Alt du trenger å vite før bortekampen mot Brighton:Liverpool jakter full pott for første gang på fire kamper mot Graham Potters mannskap

De røde har ikke klart å vinne noen av de tre siste kampene mot Brighton.

Liverpool har bare tatt to poeng på de tre siste kampene mot Brighton. 

Da Brighton gjestet Anfield i slutten av oktober så det lenge ut som Liverpool skulle ta en etterlengtet seier mot laget fra sydkysten. Liverpool ledet 2-0 før 25 minutter var passert, etter tidlige scoringer av Jordan Henderson og Sadio Mané, men Enock Mwepu reduserte fire minutter før pause, og midtveis i annen omgang utlignet Leandro Trossard. Liverpool klarte ikke å komme tilbake og avgøre kampen, og måtte nøye seg med poengdeling.

Da Brighton gjestet Anfield i februar i fjor, gikk det slett ikke bedre. Liverpool tapte kampen 1-0, etter en scoring av Steven Alzate ni minutter ut i annen omgang.

Heller ikke sist Liverpool besøkte Amex Stadium, klarte de røde å få med seg alle poengene. I slutten av november 2020 endte nemlig kampen 1-1. Diogo Jota ga Liverpool ledelsen etter en times spill, men Pascal Gross utlignet på et omdiskutert straffespark tre minutter på overtid.

Hva sier managerne?

Jürgen Klopp har stor respekt for Brighton. Det kom tydelig frem under fredagens pressekonferanse.

– Brighton er ikke best i verden, men de er utrolig gode.

– Vi er heller ikke best i verden, selv om det er fine ord. Graham vet nøyaktig hvordan det er. Det er fotball, og du kan gi det andre laget problemer.

– Det er det vi hele tiden prøver på, og det er det de gjør, selv om resultatene den siste tiden ikke har vært strålende for Brighton. Prestasjonsnivået er veldig bra.

– Jeg tror de er laget som har ballen fjerde mest i ligaen, og det er ikke enkelt å få til. Du må gjøre mye riktig for å holde så lenge ballen i en fotballkamp. Det er alltid en utfordring å møte dem.

– I hjemmekampen så vi det. Når du ikke er kompakt mot Brighton, vil de spille gjennom deg. Slik spiller de. Vi må ha en riktig defensiv innstilling. Vi må dra dit, ikke for å vise hvem som er det beste laget, men vi er ydmyke nok til å dra dit og jobbe utrolig hardt og legge ned en skikkelig innsats.

– Ikke en fancy fotballkamp. En skikkelig hardtarbeidende enhet.

– De har et veldig godt fotball-lag, og Graham har også tid til å sette opp laget mot hver motstander.

– Han bruker det veldig smart. Graham Potter er en utmerket trener, og jeg liker det han gjør. Brighton har et problem fra tid til annen om at de ikke avslutter situasjonene så bra.

– Jeg vet ikke hvor mange Brighton-kamper jeg har sett der vi har kommet til 80 minutter og sett Brighton og tenkt, 'wow', men de ledet bare 1-0. Så får det andre laget 1-1, og det er veldig vanskelig.

– Måten de spiller på er veldig spennende å se på. I vår hjemmekamp ledet vi 2-0. Vi var ikke strålende den dagen, men vi lot døren stå åpen. De trengte en suser, men etter det var vi ikke lenger kompakte og de spilte mellom linjene og i bakrom. Det er det ikke mange lag som kan, men de kan, og det respekterer jeg. Vi forbereder oss på det i morgen.

Respekten Klopp har for Brighton, gjenspeiler respekten Graham Potter viste for Liverpool under sin pressekonferanse torsdag.

– Vi møter et av de beste lagene i verden. De har spilt på et utrolig nivå i lang tid nå. Vi har enorm respekt for dem, for Jürgen og støtteapparatet, og for spillerne, for det de har oppnådd ved siden av Manchester City. Det har hevet nivået på Premier League, sa Potter.

– Jeg har alltid likt å møte Liverpool, fordi de er av de beste. Det er veldig uvanlig her i livet at du får anledning til å møte de beste, så du må se på det som en stor utfordring og en stor mulighet. 

Hvordan er skadesituasjonen?

Jürgen Klopp hadde ingen nye skadebekymringer da han møtte pressen på fredag. Dessverre hadde han noen covidrelaterte bekymringer – uten at det ble nevnt navn på hvem det kunne gjelde. 

Klopp bekreftet at Roberto Firmino var helt frisk og rask igjen. Han har ikke spilt siden bortekampen mot Inter 16. februar.

– Ja, han er tilbake, sa manageren om Roberto Firmino.

Han sa ingenting om Ibrahima Konaté, som hadde et problem med en muskel etter kampen mot West Ham, og som ikke har vært på trening den siste uken. Det kan være at han er aktuell igjen nå.

– Vi hadde noen småting, men så langt er det ingen som ikke kan trene, sa Klopp.

En rekke Liverpool-spillere har mistet kamper med covidsmitte denne sesongen, som i alle andre klubber.

Denne uken virker det som at det er et problem igjen i Liverpool-leiren.

– I tillegg er ikke covid over, så vi har det også. Eller har hatt – vi få se. Vi prøver alt det vi kan for å unngå det, men det er ikke alltid mulig, sier han.

– Spillere og støtteapparat som har det nå viser ingen symptomer. Det er bra, men vi kan ikke involvere dem. Vi får se. Vi trener litt senere i dag. Spillerne har ikke kommet hit ennå.

Vi la merke til at Virgil van Dijk og Thiago Alcantara var de to førstelagsprofilene i tillegg til Konaté som manglet på torsdagens trening på AXA Training Centre.

