Dette er resultatene som gir Liverpool håp

Liverpool må gjøre noe ingen har klart før, dersom de skal ta seg videre til kvartfinalen i Champions League på Real Madrids bekostning.

Liverpool ledet 2-0 før kvarteret var spilt på Anfield i den første åttedelsfinalen i Champions League mot Real Madrid, men gjestene fra Spania slo hardt tilbake, og Alisson Becker måtte plukke hele fem baller ut av nettet før kampen var over.

Med et utgangspunkt på 2-5 er det få som levner de røde noen mulighet til avansement når de gjester Santiago Bernabeu i Madrid onsdag kveld. Det som er klart er at Liverpool må score minst tre mål i den spanske hovedstaden skal de ha noen sjanse til å gå videre i turneringen.

Og det er ikke tvil om at Liverpool har oddsen mot seg. Bare fem ganger i Champions League-historien har bortelaget snudd et nederlag i den første kampen. To av disse oppgjørene er blitt vunnet på bortemål, noe som ikke lenger er mulig etter at bortemålsregelen ble fjernet foran 2021/22-sesongen.

I Champions League-historien er det nemlig først og fremst lagene som har hatt hjemmebane i den andre kampen som har levert utrolige comeback. Men selv hjemmelagene har hatt problemer med å komme tilbake etter stortap på bortebane. Bare en gang har et hjemmelag klart å avansere etter å ha tapt bortekampen med fire mål, mens tre hjemmelag har klart å avansere etter å ha tapt bortekampen med tre mål, inkludert Liverpool mot Barcelona i 2019.

Liverpool kan bli historiske

Aldri tidligere har et bortelag klart å komme tilbake etter å ha tapt hjemmekampen med tre mål, slik Liverpool gjorde mot Real Madrid for tre uker siden. Manchester United er det eneste laget som har klart å komme tilbake etter å ha tapt hjemmekampen med to mål, da de hentet inn igjen 0-2 på hjemmebane og slo Paris Saint-Germain 3-1 på bortebane i åttedelsfinalen i 2018/19.

Dette var første gangen i Manchester Uniteds historie at de hadde tapt en hjemmekamp i europacupene med to mål, og sesongen deres syntes over etter tapet for franskmennene på Old Trafford. To mål av Romelu Lukaku i returoppgjøret ga de røde djevlene håp, men PSG hadde sammenlagtseieren i lomma til langt ut i overtiden, før det ble dømt hands på Presnel Kimpembe i feltet, og Marcus Rashford satte straffesparket i mål.

Før 2018/19 hadde bare skjedd seks ganger i den gjeveste Europacupens historie at et lag som hadde tapt den første kampen på hjemmebane hadde gått videre. Første gangen det skjedde var ifølge uefa.com i første runde av den første sesongen med Europacup, i 1955/56, da AC Milan tok seg videre på Saarbrückens bekostning etter å ha tapt på hjemmebane i den første kampen. Det skulle gå 13 år før det gjentok seg at et lag som tapte den første kampen på hjemmebane tok seg videre.

Den sjuende gangen det skjedde var da Ajax vant 4-1 over Real Madrid på Santiago Bernabeu den 5. mars 2019, etter å ha tapt 2-1 i Amsterdam. Dette er kanskje det resultatet som gir Liverpool mest håp foran kampen i Madrid onsdag. Klarer de røde å kopiere dette resultatet etter 90 minutter, vil de nemlig få ekstraomganger og en potensiell straffespark-konkurranse, nå som bortemålsregelen er borte.

Manchester Uniteds seier over PSG var den åttende gangen det skjedde.

