Gruppespillet, Liverpool:

Liverpool havnet i det som kjapt fikk merkelappen «Dødens gruppe». Da Gruppe B var ferdigtrukket, så den slik ut: Atletico Madrid, Liverpool, Porto, AC Milan.

Da Gruppe B var ferdigspilt, hadde de røde cruiset til åttedelsfinalen uten problemer. Med 18 poeng og +11 i målforskjell hadde all spenning rundt gruppevinneren forsvunnet allerede to kamper før gruppen var ferdigspilt. Atletico Madrid – som hadde slått ut de rødkledde fra turneringen i mars 2020 – kvalifiserte seg til utslagsrundene som gruppetoer – 11 poeng bak Liverpool, og slo ut Manchester United fra åttedelsfinalen før de selv ble danket ut av City i kvartfinalen.

Liverpool - AC Milan 3-2

Porto - Liverpool 1-5

Atletico Madrid - Liverpool 2-3

Liverpool - Atletico Madrid 2-0

Liverpool - Porto 2-0

AC Milan - Liverpool 1-2

Målscorere: Mohamed Salah 7, Sadio Mané 3, Roberto Firmino 2, Diogo Jota 2, Joel Matip, Naby Keita, Ibrahima Konaté, Thiago, Jordan Henderson, James Milner, Divock Origi, Tomori selvmål

Gruppespillet, Real Madrid:

Real Madrid havnet i gruppe med Inter Milan, Shakhtar Donetsk og noget ukjente Sheriff Tiraspol fra Moldova. Her møtte de på papiret ganske overkommelig motstand, og det spanske storlaget gikk videre med fem seiere og 15 poeng.

Likevel skapte de oppstandelse i fotball-Europa da de tapte, overraskende, mot nettopp Sheriff. Moldoverne klarte å komme seirende fra oppgjøret på Santiago Bernabeu. «Du bør være sint, Carlo» sto det i Spanias største avis, Marca, etter tapet.

Nederlaget ble fort børstet til side, de vant de resterende kampene i gruppespillet, og det er neppe noen som er sinte på Carlo Ancelotti akkurat nå.

Inter Milan - Real Madrid 0-1

Real Madrid - Sheriff Tiraspol 1-2

Shakhtar Donetsk - Real Madrid 0-5

Real Madrid - Shakhtar Donetsk 2-1

Sheriff Tiraspol - Real Madrid 0-3

Real Madrid - Inter Milan 2-0

Målscorere: Benzema 5, Rodrygo 2, Vinicius 2, Kroos 2, Kryvtsov, Alaba, Asensio

Åttedelsfinale, første oppgjør, Liverpool:

Motstander: Inter Milan (Serie A)

Inter Milan - Liverpool 0-2

San Siro, 16.02

Liverpools lag: Alisson, Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Robertson, Thiago (Milner 86), Fabinho (Henderson 59), Elliott (Diaz 59), Salah, Jota (Firmino 45), Mané (Keita 59)

Målscorere: Firmino, Salah

I åttedelsfinalen ventet nok en gang italiensk motstand og en retur til San Siro – stadion som deles av Inter Milan og AC Milan. Det ble en jevn batalje i Milano mellom to historiske storlag. Det ble en intens førsteomgang foran en glissen stadion, fortsatt med redusert kapasitet av koronapandemien.

Etter 75 minutter satt endelig Roberto Firmino ballen i mål, med en lekker heading på en Robertson-corner. Etter 83 minutter doblet Liverpool ledelsen, denne gangen med Mohamed Salah. Egypteren rullet ballet langs bakken, via et italiensk bein, og inn i mål.

2-0 til Liverpool ble sluttresultatet, og selv om bortemålsregelen ikke gjelder denne gangen, var det et glimrende utgangspunkt før returoppgjøret på Anfield.

Åttedelsfinale, første oppgjør, Real Madrid:

Motstander: Paris Saint-Germain (Ligue 1)

PSG - Real Madrid 1-0

Parc des Princes, 15.02

Real Madrids lag: Courtois, Carvajal (Vazquez 72), Militao, Alaba, Mendy, Kroos, Casemiro, Modric (Valverde 82), Asensio (Rodrigo 72), Benzema (Bale 88), Junior (Hazard 82)

Åttedelsfinalen mellom PSG og Real Madrid var kanskje det mest ettertraktede denne sesongen. Flere spillere på begge lag har intrikate forhold til motstanderklubben, som PSGs Messi og Neymar som begge har en fortid i Barcelona, Mbappe som lenge lovet sin fremtid til Real Madrid, Di Maria og PSGs reservekeeper Navas hadde mange år bak seg i Madrid, og på tribunen et sted satt en skadet Sergio Ramos og fulgte nyklubben mot gamleklubben.

I Paris fikk Messi straffespark som ble reddet av Courtois. Det var målløst helt til det 94. minuttet da Kylian Mbappe spilte seg fri og scoret et herlig mål, som ga PSG overtaket før returoppgjøret.

