Liverpools utrolige skuddstatistikk - og hvordan de kan løse problemet

2021 er året der Liverpool har sløst enormt med sjansene. Men løsningen på problemet kan være enkel.

Etter hjemmekampen mot Fulham kunne statistikkleverandør Opta fortelle at, ekskludert straffespark, har Liverpool nå forsøkt 115 avslutninger uten å score på Anfield siden Sadio Mané sendte de røde opp i 1-0 mot West Bromwich tredje juledag.

Ingen lag har tidligere forsøkt så mange avslutninger på rad på hjemmebane uten å score. 

Vi har sett nærmere på tallene, men ettersom artikkelforfatter ikke er særlig begeistret for å føre hjemmestatistikk i pandemitider, har vi gjort en ørliten endring på de utvalgte kampene.

Oppsiktsvekkende svak uttelling

Vi har sett på de åtte ligakampene i 2021 der det ikke har blitt scoring på annet enn Mohamed Salahs straffespark mot Manchester City. Så vil tilfeldighetene ha det slik at syv av disse kampene har vært på Anfield.

 • Southampton - LFC 1-0
 • LFC - Manchester United 0-0
 • LFC - Burnley 0-1
 • LFC - Brighton 0-1
 • LFC - Manchester City 1-4
 • LFC - Everton 0-2
 • LFC - Chelsea 0-1
 • LFC - Fulham 0-1

Åtte kamper, ett poeng og ett mål, og det altså fra straffemerket, er fasiten. Herfra velger vi å se bort fra det straffesparket.

Ser vi nærmere på kampene i analyseverktøyet Instat, ser vi at Liverpool har fyrt av 110 avslutninger i disse åtte kampene - et snitt på nesten 14 per kamp. 27 av avslutningene har gått på mål, altså et snitt på nesten 3,5 per kamp. Men ingen mål har det blitt - til tross for en samlet «expected goals» (xG) på 9,66. xG er langt fra fasit, men gir en pekepinn på hvor sannsynlig det er at hvert skudd skal gå i mål, og sier noe om hvor mange mål det er sannsynlig at et lag skal score. Så det å stå med null mål fra 9,66 xG er ganske formidabelt. 

BOMSKUDD: 110 avslutninger, ingen mål. Prikkene er avslutningene på mål, kryssene er avslutninger som er blokkert eller går utenfor.

BOMSKUDD: 110 avslutninger, ingen mål. Prikkene er avslutningene på mål, kryssene er avslutninger som er blokkert eller går utenfor.

Uttellingen er oppsiktsvekkende svak, og forteller at flere faktorer spiller inn for hvorfor det har gått som det har gått. En kombinasjon av uflaks og udyktighet ser til slutt ut til å ha resultert i angrepsspillere blottet for selvtillit i ligaen.

Angrepstrio svikter - med Bobby i spissen

For ser vi på hver enkelt spiller og hva de har levert i disse åtte kampene, er det tydelig hvor skoen har trykket.

 • Firmino - 19 avslutninger, 4 på mål - 2.41 xG.
 • Mohamed Salah (straffespark ekskludert) - 15 avslutninger, 2 på mål 1,86 xG.
 • Sadio Mané - 13 avslutninger, 6 på mål, 1.87 xG.
 • Trent Alexander-Arnold - 10 avslutninger, 3 på mål. 0.4 xG.
 • Xherdan Shaqiri - 9 avslutnigner, 0 på mål. 0.36 xG.
 • Gini Wijnaldum - 7 avslutninger, 2 på mål. 0.53 xG.
 • Andy Robertson - 6 avslutninger, 1 på mål. 0.24 xG.
 • Thiago Alcantara - 5 avslutniger, 1 på mål. 0.26 xG.
 • Curtis Jones - 5 avslutninger, 0 på mål. 0.19 xG.
 • Divock Origi - 4 avslutninger, 2 på mål. 0.31 xG.
 • Resten (Alex Oxlade-Chamberlain, Nat Phillips, Fabinho, Naby Keita, Diogo Jota, Jordan Henderson, Takumi Minamino, Neco Williams, James Milner) - 17 avslutninger, 6 på mål. 1.23 xG.

47 avslutninger fra Firmino, Salah og Mané har bare resultert i 10 avslutninger på mål og en xG på 6,14 - men verst av alt null mål. 

Det at det er Firmino som i løpet av disse kampene har kommet til flest avslutninger bør heller ikke være grunn til jubel for Liverpool. Som Liverpool.no kunne melde forrige uke, er Bobby blant ligaens aller minst effektive spisser. At også Mané ligger langt nede på lista denne sesongen hjelper selvsagt ikke. 

SJANSESLØSING: Divock Origis monstersjanse mot Burnley gikk utrolig nok ikke i mål.

SJANSESLØSING: Divock Origis monstersjanse mot Burnley gikk utrolig nok ikke i mål.

Gi ballen til Salah!

Så hva er løsningen?

Det korte svaret er at Liverpool må bli flinkere til å gi ballen til Mohamed Salah. For ser vi på de fire ligakampene i 2021 der det har blitt mål i åpent spill for Liverpool, mot Tottenham, West Ham, Leicester og Sheffield United, er det Premier Leagues toppscorer som kommer best ut.

På disse fire kampene har Salah generert en høyere xG (2,45) enn i de åtte andre kampene (1,86). 

Han har kommet til nesten like mange avslutninger (13 mot 15), sendt langt flere på mål (7 mot 2) og scoret mer (3 mot 0) på bare halvparten så mange kamper. 

Salah står med 17 mål i Premier League og 25 i alle turneringer og er dermed spilleren i ligaen som har scoret flest i alle turneringer denne sesongen. Hvordan man skal få egypteren til å komme til sjanser mot lavtliggende motstand på Anfield må Jürgen Klopp og hans team finne ut. For Liverpool er klart best når Salah kommer til masse sjanser.

Har fått dårlig betalt

Tallene for Premier League viser utrolig nok fremdeles at Liverpool, etter åtte tap i 2021, hadde «fortjent» å ligge på andreplass ut fra spill og sjanser. Nå er det selvsagt slik at det etter så lang tid ikke lenger er tilfeldigheter eller uflaks som avgjør, men tallene viser uansett at det kunne sett annerledes ut med litt mer flyt og dyktighet.  

The Athletic har sett på alle Premier League-lagenes totale xG, og det viser at Liverpool er nest best i ligaen - knepent slått av den suverene serieleder Manchester City. Liverpool har en xG på 1,59 per kamp, City på 1,64. 

Også når det kommer til baklengsmål har Liverpool fått dårlig betalt for sine defensive prestasjoner. De røde slipper inn flere mål enn det sjansene som blir skapt mot dem tilsier. 

«xG-tabellen» er Liverpool nummer tre, et stykke bak Manchester City og Chelsea, men like foran Manchester United, som i virkeligheten er elleve poeng foran. United har på sin side en xG på 1,37 per kamp, mot Liverpools 1,59, men scorer 1,68 mål per kamp mens Liverpool bare har 1,46. 

Klarer Liverpool å heve prestasjonene til slik den var mot RB Leipzig, og får effektiviteten opp på nivået til der den var mot Crystal Palace før jul, kan det fremdeles bli en hyggelig sesongavslutning.

Wolverhampton - Liverpool spilles kl. 21.00, og blir vist på TV 2 Sport Premium og Sumo.