Dette skriver avisene:«En ting er sikkert: VAR-gjengen i Stockley Park vil ikke stå øverst på Jürgen Klopps julekort-liste»

VAR-debatten raser i engelske aviser etter Liverpools poengtap på Amex Stadium.

29. nov 2020 kl 12.28Einar KvandeEinarKvande

Ian Doyle i Liverpool Echo skriver at de 2000 supporterne som forhåpentligvis vil være tilbake på tribunene mot Wolves neste helg vil oppdage at Premier League er blitt veldig annerledes siden sist de inntok Anfield.

– Premier League er blitt en liga der slitne spillere ikke tørr å feire scoringer fordi teknologien dikterer kampene, skriver han. 

Doyle mener at kampen i Brighton inneholdt alle ingrediensene i det som er blitt en standard Liverpool-kamp:

  • Liverpool stilte nok en gang med en ny forsvarsrekke på grunn av skader.
  • En scoring ble nok en gang annullert takket være en marginal VAR-avgjørelse.
  • En nøkkelspiller ble nok en gang skadet takket være den tettpakkede terminlisten. 
  • En dommeravgjørelse gikk nok en gang i Liverpools disfavør. 

– Likevel var ett poeng nok til å ta Liverpool til topps i Premier League, selv om det bare vil vare i 24 timer, skriver Echo-journalisten.

I Liverpool-leiren er man irritert over måten resultatet ble fastsatt på, med en kontroversiell VAR-avgjørelse og straffespark satt i mål av Pascal Gross på overtid. Dommer Stuart Attwell ble oppfordret til å studere monitoren av VAR-dommer Kevin Friend, etter at Andy Robertson også traff Danny Welbecks fot da han klarerte en ball i feltet. 

– Ja, det var kontakt, men det var et billig straffespark. Og uten reprisen i sakte film ville straffesparket aldri ha blitt gitt, slår Doyle fast. 

– Det hjalp heller ikke Liverpool at de hadde grunn til å være irriterte etter at VAR-dommeren annullerte Mohamed Salahs mål i første omgang for en offside så marginal at den kan sorteres under kategorien armhule.

«VAR fungerer som det skal»

Jonathan Northcroft i The Times konstaterer at Jürgen Klopp raser mot TV og VAR, men mener at Brighton tok et fortjent poeng.

– VAR blir feilaktig portrettert som et inkompetent system, når det motsatte er sannheten. Det fungerer som det skal. Avgjørelser som tidligere ble tatt basert på dommerens skjønn blir nå tatt basert på vitenskapelige detaljer. Var det kontakt mellom Robertson og Welbeck? Ja, og med VAR stopper resonnementet der. Var kontakten av betydning? Var det bare en liten snert, eller med større kraft, noe vi en gang trodde måtte til for at det skulle være en felling? Bare dommeren uten på banen, som bare var noen meter fra situasjonen, vet det, men VAR overstyrer dommerens instinkter, skriver Northcroft.

– Ingen Premier League-lag har fått flere VAR-avgjørelser mot seg enn de regjerende mestrene. Åtte VAR-avgjørelser har gått i Liverpools disfavør denne sesongen. Dobbelt så mange som de neste lagene på listen. 

– I tillegg til dette vet vi at Klopp ville ha byttet ut Robertson om han hadde hatt fem bytter, men han hadde allerede gjort de tre byttene han kunne gjøre. Han måtte bytte ut James Milner, som ble lagt til Liverpools lange skadeliste med en strekk i baksiden av det ene låret.

«Liverpool er ikke til å kjenne igjen fra forrige sesong»

Alex Milne i Mirror skriver at dette var en Liverpool-prestasjon som vare milevis unna de rødes suverene prestasjoner forrige sesong.

– VAR vil stjele mye av fokuset på grunn av straffesparket som ble gitt på tampen av kampen, men det er ikke tvil om at Brighton fortjente ett poeng, skriver han.

