-0 mot Brentford med en kjempe scoring mot slutten av kampen.

Ikke perfekt

Selv om Jota har vist seg fra en veldig positiv side så langt denne sesongen, er han fortsatt ikke perfekt.

Han er ikke den beste dribleren, selv om han er veldig god til å bevege seg i høyt tempo med ballen, så mangler han X-faktoren med ballen i beina, som vi for eksempel ser hos Luis Diaz. Kombinasjonsspillet han har også en liten vei å gå, i tillegg til at han er skadet litt for ofte.

Men når han er på banen gir han Jürgen Klopp en angriper som han vet kommer til å få sjanser. Selv i kamper hvor han er helt anonym, kan han dukke opp med en viktig scoring. Vi så det senest i 3-0-seieren mot Brentford, hvor han spilte en ganske anonym kamp frem til han plutselig dukket opp med en kjempe scoring.

Denne sesongen har potensialet til å bli Jotas beste i klubben så langt, og han ligger godt an til å overgå de 21 målene han fikk tilbake i 2021/22-sesongen.

– Han ga meg de harde sannhetene jeg trengte å høre

– Han ga meg de harde sannhetene jeg trengte å høre

Curtis Jones hyller innvirkningen Steven Gerrard hadde på ham tidlig i Liverpool-karrieren.

Salah og Szoboszlai dominerer topplistene

Salah og Szoboszlai dominerer topplistene

De to Liverpool-spillerne er å finne på flere av topplistene i Premier League så langt denne sesongen.