Før møtet med Liverpool har Graham Potter fått gode nyheter på skadefronten. Enock Mwepu er tilbake og skadefri igjen etter å ha mistet 10 kamper med en hamstringskade.

– Enock Mbwepu har trent denne uken, og det er veldig bra, men vi må holde et øye med hvor mange minutter han kan spille og hvor mye han blir involvert, sa Potter da han holdt sin pressekonferanse allerede torsdag.

Brighton må kun klare seg uten én spiller. Det er den høyreiste midtstopperen Adam Webster.

Han satt på benken da lagene møttes i oktober, men har stort sett vært fast på laget denne sesongen, og har også hatt kapteinsbindet i to kamper, mot Chelsea og Leicester.

Han har nå en lyskeskade, og har mistet de tre siste kampene.

– Adam Webster er den eneste spilleren som mangler for lørdagens kamp. Ellers er alle andre tilgjengelig, sa Potter på pressekonferansen.

Hvordan har det gått så langt?

Brighton ligger på 13. plass på tabellen, men har slitt med hjemmeformen denne sesongen, og er nede på 16. plass på hjemmetabellen, med 3 seiere, 5 uavgjortkamper og 5 tap. 10 scorede mål og 16 innsluppne gir en negativ målforskjell på seks mål hjemme på Amex.

Brighton har vist svært svak form i det siste. De har tapt de fire siste kampene i tur og orden for Manchester United (2-0), Burnley (3-0), Aston Villa (2-0) og Newcastle (2-1).

Før dette vant de 2-0 over Watford, men før den seieren igjen spilte de uavgjort i tre kamper på rad, mot Crystal Palace, Chelsea og Leicester. Alle disse tre kampene endte 1-1.

The Seagulls har kun én seier på sine ni siste kamper i alle turneringer. De er likevel trygt plassert på tabellen, med 33 poeng på 27 kamper.

Det er 12 poeng ned til Burnley under streken, så fare for nedrykk er det ikke denne sesongen heller, til tross for den dårlige 2022-formen.

Liverpools visitt til Amex Stadium er den første kampen i helgens serierunde. Tittelrival Manchester City avslutter rundten med bortekamp mot Crystal Palace mandag kveld. De røde er seks poeng bak City i Premier League, men har en kamp mindre spilt.

Liverpool tapte tirsdag sin tredje kamp for sesongen, da Inter ble for sterke på Anfield. Av 44 mulige.

Hvem skal starte?

På grunn av Covid-situasjonen i Liverpool er det ikke så enkelt å spå hvem som er tilgjengelige for Jürgen Klopp til kampen på sydkysten. 

Vi la merke til at Virgil van Dijk og Thiago Alcantara var de to førstelagsprofilene i tillegg til Ibrahima Konaté som manglet på torsdagens trening på AXA Training Centre.

Dersom verken van Dijk eller Konate er tilgjengelige kan det gå mot en sjelden sjanse fra start for Joe Gomez, som makker til Joel Matip.

På midtbanen vil det fort bli Fabinho og Henderson fra start, mens det er mer usikkert hvem som får den tredje plassen.

For de røde har kampene kommet tett den siste tiden, og allerede på onsdag er det ny kamp, borte mot Arsenal. Mot Inter startet Liverpool med en angrepstrio med Mohamed Salah, Diogo Jota og Sadio Mané i angrepet, der Luis Diaz fikk et sent innhopp. Nå er det en femte angriper som melder seg på.

Klopp bekreftet at Roberto Firmino var helt frisk og rask igjen. Han har ikke spilt siden bortekampen mot Inter 16. februar.

Hva kan du lese før kampen?

Brighton-manager Graham Potter er en skikkelig luring, og det skulle ikke forbause oss om han drar samme joker ut av armet som han gjorde på Anfield i oktober.

Han har i alle fall spilleren som sjokkerte Anfield i forrige møte tilbake fra skade.

Brighton-spissen Neal Maupay har enorm respekt for Liverpool-forsvarer Virgil van Dijk, som han beskriver som «for sterk, for rask, for stor, for alt».

Etter tapet for Inter kom Mohamed Salah med en advarsel til Brighton.

Liverpool.no har også kontaktet tre fotballeksperter, som forklarer hvorfor Liverpool ikke har vunnet noen av de tre siste kampene mot Brighton.

Jürgen KLopp har alltid mislikt 13.30-kampene sterkt, men resultatene har etter hvert blitt ganske bra.

Hvordan kan du følge kampen?

Brighton - Liverpool har avspark kl. 13.30, og blir vist på TV 2 Sport Premium i Norge.

Vi følger også kampen direkte her på liverpool.no, via vårt livesenter. 

Er du på farten på et sted med ustabil nettdekning, kan du også få oppdateringer på SMS til din mobiltelefon:

Slik får du tekstmeldinger:

LFC LIVE – lagoppstilling og scoringsvarsel!
Følg scoringene og det viktigste fra kampene direkte på mobilen! Vi sender melding straks scoringene kommer i tillegg til den viktigste informasjonen fra kampene.
Slik gjør du det: Send tekstmeldingen LFC LIVE START til 2077.
Du får da fortløpende meldinger ved scoringer og viktige høydepunkter i alle sesongens kamper.
Pris: kr 3,- kr per melding.

Norsk lovgivining sier du må være over 18 år for å knytte deg til en slik tjeneste.

Ønsker du å avslutte?

Du kan koble deg ut fra tjenestene ved å sende meldingen:

LFC LIVE STOPP til 2077 (for å stoppe lagoppstilling/scoringsvarsel).