Opta spår tittelkamp mellom Liverpool og Manchester City, Arsenal ute av det

Liverpools sjanser har steget betraktelig, men City regnes fortsatt som favoritt.

Ved årsskiftet er det passende å gjøre opp status, som for Liverpool er at de er hele 13 poeng bedre enn på samme tidspunkt i fjor.

Serielederen står med 42 poeng halvveis. Sist gang de hadde mer enn 41 poeng etter 19 kamper var i 2019/20, og vi husker alle hvordan det gikk.

10. november 2019 scoret Fabinho, Mohamed Salah og Sadio Mané da Pep Guardiolas lag ble slått 3-1 på Anfield. Liverpool fikk en luke på ni poeng, som de aldri gav fra seg.

Den gang ble det til slutt hele 18 poeng ned til Manchester City. Både eksperter og datamaskinen spår ny duell mellom røde og lyseblå.

Gullsjansene har steget

Optas stimulering mener nå det er 27,8 prosent sjanse for ny ligatittel på Anfield. Det mest sannsynlige utfallet tror den blir sølv (42,4 prosent).

Maskinen har fortsatt Manchester-laget som sin favoritt (63,6 prosent). 

Så skal det nevnes at det ikke er alt for lenge siden Citys sjanser ble beregnet til hele 84,3 prosent, mot Liverpools 9,3.

Arsenals gullhåp svinner hen

Mikel Artetas Arsenal satte en negativ rekord i 2022/23. De toppet tabellen i hele 248 dager, uten å stå igjen på topp til slutt.

Etter at «The Gunners» spilte 1-1 på Anfield lille julaften har de gått på to London-smeller, mot West Ham (0-2) og Fulham (1-2).

På julaften var fortsatt Arsenal-gull på 26,8 prosent, men nå er det nede i 5,9.

Ellers er det verdt å merke seg at «Ultron» tror at Aston Villa holder inn til Champions League-plass, knepent foran Tottenham.

To røde på halvårets lag

Sentralt fundament i Liverpools gulltog er det defensive. 16 baklengs er best i klassen. Arsenal er nærmest med 20 (en kamp mer spilt).

Da er det ikke overraskende å se Alisson Becker og Virgil van Dijk inne på sesongens foreløpige lag hos Opta, det vil si spillerne med høyest score.

Laget (spillerne må ha minst 1000 minutter for å kvalifisere) er:

Alisson Becker - Kyle Walker (Manchester City), Marc Guehi (Crystal Palace), Virgil van Dijk, Oleksandr Zinchenko (Arsenal) - Rodri (Manchester City), Declan Rice (Arsenal), Bernardo Silva (Manchester City), Martin Ødegaard (Arsenal), Jarrod Bowen - Heung-min Son (Tottenham). 

Om Alisson står det blant annet: 

«Ingen målvakt har flere Premier League-clean sheets enn han i 2023-24 (6), mens hans redningsprosent på 78.3% er den høyeste i konkurransen. Hans 50 redninger har hindret motstanderne i å score minst tre mål mer (3.4) enn kvaliteten på skuddene på mål (expected goals på mål) tilsier at de burde ha gjort.»

«Allison er sterkt involvert i Liverpools oppbyggende spill, også. Han snitter på 31 vellykkede pasninger per kamp - en tett tredjeplass i Premier League etter Man Citys Ederson og Burnleys James Trafford (begge 32) - mens bare Ederson (2.4) er involvert i flere sekvenser i åpent spill som ender med avslutning enn Allison (1.8) per 90 minutter blant alle keeperne.»

For Van Dijk: 

«Liverpool har det beste forsvaret i Premier League denne sesongen med bare 16 innslupne mål på 19 kamper, og ingen lag har holdt nullen flere ganger enn dem (7). En stor årsak til dette er Virgil van Dijk.»

«Ingen spiller i hele Premier League som har vært involvert i 100+ dueller (det er 181 forskjellige spillere) har vunnet en så høy andel som Van Dijk (78.3 %), og han er også ligaens beste til å vinne luftdueller (81.8 %).»

– I andre halvdel av sesongen, ønsker vi som lag å fortsette og fortsette. Til slutt ønsker vi å vinne

– I andre halvdel av sesongen, ønsker vi som lag å fortsette og fortsette. Til slutt ønsker vi å vinne

Å være på førsteplass innebærer litt ekstra press, men det er der Ryan Gravenberch og Liverpool vil være.

Sjansen for seriegull har økt - men City er klare favoritter

Supercomputer:Sjansen for seriegull har økt - men City er klare favoritter

Liverpool regnes som Manchester Citys nærmeste utfordrer, men fremdeles er de lyseblå soleklare favoritter, ifølge Optas supercomputer.