Så mye tjente Liverpool på tredjeplassen

For andre år på rad bestod topp fire av de fire lagene som topper de fleste listene når det kommer til økonomi.

1. jun 2021 kl 13.22Jens Bessesen

Liverpool, Manchester City, Manchester United og Chelsea utgjorde for andre år på rad topp fire i Premier League, og dermed er kvartetten klare for Champions League. Det eneste som var annerledes denne sesongen var rekkefølgen. City gjenerobret tittelen fra Liverpool, som slet lenge, men som på imponerende vis klatret til tredjeplass etter sterk form mot slutten. 

Det så kanskje ikke ut til å bli disse lagene som skulle ta topp fire noen uker før sesongslutt, og for andre år på rad måtte det en liten Leicester-kollaps til for at de ikke skulle kvalifisere seg til Europas gjeveste selskap. 

Men ser man på regnskapene til klubbene, er det kanskje ikke fullt så overraskende at topp fire endte som det gjorde. 

Man. Utd med høyest omsetning

Før vi ser på hva klubbene tjente denne sesongen, kan det være interessant å se på hva som har lagt grunnlaget for den sportslige suksessen.

Liverpool, Manchester City, Manchester United og Chelsea utgjør ikke bare topp fire på tabellen - også når det kommer til omsetning, lønnsutgifter, kostnad på spillerstallen og brutto overgangsutgifter er disse klubbene topp fire i Premier League. 

City topper de fleste kategoriene, men når det kommer til omsetning ser tallene slik ut: 

 1. Manchester United £509 millioner
 2. Liverpool £490 millioner
 3. Manchester City £478 millioner
 4. Chelsea £407 millioner

Tallene er hentet fra ekspert på fotballøkonomi, Swiss Ramble på Twitter, som igjen har funnet tallene i klubbenes regnskap fra sesongen 2019/20. 

Swiss Ramble har også presentert utgifter knyttet til lønn og overganger, i tillegg til totalpris på spillerstallen. I disse kategoriene er Manchester City på topp. 

Lønnsutgifter 2019/20:

 1. Manchester City £351 millioner
 2. Liverpool £326 millioner
 3. Manchester United £284 millioner
 4. Chelsea £283 millioner

Tidligere har det kommet opplysninger om at Liverpools lønnsutgifter økte i 2019/20-sesongen på grunn av bonusutbetalinger for Champions League-triumfen i 2019. 

Liverpool bruker mindre penger på overganger

Brutto overgangsutgifter (fra og med 2015/16 til og med 2019/20):

 1. Manchester City £974 millioner
 2. Manchester United £902 millinoer
 3. Chelsea £890 millioner
 4. Liverpool £626 millioner

Disse tallene viser at Liverpool har brukt mye mindre penger enn rivalene de siste fem sesongene, men det er enda mindre når vi ser på nettoutgifter. Planet Football presenterte tallene for den aktuelle perioden i fjor sommer, og den viser at Liverpool var nummer 14 på netto overgangsutgifter i Premier League de siste fem sesongene. Liverpool hadde brukt 107 millioner pund netto, mens tallene for for eksempel Manchester City og Manchester United var henholdsvis 602 millioner pund og 484 millioner pund.

BRUKER PENGER: Manchester City hentet blant annet inn Ruben Dias i fjor sommer. Midtstopperen har imponert stort etter overgangen til en verdi av over 60 millioner pund.

BRUKER PENGER: Manchester City hentet blant annet inn Ruben Dias i fjor sommer. Midtstopperen har imponert stort etter overgangen til en verdi av over 60 millioner pund.

Ser vi på hvor mye spillerstallen totalt har kostet, ser vi også en forskjell innad i topp fire i tallene Swiss Ramble har lagt frem.

 1. Manchester City £978 millioner
 2. Manchester United £831 millioner
 3. Chelsea £822 millioner
 4. Liverpool £634 millioner

Så hvis alle klubbene skulle fått full valuta for penger de har brukt på spillerstallen, ville City vunnet ligaen foran United, Chelsea og Liverpool - altså nesten slik det endte i virkeligheten.

Tjente godt i år

Det er naturligvis også klubbene som kommer topp fire som får mest premiepenger i Premier League. 

Ifølge The Times tjente Liverpool hele 164 millioner pund for å komme på tredjeplass i ligaen denne sesongen. Det er kun tre millioner mindre enn Manchester City, og to millioner mindre enn Manchester United. Chelsea følger med 157 millioner pund og Leicester med 146 millioner. Til sammenlikning tjente de tre nedrykkslagene like under 100 millioner pund. 

Liverpools 164 millioner kommer fra følgende inntekter: 

 • 76 millioner pund er inntekt fra tv-avtalen. Alle klubber får den samme summen fra den potten. 
 • 32 millioner pund kommer i premie for tredjeplassen. Seriemesteren får 35 millioner pund. Sisteplass får 2 millioner pund. 
 • 31 millioner pund i «facility fees», som vanligvis er penger som kommer når laget blir vist på tv. Denne sesongen ble alle kamper tv-sendt, men Premier League valgte å ta utgangspunkt i den opprinnelige tv-avtalen for utbetaling av denne potten. Liverpool var laget som tjente mest i denne kategorien, én million pund mer enn Manchester United. 
 • 25 millioner pund kommer fra tv-selskaper i utlandet.

Det gir altså en total på 164 millioner pund, men som alle de andre lagene i ligaen, må Liverpool betale tilbake en sum til tv-selskapene som følge av at Premier League-sesongen ble satt på pause i fjor. Ifølge The Times må Liverpool ut med 17,3 millioner pund fordelt på de neste to sesongene. 

Champions League-inntekter

Det som skiller topp fire fra resten når det kommer til inntekter, er selvsagt spill i Champions League. De fire beste får automatisk plass i gruppespillet i turneringen, og allerede der har man tjent store penger. 

Beregninger fra i vår viste at Liverpool tjente rundt 75 millioner pund på sin deltakelse i Champions League denne sesongen, ifølge Swiss Ramble. Laget tok seg til kvartfinalen, der det sa stopp mot Real Madrid. 

Mesteparten kommer fra premiepenger baser på prestasjoner, etterfulgt av tv-penger og koeffisient-utregning. Fra og med høsten kan det komme enda mer inn i klubbkassen fra sistnevnte pott, fordi UEFA har bestemt å gi en større del av kaken til lagene som har prestert godt de foregående sesongene. 

Forskjellen på å komme seg til Champions League og å ta til takke med Europa League viste seg for Manchester United denne sesongen. Ifølge Mirror tjente de 23 millioner pund i premiepenger på Champions League-deltakelsen, der de røk ut av gruppespillet, mens de bare fikk 8 millioner pund for å ta seg helt til finalen i Europa League. I tillegg kommer tv-avtalen og koeffisient-utregning, så totalt i Champions League tjente de ifølge Swiss Ramble 53 millioner pund, mens det er ukjent hvor mye tv-avtalen i Europa League er verdt.

Koeffisienten kan du lese mer om i denne saken.

Tallene viser uansett hvor viktig det er for klubbøkonomien å komme seg inn i det gjeveste selskap.