Regjeringen sier nei til Hillsborough Law

Regjeringen beklager den lange ventetiden, men sier nei til innføringen av en Hillsborough Law.

Regjeringen kom i dag med et svar til biskop James Jones sin rapport. Biskopen var en del av Hillsborough Independent Panel som gikk gjennom 450 000 dokumenter knyttet til tragedien. Han ble satt til å utarbeide anbefalinger, basert på granskningen, for å hindre at noe lignende skjer igjen. Den rapporten kom han med i 2017. 

Beklager, men vil ikke innføre loven

Det gikk ikke som biskop James Jones og de fleste Hillsborough-etterlatte ønsket da regjeringen i dag kom med sin respons til den 117 lange rapporten.

De slapp sitt svar, en rapport på 75 sider kalt «A Hillsborough Legacy: the government’s response to Bishop James Jones’ report to ensure the pain and suffering of the Hillsborough families is never repeated»  («Arven fra Hillsborough: Regjeringens svar på biskop James Jones sin rapport for å sikre at Hillsborough-familienes smerte og lidelse aldri gjentas»), hvor de avviser å føre den foreslåtte Hillsborough-loven inn i lovboken. De beklager at det har tatt seks år å komme med en respons.

Lokalavisen Liverpool Echo fikk smugtitte på rapporten, og gjengir deler av den, som blant annet er signert innenriksminister James Cleverly. Der skriver de blant annet at «Vi er av oppfatningen at de forpliktelsene som har blitt opprettet siden Hillsborough-tragedien, kombinert med handlinger som vi beskriver i dette svaret, i stor grad oppnår de målene og prinsippene som nå er kjent som «Hillsborough Law».»

Regjeringen mener at å innføre en ærlighetsplikt vil skape konflikt og forvirring for de som skal sørge for at loven følges. Regjeringen har dog gått god for biskopens anbefalte «Hillsborough Charter», som også har blitt signert av politiet og påtalemyndighetene. Det betyr at alle avdelinger er forpliktet til full åpenhet etter offentlige tragedier. En ærlighetsplikt vil altså innføres i politiet i England og Wales men ikke i andre offentlige instanser. 

Dette er Hillsborough-loven

At det har tatt seks år å komme til dette punktet, skal blant annet skyldes at regjeringen har byttet ut innenriksministere flere ganger. For hver nyansettelse har biskop Jones vært nødt til å møte med ministeren for å forklare situasjonen.

– Rapporten hadde 25 anbefalinger, og jeg forstår det som at regjeringen vil svare på hver og en av dem, sa biskop Jones til Radio 4 i dag, ifølge Liverpool Echo.

For en måneds tid siden skrev daværende innenriksminister, Suella Braverman, til Hillsborough-familiene og opplyste om at regjeringen vil publisere sitt svar på rapporten den 6. desember. Braverman har forøvrig blitt byttet ut med James Cleverly.

I 2017 kom biskopen med sin rapport kalt «The Patronising Disposition of Unaccountable Power» (løst oversatt til «Den nedlatende disponeringen av uansvarlig makt»). Her kom han med 25 anbefalinger for hvordan man kan forhindre at fremtidige pårørende blir satt i samme situasjon som Hillsborough-familiene.

STØTTESPILLER: Labour-politiker Andy Burnham har vært en stor støttespiller for Hillsborough-familiene.

STØTTESPILLER: Labour-politiker Andy Burnham har vært en stor støttespiller for Hillsborough-familiene.

I mars 2017 kom Labour-politiker og ordfører i Manchester, Andy Burnham, med et utkast til lovforslaget «Hillsborough Law», som fikk støtte på tvers av partiene. Fremgangen ble da stanset på grunn av valget samme år.

Den foreslåtte loven – også kalt Public Authority Accountability Bill og som er bygget på lærepunktene fra biskop Jones sin rapport – vil gjøre offentlige tjenestemenn pliktige til å fortelle sannheten. Den vil kreve at offentlige myndigheter er proaktivt åpne og ærlige i etterforskninger og rettsforhandlinger. Loven vil forplikte statsråder, departementer og rådgivere til å ha en åpenhetsplikt.

LEDET PANELET: Biskop James Jones, i midten, ledet det uavhengige panelet som gikk gjennom alle dokumenter knyttet til tragedien. Her fra Liverpool Anglican Cathedral i 2012, hvor de la frem sin rapport.

LEDET PANELET: Biskop James Jones, i midten, ledet det uavhengige panelet som gikk gjennom alle dokumenter knyttet til tragedien. Her fra Liverpool Anglican Cathedral i 2012, hvor de la frem sin rapport.

Den vil også sikre at etterlatte familier har tilstrekkelig finansiering til at advokater kan representere dem ved en etterforskning av deres pårørendes død. Det vil sette den vanlige mann i gata på nivå med myndighetene og deres store, juridiske team, som er offentlig finansiert.

Fikk ikke juridisk hjelp

De etterlatte etter Hillsborough-tragedien fikk ingen juridisk hjelp og hadde én advokat som representerte dem ved etterforskingen i 1990. Han var i et voldsomt undertall mot South Yorkshire-politiet, bystyret i Sheffield, ambulansetjenesten og politiorganisasjoner. I mars 1991 bestemte en jury at tragedien var en ulykke.

Biskopen ble satt til å lede Hillsborough Independent Panel i 2009, hvor han sammen med panelet gikk gjennom 450 000 sider med dokumenter knyttet til tragedien. I september 2012 publiserte de sin rapport, hvor det ble fremhevet hvordan politiet feilhandlet på dagen, og de avdekket politiets kampanje for å legge skylden over på supporterne. Rapporten fant også at 41 av ofrene kunne blitt reddet hadde de fått tilstrekkelig hjelp.

Etter en mange tiår lang kamp for rettferdighet, ble dommen i den første etterforskingen opphevet i desember 2012. I mars 2014 startet de nye Hillsborough-høringene, som konkluderte over to år senere. I april 2016 kom juryen med sin konklusjon om at de 96, nå 97, ofrene var utsatt for uaktsomt drept, og at medsupporternes oppførsel ikke bidro til tragedien. Politiet, stadion og ambulansetjenesten ble sterkt kritisert.

– Jeg tror jeg også ville vunnet en tittel dersom en stat eide oss og vi kunne bryte regelverket

Carragher slår tilbake mot Guardiola– Jeg tror jeg også ville vunnet en tittel dersom en stat eide oss og vi kunne bryte regelverket

Pep Guardiola fikk spørsmål om Sky Sports-ekspertene på sin pressekonferanse, og langet ut. Nå får han svar fra Jamie Carragher.

Jürgen Klopp ble spurt om hvorfor Haaland slapp unna med det Virgil ble suspendert for

Klopp ble spurt om hvorfor Haaland slapp unna med det Virgil ble suspendert for

Jürgen Klopp satt ikke og håpet på en suspensjon av nordmannen.