Spansk rettsavgjørelse kan gi Liverpool muligheten til å gjøre et kupp

Den merkelige situasjonen som Barcelonas midtbanespiller Gavi har havnet i, kan være noe både Liverpool og Manchester City vil forsøke å utnytte.

Gavi kan bli tilgjengelig på gratisovergang fordi Barcelona ikke har råd til å registrere 18-åringen, melder The Times.

Tenåringen anses som en av verdens mest talentfulle unge spillere, og Barcelona ser på stortalentet som viktig for fremtiden. Gavi og hans midtbanekollega Pedri har lenge blitt sett på som de naturlige etterfølgerne til Xavi og Andres Iniesta i klubben.

The Times hevder at både Liverpool og Manchester City har hatt Gavi i kikkerten en stund, men sjansene for å lokke ham bort fra Barcelona har hele tiden virket små.

Men nå kan det bli en åpning for Premier League-gigantene på grunn av en tvist mellom Barcelona og La Liga omkring Gavis kontrakt.

Barcelona har en gjeld på over en milliard euro, noe som førte til at katalanerne ikke fornyet Lionel Messis kontrakt i 2021, og argentineren signerte som kjent for Paris Saint-Germain på en gratisovergang. 

Til tross for en svært trang økonomisk situasjon brukte Barcelona over en milliard kroner på spillerkjøp sist sommer, og den katalanske klubben har på mange måter gamblet med sin egen fremtid.

De siste tre årene har Barcelona tapt masse penger. Mye mer enn andre europeiske fotballklubber. Klubbens gjeld skal ha tredoblet seg de siste fem årene, til 1,4 milliarder euro. Blant annet skylder klubben lønn til egne spillere, og over hundre millioner euro til ulike klubber for tidligere spilleroverganger.

Liverpool skal være en av disse klubbene. I januar for to år siden skrev vi om at Barcelona fortsatt skyldte Liverpools masse penger etter Coutinho-overgangen, og så sent som i oktober i fjor skrev sporten.com at katalanerne fortsatt skylder Liverpool 14 millioner euro.

Fra ungdomskontrakt til seniorkontrakt

Gavi var tidligere på en ungdomskontrakt i Barcelona, men så ble partene enige om en ny avtale for spanjolen i september, og den kontrakten skal være verdt åtte millioner euro i året.

Avtalen gjorde Gavi til seniorspiller, og kontrakten inneholder en utkjøpsklausul på utrolige en milliard euro. The Times påpeker imidlertid at den klausulen vil være ugyldig dersom La Liga ikke godkjenner kontrakten.

Saken er nemlig den at La Liga mener at Barcelona ikke kan registrere spilleren på grunn av ligaens finansielle regler, som begrenser hvor mye penger klubbene kan bruke på lønninger og overganger sett i forhold til klubbenes inntekter. 

– Vi lot ikke Barcelona signere spillere i vinter, og de vil ikke kunne signere spillere neste sommer, sa La Liga-president Javier Tebas tidligere denne måneden.

The Times påpeker at dersom Gavis seniorkontrakt blir kjent ugyldig, så vil han gå tilbake til sin ungdomskontrakt, og vil dermed bli tilgjengelig på gratisovergang til sommeren.

Saken har havnet i rettssalene i Spania, og klubben vant første runde i januar. Men mandag ble den avgjørelsen omgjort, og La Liga hevder at Barcelona har misset en deadline for å føre saken videre. Kilder i Barcelona hevder at alle dokumenter ble levert i tide, og at det er Gavis seniorkontrakt som fortsatt gjelder.

Står på Liverpools liste over interessante midtbanespillere

Kaoset rundt spilleren har igjen vekket interessen til både Liverpool og City. Liverpool ønsker å kjøpe to midtbanespillere i sommer, og Gavi skal stå på listen over transfermål sammen med Jude Bellingham, Mason Mount og Matheus Nunes. 

Liverpool har også tidligere forhørt seg om muligheten til å signere Gavi, senest sist sommer. Men Barcelona ble da som nevnt enig med Gavi om en ny kontrakt. 

Gavi startet karrieren i Real Betis. Han debuterte for det spanske landslaget da han var 16 år gammel, og var en av deres beste spillere i VM i Qatar. Han ble blant annet kåret til banens beste spiller i 7-0-seieren over Costa Rica. Han ble i den kampen den yngste til å score i et VM siden Pelé.