Mohamed Salah fortsetter å sprenge grenser

100 Premier League-mål - nesten i rekordfart. Mohamed Salah fortsetter å sprenge grenser.

– Jeg føler han går litt under radaren, og på én måte føler jeg for han. Vi snakker ofte om Alisson og Virgil van Dijk som spillerne som løftet Liverpool til å kjempe om de store trofeene og tok laget til neste nivå. Mohamed Salah kom et halvt år før og bør nevnes sammen med dem, sier Jamie Carragher i Sky Sports etter en helg der Mohamed Salah nådde en fantastisk ny milepæl. 

1-0-scoringen mot Leeds var den egyptiske kongens mål nummer 100 i Premier League. To for Chelsea og 98 for Liverpool. 

«100-klubben» er gjevt selskap, og Salah legger seg inn helt i tetsjiktet når det kommer til hvor raskt han har nådd sine første hundre. Det er nemlig bare de største spissene i Premier Leagues historie som kan slå eller matche 29-åringens tall. Og husk: Salah er høyrekant.

Foran Fowler og likt med Henry

Slik ser nemlig listen ut over de som har nådd 100 scoringer raskest i Premier League-æraen. 

  1. Alan Shearer - 124 kamper
  2. Harry Kane - 141 kamper 
  3. Sergio Agüero - 147 kamper
  4. Thierry Henry - 160 kamper
  5. Mohamed Salah - 162 kamper
  6. Ian Wright - 173 kamper
  7. Robbie Fowler - 175 kamper

– Det er bare fire av de største spissene vi har sett, og vi må huske at Salah spiller til høyre. Salah er en spiller man bare sitter og venter på skal score, sier Carragher.

Salah slår altså en spiller som Robbie Fowler, mens han mer eller mindre er likt med Thierry Henry. Og enda mer imponerende blir det for Liverpool-spilleren når vi vet at han brukte 13 kamper på å score sine to første Premier League-mål da han spilte for Chelsea.

For Liverpool har det blitt 98 ligamål på bare 149 kamper. Siden debuten 12. august 2017, da han selvsagt scoret, har det blitt 97 til i Premier League. Plusser vi på de 35 målgivende pasningene, er tallene nesten ikke til å tro.

Totalt i alle turneringer har det blitt 128 mål for Liverpool og 45 målgivende pasninger på 207 kamper.

Kreativ

Som liverpool.no skrev forrige uke har Salah den siste tiden også vist frem sine kreative egenskaper - og endelig fått sin fortjente anerkjennelse for det. Så langt denne sesongen har han skapt flust av sjanser og vartet opp med to målgivende pasninger. 

Her kan du se hvem som har målgivende på Salahs Premier League-scoringer.

Et snitt på en målgivende for litt under hver fjerde kamp lar seg absolutt høre. Carraghers kollega Gary Neville har også bitt seg merke i Salahs egenskaper som servitør.

– Han er en spiller som kan virke opphengt i å score mål, og tidvis får han kritikk for å være egoistisk, men det er han ikke. Han er helt fantastisk, sier Neville. 

Sky Sports-eksperten sier han er overrasket over hvor stor Mohamed Salah har vist seg å være i Premier League.

– Da han kom tilbake trodde jeg ikke det skulle gå så bra. Vi tenkte den første sesongen var et blaff. Men etter hvert har vi med rette anerkjent han som en av de beste angriperne ligaen har sett. Han kan ikke stoppes, sier Neville.

Ny kontrakt

Men fremtiden til Salah er fremdeles ikke spikret. Hans representanter er i forhandlinger med Liverpool om en ny kontrakt. Den eksisterende kontrakten utløper sommeren 2023. 

Liverpool har denne sommeren forlenget kontraktene med Alisson, Trent Alexander-Arnold, Virgil van Dijk, Andy Robertson, Harvey Elliott, Jordan Henderson, Nat Phillips og Fabinho. Salah ventes å være den neste i rekken, men forhandlingene er tøffe. 

Carragher mener klubben bør punge ut det Salah ønsker. 

– Liverpool har ikke brukt penger som andre lag, men de har gitt nye kontrakter til mange spillere. Salah fortjener å være blant de best betalte i ligaen, sier Liverpool-legenden. 

– Han er aldri skadet, og år etter år er han toppscorer. Jeg håper det ordner seg. Han er 29 år, men Cristiano Ronaldo er 36 år og holder seg godt. Salah er like profesjonell, sier Carragher.

Les mer om hvor profesjonell Salah er i denne saken.

Tøffe forhandlinger

Salah er fra før Liverpools best betalte spiller, og skal ha en grunnlønn på 200.000 pund i uken. I tillegg til dette har han store bonuser etter hvordan han presterer – og slik han har prestert har det vært lukrativt.

Samtidig tjener spillere som Kevin de Bruyne, David de Gea og Romelu Lukaku langt mer enn Salah. De Bruyne er ligaens best betalte spiller, med 385.000 pund i uka.

Neil Jones i Goal.com er en godt informert journalist som følger Liverpool tett. Han meldte i august at Liverpool ønsker å forlenge Salahs avtale med to år, og binde han til Anfield frem til sommeren 2025. En ny fireårskontrakt verdt 250.000 pund i uka. En slik kontrakt vil gjøre ham til klubbens best betalte spiller gjennom tidene, og binde ham til Anfield frem til han har fylt 33 år.

Det er ikke kjent hva kravene fra Salah-leiren er.