Kampen jeg husker best – NewcastleDen «virkelige» 4-3 kampen – som knuste Keegan og Newcastle

Det er blitt kalt den beste kampen i historien til Premier League, det var definitivt en av de mest dramatiske.

Torsdag får Liverpool besøk av et Newcastle-lag som kun har vunnet én ligakamp denne sesongen. Vi har sett noen legendariske kamper mellom disse to lagene.

Dette er en serie med tilbakeblikk hvor Torbjørn Flatin starter i bunnen av tabellen i Premier League. Med hvert lag plukkes det ut en kamp mot Liverpool som sitter i minnet. Denne saken ble først publisert i april 2020.


Det dro seg mot påske og Liverpool hadde nettopp spilt seg til finale i FA-Cupen, hvor to mål fra lagets nye stjerne Robbie Fowler hadde sendt de røde på veien til 3-0 seier mot Aston Villa og avslutning på sesongen 1995/96 med en sluttkamp på Wembley.

Det var klart for kveldskamp mot Newcastle. Cuplaget som hadde stormet avgårde i Premier League med et herlig offensivt lag ledet av Kevin Keegan. Den samme Keegan som hadde blitt matchvinner mot nettopp Newcastle da Liverpool vant FA-Cupen og den siste tittelen under Bill Shankly i 1974.

Nå hadde det imidlertid begynt å sprekke, og det var viktig å få med seg noe fra Anfield med et etter hvert seiersvant Manchester United godt i gang med sin innspurt.

To offensivt sterke lag

Dette var Robbie Fowler og Steve McManaman på sitt mest ungdommelige beste. Robbie fra belastede Toxteth litt sør for bykjernen i Liverpool var 20 år gammel og banket inn smått utrolige 28 mål denne sesongen. Dessverre for ham var Alan Shearer også i sitt livs form og vant skytterligaen med 31 scoringer. Les Ferdinand, fra Newcastle, var for øvrig nr. 3 på lista med 25. Stan Collymore bidro med 14 fulltreffere som partner til Fowler.

Startoppstillingen til Liverpool mot Newcastle: James, Scales, Wright, Ruddock; McAteer, Redknapp, Barnes, Jones; McManaman; Collymore, Fowler

Det var i praksis Liverpools beste oppstilling. Manager Roy Evans brukte også Phil Babb en del i midtforsvaret og Michael Thomas var aktuell sentralt på midtbanen. Stig Inge Bjørnebye fikk sesongen ødelagt av et benbrudd.

Startoppstillingen til Newcastle var: Srnicek, Watson, Beresford, Albert, Howey, Batty, Lee, Beardsley, Ferdinand, Ginola, Asprilla

Nå skal det sies at det var bare Arsenal, som endte på 5. plass, som slapp inn færre ligamål enn Pool denne sesongen, men likevel var nok laget regnet som bedre framover enn bakover. Slik som Newcastle, men den kraftfulle og driblesterke Ginola, den fortsatt fikse tidligere røde helten Beardsley og uberegnelige og talentfulle Asprilla til å kunne gi service til tanksenteren Ferdinand.

Eksplosiv start

Det ble et fyrverkeri. Før det var gått to minutter hadde Robbie Fowler headet inn ledermålet ved bortre stolpe på et dypt overlegg fra rekkepartner Stan Collymore, og innen ti minutter var spilt hadde Faustino Asprilla gitt Les Ferdinand sjansen til å vende på Liverpools 5-meter og sende ballen i nettaket.

David Ginola utnyttet en vingback Jason McAteer høyt oppe i banen på Liverpools høyreside og løp igjennom og sendte vertene i ledelsen før kvarteret var gått. Den eneste overraskelsen var at det også var pauseresultatet.

Legendarisk seiersmål

Det kom to mål i kjapp rekkefølge rett før timen var spilt. Steve McManaman fant kompisen Fowler på vei inn i feltet og det ble balanse i regnskapet, men bare i noen sekunder før Asprilla smatt igjennom på Liverpools venstreside og sendte Newcastle pånytt i ledelsen.

Midtveis i 2. omgang gjorde Jason McAteer det han og Stig Inge Bjørnebye skulle bli mer kjent for sesongen etter, da han sendte et dypt og presist innlegg fra høyre vingback og som Stan Collymore utnyttet på kanten av 5-meteren ved bortre stolpe.

Det gjenstod bare en scoring som er blitt legendarisk. Ian Rush hadde kommet inn for Rob Jones etter 86 minutter, men fikk ikke stokket beina da han prøvde å bryte igjennom forsvarsmuren til Newcastle for et seiersmål. På overtid havner ballen i stedet hos John Barnes, som sikter og treffer Stan Collymore, i nesten samme posisjon som under utligningsmålet, bare en meter eller to lenger ute. Stan avanserer et skritt eller to og banker ballen inn ved nærmeste stolpe foran et The Kop i ekstase.

4-3 nok en gang

Enda mer ikonisk enn seiersmålet er bildene som fulgte av Kevin Keegan hengende over reklameskiltet. Etter kampen stod Manchester United med 67 poeng på 32 kamper og Newcastle med 64 poeng på 31 kamper, men følelsen var likevel at «skjærende» hadde misbrukt sin mulighet til å bli ligamester for første gang siden 1927.

Den «virkelige» 4-3 kampen sa Roy Evans til meg noen år siden når det ble snakk om Newcastle og 1995/96 sesongen. Det med tanke på at det utrolig nok ble 4-3 i samme kamp drøyt 12 måneder senere. Liverpool hadde da et hakk bedre lag, men litt som Newcastle sviktet de i innspurten mot Man United. Kampen i 1996/97 dreide seg mer om at et dominerende Liverpool ga bort en 3-0 ledelse, lot Newcastle komme inn i kampen med tre sene scoringer, før Robbie Fowler denne gang stanget inn et sent seiersmål på en perfekt cross fra Stig Inge Bjørnebye.

Newcastle gjentok sin 2. plass, på samme poengsum som Liverpool på 4. plass, men det var året før de hadde det helt i sine egne hender og så bare måtte erkjenne at det glapp.

Slik som Kevin Keegan følte det på sin gamle favorittarena Anfield. I en av de store ligaklassikerne i engelsk toppfotball.

UTSLÅTT: Kevin Keegan kan ses litt nede til høyre på bildet, over reklameskiltet, mens Roy Evans, Ronnie Moran & Co kan slippe jubelen løs.

UTSLÅTT: Kevin Keegan kan ses litt nede til høyre på bildet, over reklameskiltet, mens Roy Evans, Ronnie Moran & Co kan slippe jubelen løs.

Liverpool - Newcastle United spilles torsdag kl. 21.00, og vises på TV 2 Sport Premium.