– Det er selvsagt bedre å være nummer én enn seks, men begge deler gir deg mye å jobbe med resten av sesongen

Jürgen Klopp påstår at han er seks ganger lykkeligere enn ved samme tidspunkt i fjor.

I Norge kaller vi det 5. juledag, snart skal nyttårsfyverkeriet til værs, «blanke ark» vendes om, og det som hvertfall er sikkert er at Liverpool og Jürgen Klopp er på et vesentlig bedre sted enn de var for et år siden.

– Seks ganger lykkeligere! Jeg husker ikke engang (den første kampen i 2023), hvem spilte vi mot? Brentford, åh den tapte vi, så vi var på sjette i noen minutter og trolig syende eller åttende etter den kampen! Ja, forferdelig tid i fjor. Det føles bedre, ingen tvil om det, sa Klopp da han møtte pressen fredag.

Sist gang Liverpool hadde så mange poeng halvveis gikk det hele veien inn til ligagull i 2019/20.

– Jeg liker mye av det vi har gjort, men det er ikke sånn at vi tenker så mye på det. Når jeg sier at jeg ikke er fornøyd, har jeg det greit. Jeg vet ikke om det høres positivt nok ut, men det er virkelig positivt. Det er bare så tidlig, det er alt.

Forsvarsspillet har vært en nøkkel

Tyskeren kommer ikke utenom at skadetårnet som bygger seg opp begynner å bli hodebry.

– Men så langt har vi funnet en måte å komme oss inn i neste kamp på og funnet en måte å konkurrere på i den kampen. Det startet med forsvarsspillet.

Her er Liverpool for tiden best i klassen. Der andre har vært gavmilde i jula har de røde kun sluppet inn ett mål på de tre siste Premier League-kampene. 16 baklengs er det kun Arsenal (18) som er i nærheten av.

– Det er ikke det at laget i fjor ikke gjorde det, men etter alle disse årene... det er alltid et problem hvis du mister for mange baller i øyeblikk der du ikke forventer det. Hvor mange mål slapp vi inn, 16? Trolig var åtte eller ni av dem etter at vi mistet ballen og ble litt eksponert, så sånn er det, og det var åpenbart et enda større problem i fjor. 

– Vi gjør det bedre nå. I det siste har vi blitt bedre i counter-presset, og det hjelper også. Det betyr at alle reagerer bedre, førstelinja, midtbanelinja og selvsagt også sistelinja.

Newcastle

Av lagene utenfor topp fire har mandagens motstander Newcastle den beste defensive statistikken med 25 innslupne. Samtidig har de to siste ligakampene, mot Luton Town og Nottingham Forest, gitt null poeng.

– Først og fremst, er det et privilegium for deg og sannsynligvis alle supportere i verden å bare ha forventninger før andre lag spiller. Jeg har ikke det. Jeg ser bare kampen hvis jeg har tid og jeg tenker ikke de vil vinne, de vil tape, sånne ting. Det er fotball. Jeg har vært for lenge i bransjen til ikke å vite at alt kan skje og du kan tape en kamp med 30 skudd.

– De kampene jeg så, og analysen begynner egentlig først nå, hadde de veldig gode perioder, de har en veldig god idé. Men på et tidspunkt måtte Eddie (Howe) spille for ofte med samme lagoppstilling, det er tydelig med alle disse kampene. Og guttene gjorde det utrolig bra, det tror jeg også han har sagt. Du må virkelig gi honnør til spillerne for innsatsen de har lagt ned. Men det var stort sett samme lagoppstilling i lang, lang tid, og da blir gutta som spiller hele tida slitne og de som kommer tilbake har ingen rytme. Den situasjonen har vi hatt mange ganger.

I 2022/23 endte Newcastle på 4.-plassen, fire poeng foran Liverpool. Mye har rukket å forandre seg siden.

– Det var det vi sa i begynnelsen, vi må utvikle oss som et lag men noen av tinga som skjedde med oss var ikke gøy i øyeblikket, men de hjalp oss å vokse sammen og det var det som skjedde. Så langt, er det ok, mer kan jeg ikke si. Det er selvsagt bedre å være nummer én enn seks, men begge deler gir deg mye å jobbe med resten av sesongen.

Liverpool - Newcastle har avspark 21:00 1. nyttårsdag, på V Sport PL/Viaplay.

– Det er fotballhjernen hans som gjør ham så god

– Det er fotballhjernen hans som gjør ham så god

Klopp snakker varmt om Diogo Jota etter returen fra skadeavbrekket.

– Ta bort VAR? Nei. Å bruke VAR på en bedre måte tror jeg er mer fornuftig

Vi fulgte pressekonferansen– Ta bort VAR? Nei. Å bruke VAR på en bedre måte tror jeg er mer fornuftig

Fredag formiddag møtte Klopp pressen før oppgjøret mot Newcastle United 1. nyttårsdag. Les alt tyskeren hadde å si i denne saken.