VAR tar livet av fotballen!

Fotballen og samfunnet kommer til å overleve korona-situasjonen. Det er krise for fotballen med tomme tribuner og vanskelig økonomi, men det kommer til å gå over, og livet vil bli normalt igjen. Jeg er imidlertid mer usikker på om fotballen kommer til å overleve med VAR-systemet, og de galopperende endringene av fotballreglene.

Meninger om LFC? Send oss et leserbrev

Alle medlemmer kan sende oss Leserbrev. Send ditt innlegg til [email protected] og redaksjonen gjør fortløpende vurderinger av publisering i forhold til kvalitet og nyhetsbildet. Alle blogger står fullt og helt for innsenders regning. Dette er ikke meningen til Supporterklubben eller liverpool.no.

Revolusjonen

David Elleray er en meget dyktig dommerfaglig ekspert. Han har fått omtrent frie tøyler de siste årene i forhold til å innføre VAR og en rekke nye fotballregler, i en idrett som har klart seg utmerket i 150 år med svært få og små endringer i regelverket. Tidligere har de største endringene fra ett år til et annet pleid å være små detaljer som hva som skal skje når man vinner myntkastet før start, eller om ballen må spilles framover eller ikke ved avspark. De siste 2 - 3 årene har det gått inflasjon i antall regelendringer, og alt med bakgrunn i mottoet "Hva fotballen forventer". 

Checking goal

Men vi fotballelskere har ikke forventet at enhver liten uskyldig og ubevisst berøring mellom ballen og en angrepsspillers hånd skal føre til annullering av et fantastisk brassespark i krysset. Vi har ikke ønsket at forsvarsspillerne må kappe av seg armene for å unngå straffespark imot ved annethvert innlegg i feltet. Vi har ikke ønsket at regelboka skal omskrives med et uendelig antall små detaljer som vi aldri tidligere har brydd oss om. OG, vi har i hvert fall ALDRI ønsket oss et system som måler offside posisjonen ned til den minste millimeter, og som gjør at vi ikke lenger kan juble for scoring pga en skrekkelig tekst som kommer opp på storskjermen; CHECKING GOAL, Possible offside. Dette tar livet av all passion og glede ved fotballen. Tomme tribuner for en periode lever vi med, men dette forbannede VAR-systemet, og måten det benyttes på, MÅ vi bli kvitt!

Tomme tribuner for en periode lever vi med, men dette forbannede VAR-systemet, og måten det benyttes på, MÅ vi bli kvitt!

VAR er fint å bruke ved klare feil og avgjørelser som åpenbart må rettes opp. Jeg har ikke noe problem med at scoringen til Mané mot Brighton blir annullert for en klar offside. Jeg blir imidlertid kvalm, uvel og lei meg i de tilfeller man bruker flere minutter på å finne ut om det er to millimeter offside fordi den delen av overarmen som i fotballanatomien skal regnes som en del av kroppen viser seg å være nærmere mållinjen enn skotuppen til motspilleren. Jeg går nesten i svart når man stanser spillet i to minutter for å finne ut at man skal dømme straffespark for noe som ingen engang tenkte tanken på at kunne være et straffespark når det skjedde.

Clear and obvious?

I dag gikk det i svart igjen når spillet ble stanset etter 90 minutter fordi man skulle sjekke om Robertson så vidt hadde vært borti skosålen til Welbeck. Det var ingen reaksjon fra noen når det skjedde. Welbeck kjente knapt kontakten før han fem sekunder etterpå kom på at det kanskje var lurt å legge seg, men fant like fort ut at dette nok så dumt ut så han spratt opp på beina igjen. Dette kan umulig være en "clear and obvious mistake" som gjør at VAR skal gripe inn og påvirke resultatet av kampen. For å være helt nøytral må jeg innrømme at det er mulig å dømme straffespark hvis dommeren er veldig observant og ser kontakten "live". Det er imidlertid galskap at VAR skal påkalle dommerens oppmerksomhet for noe slikt, og vi har dessverre sett altfor mye av dette, særlig i Premier League. Jeg tror ikke man hadde grepet inn på dette i Champions League, og jeg tror heller ikke Mr Elleray har ønsket at "hans system" skal benyttes på denne måten.

Orker ikke mer fotball

Etter en slik nedtur, pga et forferdelig system, og ubrukelige folk til å benytte systemet, så er jeg drittlei fotballen. Selv om Liverpool hadde avgitt poeng, og jeg ville vært irritert over det, hadde jeg normalt satt meg ned og sett City-kampen fram til de hadde gått til pause med 3-0 mot Burnley. Da hadde jeg antagelig "switchet" over til Viasat for å se om Haaland kunne følge opp sitt vanvittige scoringssnitt. Nå setter jeg heller på Nintendo Switch og spiller golf!!! SÅ lei er jeg dette tøvet!

Nå setter jeg heller på Nintendo Switch og spiller golf!!! SÅ lei er jeg dette tøvet!

Håper fotballen snart står opp igjen fra de halvdøde, og så switcher jeg sikkert tilbake til fotball tirsdag kl 21.