En 35 år gammel trofégarantist

James Milner har vunnet omtrent alt som kan vinnes. Mandag fylte han 35 - men han ser ikke ut til å gi seg med det første.

«Det er ikke ofte en bruker alderen mot James Milner, men i dag så han dessverre ut som en 34 år gammel back». 

Slik var dommen i spillerbørsen til Liverpool.no etter ligacupkampen mot Arsenal 1. oktober. James Milner hadde spilt en rufsete kamp på Liverpools venstreback, og kanskje var det tegnet på at veteranen begynner å synge på siste verset. 

Men Milner gir seg aldri, og han kom raskt tilbake i form. Da Trent Alexander-Arnold sviktet mot Southampton måtte Milner igjen inn og vikariere på høyreback. Da Liverpool slo Leicester 3-0 i høst var det med Milner på høyreback. I pasningsspillet var det vanskelig å se om det var Milner eller Trent Alexander-Arnold som spilte, og 34-åringen serverte også to cornere som endte i mål. 

Profesjonell fra ung alder

På mandag fylte han 35 år, og dermed har han vært i Premier League over halve livet. Milner rakk å få sin debut for barndomsklubben Leeds United allerede før han fylte 17 år. Samtidig som den gamle stormakten var på vei ned, var Milners karriere såvidt i gang. 

En av dem som fikk se Milner i ungdomsårene var Eirik Bakke, som var en populær spiller blant Leeds-supporterne på 2000-tallet. Da Liverpool.no snakket med Bakke tidligere i høst, var han full av lovord om sin tidligere lagkamerat.

– Han kom opp som 16-åring og debuterte mot Sunderland. En fantastisk gutt som for alderen var bevisst på hva han ville bli og på prioriteringer. Han var profesjonell fra ung alder, og han er det fortsatt. Han har hatt en utrolig karriere, og jeg tror han tar rekorden for antall kamper i Premier League, sa Bakke og la til at det er en drøm å få Milner hjem til Leeds.

– Han vokste opp like utenfor byen. Jeg håper Leeds holder plassen så han får avslutte karrieren der. Leeds trenger sånne typer, folk som har vært med på det før. Så håpet er at han ikke spiller så mye i Liverpool, slik at han vil komme hjem igjen, sa Bakke.

Mange trofeer

Liverpool er nå klubben Milner har spilt flest kamper for i Premier League. Han rakk å vinne ligaen to ganger med Manchester City, i tillegg til en triumf hver i FA-cupen og ligacupen. Troféskapet har de siste årene virkelig blitt pyntet på, med både ligatittel, Champions League-triumf, Supercup og verdensmesterskap med de røde. 

James Milners trofeer:

  • 3x Premier League (2011/12, 2013/14, 2019/20)
  • Champions League (2018/19)
  • VM for klubblag (2019)
  • Supercup (2019)
  • FA-cup (2011)
  • Ligacup (2014)
  • Intertoto Cup (2006)

I en fotballverden der mye endres raskt, er det de siste årene én ting som har vært konstant i Premier League - og det er krigeren fra Leeds. 

James Milner viste seg fram i ung alder i Leeds-drakten.

James Milner viste seg fram i ung alder i Leeds-drakten.

Leeds rykket ned i 2004, men Milner var for god for å spille på nivå 2. Turen gikk til Newcastle, før han i 2008 meldte overgang til Aston Villa. Den største overgangen kom i 2010 da han gikk til styrtrike Manchester City, og han var med på første halvdel av det som var forrige tiårs beste lag i Premier League, totalt sett. Men i 2020 skulle Milner igjen være på toppen av tabellen, og da under ledelse av Jürgen Klopp. 

Altmuligmann

Gjennom karrieren har Milner faktisk spilt alle posisjoner på banen, med unntak av keeper, midtstopper og spiss. Da han i sin Premier League-kamp nummer 500 ble brukt som høyreback mot Bournemouth for to år siden, spøkte Jürgen Klopp med at han faktisk kan spille overalt. Selv om Milner trives best på midtbanen, er han definisjonen på en spiller som «spiller der manageren har bruk for ham». 

– Det kunne vært et problem, men han ville nok til og med spilt i mål i sin kamp nummer 500, sa Klopp. 

I Newcastle og Aston Villa ble han brukt både i midten, til høyre og til venstre på midtbanen, mens han spilte både offensivt og defensivt på midten for Manchester City. Der ble han også brukt i angrepsrekka, enten på kanten, bak spissen, eller en sjelden gang helt fremst. 

Under Klopp har han også blitt en trofast back, og skulle enda flere midtstoppere ryke med skader, skal vi ikke se bort fra at veteranen også må steppe inn der. 

Blant de med flest kamper

Med 548 kamper i Premier League har Milner kommet seg opp på femteplass på listen over spillere med flest kamper i turneringen. Gareth Barry topper lista med 653 kamper. 

Milner er også på topp 10-listen over de med flest målgivende pasninger i Premier League-æraen. Med 85 assists er han nummer åtte, syv målgivende bak Steven Gerrard. 

35-åringen er en evighetsmaskin, som alltid vinner løpetesten spillerne må gjennom før sesongen. Jürgen Klopp har beskrevet ham som «en perfekt profesjonell spiller». Og selv om han er halvveis til 70 ser det ikke ut til at han gir seg med det første.