Åttedelsfinale, returoppgjør, Liverpool:

Motstander: Inter Milan (Serie A)

Liverpool - Inter Milan 0-1

Anfield, 08.03

Liverpools lag: Alisson, Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson, Jones (Keita 65), Fabinho, Thiago (Henderson 65), Salah, Jota (Diaz 83), Mané

Det ble mer spennende enn nødvendig da åttedelsfinalene skulle avgjøres og Inter Milan kom til Anfield med bare seier som mål. Det klarte de. Liverpool var det beste laget i første omgang, uten å klare å finne mål – Matip traff stolpen. I andre omgang tok Inter ledelsen etter en times spill men bare ett minutt senere ble Alexis Sanchez utvist. Utgangspunktet til gjestene ble kjapt vanskeligere igjen, og kampen ebbet ut med bare det ene målet. Liverpool hadde relativt god kontroll, til tross for tapet, og gikk videre til kvartfinalen med 2-1 sammenlagt.

Åttedelsfinale, returoppgjør, Real Madrid:

Motstander: Paris Saint-Germain (Ligue 1)

Real Madrid - Paris Saint-Germain 3-1

Santiago Bernabeu, 09.03

Real Madrids lag: Courtois, Carvajal, Militao, Alaba, Nacho, Modric, Kroos, Valverde, Asensio, Benzema, Vinicius Jr

Målscorere: Benzema 3

PSG kom til Madrid med avansement som mål, men Karim Benzema og co ville det veldig annerledes. Kylian Mbappe hadde scoret 13 mål på sine forrige 13 Champions League-kamper og denne kvelden la han på til nummer 14 før hvilen.

Pariserne gikk til garderoben med én fot i finalen og 2-0 sammenlagt, men i andre omgang våknet villdyret Benzema. Den franske veteranen fant nettmaskene etter 61., 76. og 78. minutter og sluttresultatet i Madrid ble 3-1.

Med det var det Real Madrid som gikk til kvartfinalene med 3-2 sammenlagt.

Kvartfinale, første oppgjør, Liverpool:

Motstander: Benfica (Primeira Liga)

Benfica - Liverpool 1-3

Estádio da Luz, 05.04

Liverpools lag: Alisson, Alexander-Arnold (Gomez 89), Konaté, van Dijk, Robertson, Keita (Milner 89), Fabinho, Thiago (Henderson 61), Salah (Jota 61), Mané (Firmino 61), Diaz

Målscorere: Konaté, Mané, Diaz

Så gikk turen tilbake til Portugal, hvor Luis Diaz ble gjenforent med gamlerivalen Benfica. Liverpool trives i Portugal.

Her tok de ledelsen etter et drøyt kvarter, med Ibrahima Konatés første scoring i Liverpool-trøya. Mané doblet ledelsen etter 34 minutter og Liverpool dominerte kampen i første omgang. Giftige Darwin Nunez gjorde det spennende igjen med sin redusering få minutter ut i andre omgang og fikk det til å koke på Estadio da Luz, men i sluttminuttene satt Diaz spikeren i kista med sin 3-1-scoring. Den tidligere Porto-spilleren feiret stort foran hjemmepublikummet.

Kvartfinale, første oppgjør, Real Madrid:

Motstander: Chelsea (Premier League)

Chelsea - Real Madrid 1-3

Stamford Bridge, 06.04

Real Madrids lag: Courtois, Carvajal, Militao (Nacho 64), Alaba, Mendy, Modric, Casemiro, Kroos (Camavinga 75), Valverde, Benzema (Bale 86), Vinicius Jr

Målscorere: Benzema 3

Chelsea måtte bryne seg på Ancelottis menn i årets kvartfinaler, og Londonlaget fikk kjenne på Benzemas effektivitet på Stamford Bridge. Franskmannen åpnet scoringsballet etter 21 minutter og tre minutter senere doblet han ledelsen for gjestene. Chelsea klarte å redusere før pause, men i andre omgang fortsatte Benzema der han slapp.

3-1 ble resultatet etter første kamp i London, og Real Madrid hadde et svært godt utgangspunkt før returen.

Kvartfinale, returoppgjør, Liverpool:

Motstander: Benfica (Primeira Liga)

Liverpool - Benfica 3-3

Anfield, 13.04

Liverpools lag: Alisson, Gomez, Matip, Konaté, Tsimikas, Keita, Henderson (Fabinho 58), Milner (Thiago 58), Diaz (Mané 67), Firmino (Origi 90+1), Jota (Salah 58)

Målscorere: Firmino 2, Konaté

Som i Portugal var det Konaté som ga Liverpool ledelsen etter 20 minutter, og gjorde Benficas vanskelige utgangspunkt enda mer vrient. Men gjestene hadde ingen planer om å kaste seg til sides og la Liverpool ture fremover. De kjempet seg helhjertet tilbake i kampen, men etter to Firminomål og stillingen 3-1 trodde nok de fleste at kampen var ferdig. Men nei, Benfica fant mål to ganger til og kampen endte 3-3.