Bortelag som har tapt seg videre i Champions League etter først å ha tapt hjemmekampen

Semifinale 2018/19
Tottenham - Ajax 0-1
Ajax - Tottenham 2-3

Åttedelsfinale 2018/19
Manchester United - Paris Saint-Germain 0-2
Paris Saint-Germain - Manchester United 1-3

Åttedelsfinale 2018/19
Ajax - Real Madrid 1-2
Real Madrid - Ajax 1-4

Åttedelsfinale 2010/11
Inter - Bayern München 0-1
Bayern München - Inter 2-3

Semifinale 1995/96
Ajax - Panathinaikos 0-1
Panathinaikos - Ajax 0-3

Hjemmelag som har tatt seg videre i Champions League etter å ha tapt den første kampen med tre mål eller mer 

Semifinale 2018/19
Barcelona - Liverpool 3-0
Liverpool - Barcelona 4-0

Kvartfinale 2017/18
Barcelona - Roma 4-1
Roma - Barcelona 3-0

Åttedelsfinale 2016/17
Paris Saint-Germain - Barcelona 4-0
Barcelona - Paris Saint-Germain 6-1

Kvartfinale 2003/04
AC Milan - Deportivo La Coruna 4-1
Deportivo La Coruna - AC Milan 4-0

Barca snudde firemålstap til avansement

Barcelona er det eneste laget i Champions League-historien som har snudd et firemålstap i første kamp. Men da hadde de hjemmekamp i den andre kampen. Det klarte katalanerne i åttedelsfinalen i 2016/17, da de tapte den første kampen mot Paris Saint-Germain i Paris med 4-0. På Camp Nou slo de imidlertid tilbake og vant hele 6-1. Prestasjonen var så spesiell at kampen i ettertid kun er blitt omtalt som La Remontada, eller comebacket.

To år senere fikk imidlertid Barcelona smake sin egen medisin - av Liverpool. Jürgen Klopps mannskap tapte som kjent semifinalen på Camp Nou 3-0, men leverte et utrolig comeback og vant 4-0 på Anfield.

Barcelona følte nok de hadde minst en fot i finalen etter Lionel Messis oppvisning i den første kampen, ikke minst siden Mohamed Salah og Roberto Firmino måtte stå over returkampen. Men Divock Origis tidlige mål ga de røde håp, og det var også belgieren som til slutt avgjorde oppgjøret, etter at Georginio Wijnaldum hadde gjort to mål mellom de to scoringene til Origi. 

– Troen i garderoben er utrolig. Vi visste vi kunne klare noe slikt, hevdet kaptein Jordan Henderson etter kampen.

Real-manageren husker fortsatt Istanbul-finalen

En som vet bedre enn de fleste hva Liverpool er i stand til når det kommer til comebacks, er Carlo Ancelotti. Han var tross alt AC Milans manager da Liverpool kom tilbake fra 0-3 til pause og vant Champions League-finalen i Istanbul i 2005. 

– Dette er bare første del av en utslagsrunde. Det gikk vår vei, men vi må være klare for å kjempe og jobbe hardt i den andre kampen også, sa Real Madrid-manageren etter 5-2-seieren på Anfield. 

På spørsmål om han så på oppgjøret som avgjort, var svaret et klinkende klart nei. 

– Liverpool er et veldig bra lag som gjorde det vanskelig for oss før pause, så jeg vil dessverre si at det ikke er avgjort. På ingen måte, sa den rutinerte manageren.

Real Madrid holdt på å ryke på en liknende smell så sent som i fjor, da Chelsea kom på besøk i kvartfinalen. Spanjolene hadde med seg en 3-1-ledelse fra det første oppgjøret, men holdt på å rote det bort. Chelsea ledet bortekampen 3-0 frem til det gjenstod drøye ti minutter, da Real kom tilbake og til slutt sikret avansementet. 

Ancelotti husker også godt at hans eget lag gjorde noen utrolige opphentinger mot PSG og Manchester City i fjor, og han vet det er mulig for andre lag også. Mot City så Real Madrid helt fortapt ut, Pep Guardiolas lag ledet 5-3 sammenlagt da returoppgjøret på Santiago Bernabeu gikk inn i det 90. minutt. Tre scoringer helt på tampen sørget for at det var spanjolene som tok seg til finalen.

Etter at bortemålsregelen forsvant er ikke 2-5 fra hjemmekampen like ille som det var før i tiden. Nå vil Liverpool sikre seg ekstraomganger med en tremålsseier uansett om det er 0-3, 1-4 og så videre. 

Er det noe Jürgen Klopp har lært oss, så er det vel at vi aldri skal gi opp!

Real Madrid - Liverpool spilles på Santiago Bernabeu onsdag klokken 21.00, og blir vist direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Play