Slik skal klubben markere at det er 35 år siden Hillsborough-tragedien

Liverpool FC begynner markeringen denne helgen.

15. april er det 35 år siden Hillsborough-tragedien som førte til at 97 supportere mistet livet. Nærmest ukentlig får vi påminnelser om hvor viktig det er at tragedien fortsatt markeres. Vi hører stadig om supportere som synger nedsettende sanger om blant annet Hillsborough, og fotballforbundet og politiet jobber nå tett med Premier League-klubber for å få slutt på det. 

I neste utgave av The Kopite kan du lese et intervju med lederen av Hillsborough Survivors Support Alliance om hvordan de fremdeles jobber med å ta vare på overlevende fra tragedien. Vi har også intervjuet Ian Byrne, som sitter på parlamentet og jobber med å få Hillsborough inn på læreplanen i den britiske skolen. 

Allerede til helgen begynner Liverpool FC sin markering av at det er 35 år siden Hillsborough-tragedien. Spillerne vil ha sørgebind på armen i lørdagens kamp mellom Liverpool FC Women og Manchester City på Prenton Park, og før kampen vil det også bli et minutts stillhet.

For herrelagets del vil den største markeringen komme i forbindelse med hjemmekampen mot Crystal Palace 14. april. Dagen etter vil hele klubben gjennomføre ett minutts stillhet klokken 15.06 engelsk tid.

På akademiet vil det blant annet bli gitt opplæring til klubbens unge spillere om Hillsborough og kampen for rettferdighet. 

Historikken: Hillsborough-tragedien og kampen for rettferdighet

  • Hillsborough-tragedien fant sted den 15. april 1989 på Hillsborough Stadium i Sheffield. Liverpool FC og Nottingham Forest møttes i semifinalen i FA-cupen. Kampen ble avbrutt etter seks minutter som følge av trengselen som oppstod i den seksjonen av stadion Liverpool ble tildelt.
  • På grunn av dårlig fordeling av billetter og feil i styringen av folkemengden, ble sentrale seksjoner av tribunen overfylte, mens andre seksjoner forble relativt tomme. Mange Liverpool-supportere ble klemt i hjel på grunn av politiets mangelfulle og sviktende håndtering av situasjonen.
  • 97 supportere mistet livet som følge av Hillsborough-tragedien. Flere hundre mennesker ble skadet. Familier, pårørende og overlevende har i snart 35 år levd med traumene både fra tragedien og svertekampanjen som fulgte i ettertid.
  • Noen dager etter tragedien, den 19. april 1989, publiserte avisen The Sun en forsideartikkel med tittelen «The Truth», der de fremsatte flere alvorlige anklager mot Liverpool-supporterne. Disse anklagene inkluderte påstander om at Liverpool-fans hadde ranet de døde og sårede, urinert på politiet og hindret redningsmannskaper i å hjelpe de skadde. Påstandene var blank løgn, men det tok over 20 år før avisen beklaget de motbydelige påstandene. Tabloidavisen vil for alltid være boikottet av Liverpool-supporterne.
  • Hillsborough-rapporten ble utgitt i 1990, og ledet til endringer i sikkerhetskravene til stadioner i Storbritannia, inkludert krav om at alle større stadioner skulle være «all seaters». Ettersom det ikke var ståplasser som var bakgrunnen for tragedien, er det nå åpnet for «safe standing» i Premier League, med sikkerhetsgjerder mellom stolradene.
  • Flere undersøkelser og rettssaker ble gjennomført over flere år etter tragedien. I 1991 konkluderte en jury med at dødsfallene var en «tragisk ulykke». Denne konklusjonen ble imidlertid senere utfordret.
  • I 2012 publiserte Hillsborough Independent Panel en rapport som avdekket feil ved politiets håndtering av tragedien og feilinformasjon i etterkant. Rapporten førte til at de opprinnelige rettslige konklusjonene ble opphevet.
  • I 2016 startet en ny rettssak, som konkluderte med at ofrene ble uaktsomt drept og at deres død skyldtes feil fra politiet og ambulansetjenesten.
    Flere polititjenestemenn og andre involverte ble etterforsket for deres rolle i tragedien og de påfølgende hendelsene. I 2023 kom sentrale skikkelser i det britiske politiet for første gang med en beklagelse, og en innrømmelse av at politiets tjenestesvikt var hovedgrunnen til tragedien.
  • Familier til ofrene og overlevende kjempet i mange år for å avdekke sannheten og søke rettferdighet for de som døde. Deres utrettelige arbeid førte til nye undersøkelser, rettssaker og til slutt en anerkjennelse av feilene som ble gjort både under og etter tragedien.
  • Politikere og Hillsborough-overlevende jobber nå for å innføre Hillsborough Law, som blant annet skal gi fri rettshjelp til overlevende og pårørende, og krav om åpenhet dersom andre tragedier skjer. Det jobbes også med «Real Truth Legacy», for å få Hillsborough-tragedien inn på læreplanen i engelske skoler.