– Når du anklager noen for å lyve og jukse trenger du tunge bevis

Det nærmer seg et år siden Premier League fremsatte 115 anklager om brudd på økonomiske regler mot Manchester City.

– Volumet og karakteren i Manchester Citys sak er annerledes, og noe jeg ikke kan kommentere, sa Premier League-sjef Richard Masters da han tirsdag gjestet kultur-, media og sportskomiteen i Underhuset. 

Der fikk han blant annet spørsmål om siste nytt i Premier League, nemlig Everton og Nottingham Forest sine brudd på ligaens Profit and Sustainability Rules (PSR). Klubbene har gått med for store tap over en treårsperiode, og et uavhenhig panel skal vurdere hvilken straff de skal få. Poengtrekk er en mulighet, og for Evertons del er det en fare for at de kan bli trukket for andre gang denne sesongen. 

Samtidig er Manchester City fremdeles anklagd for 115 brudd på Premier Leagues økomiske regler. Det har de vært siden Premier League fremsatte anklagen for snart et år siden, i februar 2023. Masters kunne røpe at en dato for når saken skal opp er satt, men ville ikke gå ut med denne datoen. 

Mange lurer på hvorfor ligaen handler så raskt mot Everton og Forest, samtidig som City foreløpig «slipper unna» og kan plukke ligatrofeer mens anklagene ligger der. 

Kraftige anklager

Masters var inne på at Citys sak er noe mer komplisert, og det forklares nærmere i en ny episode av The Athletic Football Podcast.

– I Forest og Evertons tilfelle snakker vi om et regnestykke, om de har gått på for store tap. Litt komplisert, men relativt rett frem. Citys sak er fullstendig annerledes, sier journalist Matt Slater i podcasten. 

– Her er det anklager om løgner, juks, konspirasjon og et kynisk prosjekt for å lure UEFA, Premier League, supporterne, alle sammen. Når du anklager noen for å lyve og jukse trenger du tunge bevis. Her er det anklager om at eierne har løyet til sine regnskapsførere, og at noen sponsorer har vært med på konspirasjonen, sier Slater. 

Anklagene mot Manchester City dreier seg blant annet om at de skal ha overrapportert sponsorinntekter og fått disse betalt direkte fra eierskapet i stedet, betalt tidligere trener Roberto Mancini dobbel lønn under bordet, unnlatt å samarbeide med etterforskningen og i tillegg brutt reglementet ved å tilnærme seg unge spillere. De 115 anklagene kom frem etter over fire år med etterforskning. 

Klubben har vært klare på sin uskyld siden anklagene ble fremlagt. 

– City vil være aggressive og gjøre dette så vanskelig som mulig, sier Adam Crafton, også han journalist i The Athletic. 

– City nekter for anklagene og vil kaste alt de har av advokater på saken, og det vil nok også Everton og Nottingham Forest prøve på. De vil forsvare seg på en robust måte, sier David Ornstein.

Stille januar

De som håper på fortgang i Manchester City-saken må nok smøre seg med litt tålmodighet. Daily Mail skrev nylig at saken kan komme opp høsten 2024, og få en konklusjon sommeren 2025. Dette er ikke bekreftet. 

Samtidig skjelver altså nå Everton og Forest, og det at Premier League slår hardt ned på PSR-brudd fører til at andre klubber har en svært forsiktig tilnærming til overgangsvinduet i januar. 

Newcastle, Arsenal og Manchester United er blant klubbene som lever på grensen med tanke på underskuddet som er tillatt å gå med under gjeldende regelverk, og de har trolig ikke mulighet til å gjøre store kjøp med mindre de først selger for store summer. 

Også Chelsea må passe seg de neste vinduene. 

– Mange lurer på hvorfor ikke de er i samme situasjon som Everton og Forest. De har brukt astronomiske summer siden Todd Boehly og Clearlake Capital tok over som eiere. Men de har spredt overgangssummene over flere år, og gjorde samtidig store salg i sommer, som var fundamentalt for at de så langt har klart seg, sier Ornstein, som spår et rolig januarvindu. 

For de klubbene som føler det er urettferdig at økonomiske regler nå blir håndhevet med sportslige sanksjoner, påpeker The Athletic-journalistene at det er klubbene selv som bestemmer reglene. De 20 klubbene er aksjeeiere i ligaen og møtes jevnlig for å diskutere regler og endringer. 

Henderson vil hjem - men det er flere grunner til at det blir vanskelig å få til

Henderson vil hjem - men det er flere grunner til at det blir vanskelig å få til

Skatteregler, lukrativ kontrakt og en sta arbeidsgiver kan gjøre det vrient for Jordan Henderson å forlate Saudi-Arabia.

Rhys Williams er lånt ut igjen

Rhys Williams er lånt ut igjen

Den 22 år gamle midtstopperen har funnet seg ny klubb.