UEFA-presidenten synes FFP fungerer bra, men har ingen tro på et europeisk lønnstak

Aleksander Ceferin sier det er umulig at alle skal kunne konkurrere på samme nivå.

– Financial Fair Play (FFP) fungerer bra, synes jeg. Vi har begrenset klubbene til å bruke 70 prosent av inntektene sine på lønninger, overganger og agenter. Men du må vite én ting: vår største avis (i Slovenia) har én prosent av lesertallene deres. Hvordan implementerer dere økonomisk fair play i mediemarkedet? Markeder er markeder og det er umulig å gjøre noe for at en slovensk klubb skal være på samme eller lignende økonomiske nivå som de engelske klubbene, forteller UEFA-president Aleksander Ceferin til The Guardian.

Fotball og økonomi er i skuddet som aldri før. Forbrukerstoff handler i stor grad og kroner og prosenter. I fotballen ser vi flere saker som etterforskes, deriblant regjerende UEFA Champions League-mester Manchester City.

– Det var klubbens økonomiske kontrollorgan som bestemte. City lyktes med CAS, så, for meg, var historien over.

– Det er vanskelig å krympe gapet mellom de store og de små, men vi kan hindre at det vokser eller i det minste prøve å kontrollere det. Det prøver vi med FFP og selvsagt med det faktum at 36 klubber nå kvalifiserer seg til gruppespillet i våre tre herreturneringer. Fordelen med fotball er at David kan slå Goliat.

Lønnstak er en fjern drøm

I mange år har det vært snakk om et lønnstak i Europa, inspirert av amerikansk idrett. Ceferin har lite tro på at det kan bli en realitet.

– Det er en vanskelig sak. Det ene synspunktet er den juridiske delen, der EU er ganske komplisert. Det andre er at med de pengene som nå kommer ut av Europa, er det et spørsmål om konkurranseevne i fremtiden hvis du begrenser de europeiske klubbene betydelig.

– Så vi er ikke i nærheten av noe lønnstak. De små klubbene bryr seg ikke om det, noen av de store klubbene vil ha det og andre ikke, og de mellomstore ønsker det. Det er en ganske ukoordinert situasjon.

Sloveneren antyder at et lønnstak for eksempel kan gjøre destinasjoner som Saudi-Arabia mer attraktivt.

– Det er det jeg mener. Nå er det enda vanskeligere å begrense ting her, for uansett hva spillerne sier, går de i prinsippet for den høyeste kontrakten.

Frykter ikke Saudi-pengene

Samtidig ser han ikke på Saudi Pro League som noen trussel for Europa.

– Jeg er ikke bekymret for det. Igjen, jeg tror ikke man kan kjøpe fotball. Jeg har sett en undersøkelse som viste at fansen følger konkurranser og lag snarere enn spillere. I Spania visste 98 prosent ikke hvem Benzema gikk til, men 100 prosent visste at han spilte for Real Madrid tidligere. Så jeg synes ikke det er en god tilnærming og vi ser at noen spillere allerede er på vei tilbake.

Ceferin trekker frem Newcastle, som nå er under eierskap fra Saudi-Arabia, som et godt eksempel på hvordan man bør jobbe.

– Newcastle kjøpte ikke superstjerner, likevel kvalifiserte de seg for Champions League. Jeg ble overrasket: jeg forventet at de skulle kjøpe mange spillere til den nye sesongen, men det var ikke tilfelle og de spilte veldig bra. Så jeg vil ikke bare være kritisk men hvis de (Saudi Pro League) gjør det på den måten, vil det ikke vare lenge. Det er sløsing med penger.

Van Dijk er usikker på egen fremtid etter nyheten om Klopps avgang

Van Dijk er usikker på egen fremtid etter nyheten om Klopps avgang

Kapteinen sier at klubben har en stor jobb foran seg, og han vet ikke hvilken retning det vil ta.

Keita gråt da han hørte Klopp-nyheten, og beskriver forholdet som far og sønn

Keita gråt da han hørte Klopp-nyheten, og beskriver forholdet som far og sønn

Naby Keita ble tydelig preget da han fikk sjokkbeskjeden om sin gamle sjef.