– Liverpool overbeviste ikke fremover på banen, og virket utrygge i forsvar. Dersom det ikke blir en dramatisk forbedring snart, vil de virkelig slite med å forsvare Premier League-tittelen.

Liverpool overbeviste ikke fremover på banen, og virket utrygge i forsvar. Dersom det ikke blir en dramatisk forbedring snart, vil de virkelig slite med å forsvare Premier League-tittelen.

– Jürgen Klopp må i tenkeboksen de kommende dagene, for å finne ut hvordan han kan få orden på ting så raskt som mulig, skriver Milne.

«Velkommen til fotball i 2020»

– Var dette en klar og opplagt feil? Er noe som helst opplagt nå? 

Det lurer Barney Ronay i Observer på.

– Andy Robertson skulle sparke vekk ballen, men traff Danny Welbecks fot da han gjorde det. I sakte film så det ut som en felling. Men spillet spilles i fullt tempo, og det var ingenting Robertson kunne gjøre for å unngå kontakten som var, og fotball er jo en kontaktsport. 

– Avgjørelsen var ikke så feil at den ikke var riktig, men den var heller ikke så riktig at den ikke var feil. Velkommen til fotball i 2020. Som Graham Potter sa etter kampen, noen ganger får du disse avgjørelsene, andre ganger får du dem ikke. Vi er dermed ikke så langt unna å være der vi var før vi startet med VAR.

«Jürgen Klopp ble slått av teknologi»

– En ting er sikkert: VAR-gjengen i Stockley Park vil ikke stå øverst på Jürgen Klopps julekort-liste. Et hat-trick av VAR-avgjørelser gikk i Liverpools disfavør på Amex. To mål ble annullert før et straffespark på overtid reddet ansikt for Brighton. Det er vanskelig å ikke ha sympati med Liverpool-manageren, som sarkastisk applauderte dommerne da straffesparket ble satt i mål, skriver Jim White i Telegraph.

– Det endte uavgjort, men dette var en manager som ble slått av teknologi, slår han fast.

White mener imidlertid at Brighton aldri skulle ha trengt en avgjørelse via en monitor for å få poengdeling.

– Liverpool har så mange skader at de trenger et helt sykehus for å få plass til alle, så Brighton hadde en gylden mulighet til å slå de regjerende mestrene for første gang på 36 år. De misbrukte et halvt dusin store muligheter til å score, inkludert et straffespark tidlig i første omgang.

«En hendelse som ikke var klar og opplagt ble grundig sjekket»

Melissa Reddy i Independent rapporterer om en kamp fullstappet av kontroversielle hendelser. To annullerte mål, to straffespark, et av dem misbrukt, og tre muskelskader.

– Det var Liverpools tredje kamp på en uke. Jürgen Klopp gamblet med laguttaket mot Atalanta i Champions League og tapte 2-0 på Anfield, så han håpet på seier her. Han var så nær å få den som det 93. minutt. En hendelse som ikke var klar og opplagt ble grundig sjekket, og ga Brighton muligheten til å utligne.

KLARTE IKKE Å SETTE PREG PÅ KAMPEN: Takumi Minamino ble en lettvekter på Amex Stadium.

KLARTE IKKE Å SETTE PREG PÅ KAMPEN: Takumi Minamino ble en lettvekter på Amex Stadium.

«Klopp må begynne å miste tålmodigheten med Takumi Minamino»

Stuart Ballard i Express retter fokuset mot Takumi Minamino, som virket som en sensasjonell spiller i Red Bull Salzburg.

– Det var et spillerkjøp med lav risiko, da han kostet bare 7,25 millioner pund, men Klopp må begynne å miste tålmodigheten med ham. Han har bidratt med bare en målgivende pasning på 25 kamper.

– Klopp sa nylig at Minaminos tid vil komme på Anfield, men prestasjonen i Brighton bærer bud om at han ikke vil få flere sjanser i nær fermtid. Diogo Jotas imponerende start på Merseyside betyr at Minamino må finne seg i å være enda lenger bak i køen.