Supportere av engelsk fotball er voldsomt negative til VAR

I 2017 tryglet supporterne om innføring av en videodommer. Seks år senere har pipa fått en annen lyd.

Spørreundersøkelsen til supporterforeningen FSA (Football Supporters’ Association) viser at supportere av engelsk fotball er svært negative til VAR.

Svært negative til VAR

9645 supportere svarte på spørreundersøkelsen National Supporters Survey som var åpen i mars og april. Resultatene er slående negative mot videodømmingen i engelsk fotball.

63.3% av de spurte sier at de er i mot bruken av VAR – bare 26.8% var veldig positive. Blant de som har opplevd VAR på en stadion så var meningene enda mer negative. Bare 5.5% svarte at det var en god opplevelse. 79.1% av kampgåere forteller om negative opplevelser. TV-seerne er litt mer positive – men fortsatt ikke spesielt begeistret. 65.4% av seerne opplever VAR som dårlig eller veldig dårlig.

Monsterhiten fra 1997 fikk nytt liv takket være Mac Allister. Nå vil artisten høre den på Anfield

Monsterhiten fra 1997 fikk nytt liv takket være Mac Allister. Nå vil artisten høre den på Anfield

I 1997 ga gruppen SASH! ut sangen «Ecuador». Nå vil de høre den nye versjonen, som ble lagd da Alexis Mac Allister ble rød, på Anfield neste sesong.

Lokalavis: Liverpool vil gå for Thuram etter U21-EM

Lokalavis: Liverpool vil gå for Thuram etter U21-EM

Fransk lokalavis hevder Liverpool vil gå for Khephren Thuram, men ikke før etter U21-EM.

Hele 91.9% sier at videodommeren bruker for lang tid, og de aller fleste ønsker at diskusjonen mellom dommer og videodommer blir tilgjengelig.

Dette var første gang siden 2017 at FSA holdt en lignende spørreundersøkelse. Den forrige ble utført før innføringen av videodommeren. Da hadde dommerfløyta en helt annen lyd blant supportere som var lei av å måtte godta dommertabber. I 2017 ønsket 74.6% av de spurte at videodømming ble innført for å hjelpe hoveddommer med å komme til riktige avgjørelser.

SNIKTITTER: Supportere på Anfield vil se det dommer Stuart Attwell ser, der han står ved VAR-skjermen under kampen mellom Liverpool og West Ham. Attwell valgte å gi straffespark til Jarrod Bowen. Bowen tok straffen selv, men han var ikke «on fire» og forsøket ble reddet av Alisson.

SNIKTITTER: Supportere på Anfield vil se det dommer Stuart Attwell ser, der han står ved VAR-skjermen under kampen mellom Liverpool og West Ham. Attwell valgte å gi straffespark til Jarrod Bowen. Bowen tok straffen selv, men han var ikke «on fire» og forsøket ble reddet av Alisson.

Howard Webb tok over som dommersjef i dommerforeningen PGMOL i desember etter Mike Riley, og han har gått aktivt inn for å sørge for mer åpenhet rundt bruken av VAR og dommernes avgjørelser. På slutten av sesongen dukket Webb opp på Monday Night Football på Sky Sports og snakket om og forklarte flere dommeravgjørelser som var blitt tatt tidligere i sesongen. Webbs opptreden på programmet er noe som PGMOL skal vurdere å gjenta mer jevnlig i sesongene fremover.

Ønsker uavhengig organ til å passe på fotballen

Spørreundersøkelsen viser også at et overveldende flertall av supportere ønsker å innføre et uavhengig organ til å kontrollere fotballen. 88.2% mener at en uavhengig part er nødvendig for å sørge for at fotballklubbene blir drevet på en bærekraftig måte. Dette er noe det har vært snakket om lenge, og i februar la regjeringen frem en rapport med detaljerte planer for hvordan organet vil fungere. Organet vil omfatte de fem øverste nivåene i herrefotballen, mens en lignende ordning vil komme etterhvert for kvinnefotballen. Organet vil ha mulighet til å stanse forsøk på å starte nye turneringen, slik som vi så med Super League, og supportere skal få mer makt når det kommer til klubbeiere. Regjeringen sa tidligere i år at det vil settes nye krav til eiere, i et forsøk på å unngå at klubber havner i gale hender, sluk vi har sett med Derby, Bury og Macclesfield Town. Det vil også settes strengere krav til økonomisk kontroll i klubbene.

– I en årrekke har fotballen sagt at den kan regulere seg selv. Funnene fra vår undersøkelse viser at det har blitt tydelig for en stort flertall av supportere at det er noe de ikke kan, og at det kreves en uavhengig part for å sikre fremtiden til klubbene våre, og til fotballen selv, sier FSA-leder Malcolm Clarke.

Enn så lenge uteblir det faktiske organet. Ikke alle klubber er positive, og det anslås at det er tidligst før 2024/25-sesongen at det kan tre i kraft.

Det er ingen tvil om at fotballen må ta noen grep for å komme på samme bane som supporterne. Spørreundersøkelsen viser at bare 37.8% er positive for fotballens fremtid. Samtidig går britene gjennom en omfattende levekostnadskrise, og flere av de spurte sier at de har kuttet i utgifter forbundet med fotballen (40% sier de bruker mindre penger på fotballen på grunn av økonomien), og 21% av supportere drar på færre kamper enn før på grunn av de økte levekostnadene. 

Resultatene av spørreundersøkelsen skal diskuteres på FSAs årsmøte i Manchester denne helgen. Møtet er en del av European Football Fans Congress ledet av Football Supporters Europe, der blant andre UEFA-president Alexander Ceferin er blant de som skal snakke.

Ber Premier League stoppe overgangene til Saudi-Arabia

Ber Premier League stoppe overgangene til Saudi-Arabia

Sky Sports-ekspert Gary Neville er veldig skeptisk til utviklingen, og mener det må settes en stopper.

– Ny høyreback er ikke på sommerens handleliste

– Ny høyreback er ikke på sommerens handleliste

Backup for Trent Alexander-Arnold er ikke en prioritet, skriver The Athletic-journalist.