Det var underholdende, men aldri direkte spennende da Liverpool stort sett hadde god kontroll og kunne forberede seg på neste motstander: overraskelseslaget Villarreal.

Kvartfinale, returoppgjør, Real Madrid:

Motstander: Chelsea (Premier League)

Real Madrid - Chelsea 2-3

Santiago Bernabéu, 12.04

Real Madrids lag: Courtois, Carvajal, Nacho (Vazquez 88), Alaba, Mendy (Marcelo 78), Kroos (Camavinga 73), Casemiro (Rodrygo 78), Modric, Valverde, Benzema, Vinicius Jr (Ceballos 115)

Målscorere: Rodrygo, Benzema

Hvis noen trodde dette oppgjøret allerede var avgjort, tok de skrekkelig feil. Chelsea kom til Madrid klare for kamp, og reduserte Madrids sammenlagtledelse etter et kvarter. Chelsea scoret to mål til og hadde avansement i sine hender, før Rodrygo gjorde at stillingen var lik etter 80 minutter.

Kampen måtte avgjøres på ekstraomganger, og nok en gang ble Benzema tungen på vektskålen.

Semifinale, første oppgjør, Liverpool:

Motstander: Villarreal (La Liga)

Liverpool - Villarreal 2-0

Anfield, 27.04

Liverpools lag: Alisson, Alexander-Arnold (Gomez 80), Konaté, van Dijk, Robertson, Henderson (Keita 72), Fabinho, Thiago, Salah, Mané (Jota 72), Diaz (Origi 80)

Målscorere: Estupiñán (SM), Mané

Liverpool ønsket hjertelig velkommen til «The Yellow Submarine» fra Spania denne sene vårkvelden i april, og brukte høflig lang tid på å påføre skade. Men i det 53. minuttet smalt det, da avslutningen på et strålende Liverpool-angrep ble et selvmål. To minutter senere doblet Mané ledelsen. Det var målene Liverpool fortjente – da hadde dominert kampen gjennom, og på 2-0 roet de etterhvert tempoet og trygget resultatet.

Nok et godt utgangspunkt før returen.

Semifinale, første oppgjør, Real Madrid:

Motstander: Manchester City (Premier League)

Manchester City - Real Madrid 4-3

Etihad, 26.04

Real Madrids lag: Courtois, Carvajal, Militao, Alaba, Mendy, Valverde, Kroos, Modric, Rodrygo, Benzema, Vinicius Jr

Målscorere: Benzema 2, Vinicius Jr

Real Madrid ble revet i fillebiter av Manchester City den første halvtimen i Manchester og lå under 2-0 etter bare 11 minutter. Men så beit de tilbake da Benzema reduserte før pause. City var nok skuffet over å ikke ha hatt en bedre overtak, og da ledelsen etter et Foden-mål kjapt ble redusert av Vinicius Jr, virket det nesten bestemt på forhånd. City klarte ikke å riste av seg spanjolene – de fortsatte å score, men det gjorde jaggu Madrid også.

En helt fantastisk Champions League-kamp på Etihad endte 4-3 til Manchester City, som altså hadde et lite overtak før returen, men Guardiola skulle nok helst ha sett en mer komfortabel ledelse.

Semifinale, returoppgjør, Liverpool:

Motstander: Villarreal (La Liga)

Villarreal - Liverpool 2-3

Estadio de la Cerámica, 03.05

Liverpools lag: Alisson, Alexander-Arnold, Konaté, van Dijk, Robertson (Tsimikas 80), Keita (Henderson 80), Fabinho (Milner 84), Thiago (Jones 80), Salah, Jota (Diaz 46), Mané

Målscorere: Fabinho, Diaz, Mané

Ingen kan fortelle Villarreal når de er slått. Det spanske laget feis ut av startblokkene og tok en tidlig ledelse og skapte stor spenning i oppgjøret. Like før pause doblet de ledelsen, og brått hadde de hentet inn hele Liverpools overtak foran et ellevilt hjemmepublikum. Ledelsen var helt fortjent – Liverpools spillere virket rystet, med Jürgen Klopp tok grep. Klopp lot Jota bytte plass med Diaz på benken, og vipps hevet de røde nivået, ledet an av den colombianske vingen.

Diaz ble kåret til kampens beste spiller hos UEFA, selv om han bare fikk den ene omgangen. Etter hvilen scoret Liverpool både én, to og tre ganger, og stilnet det høylytte hjemmepublikummet totalt.

Liverpool ble klare for Paris – deres tredje Champions League-finale på fem år.

Semifinale, returoppgjør, Real Madrid:

Motstander: Manchester City (Premier League)

Real Madrid - Manchester City 3-1

Santiago Bernabeu, 04.05

Real Madrids lag: Courtois, Carvajal, Militao (Vallejo 116), Nacho, Mendy, Kroos (Rodrygo 69), Casemiro (Asensio 77), Modric (Camavinga 76), Valverde, Benzema (Ceballos 105), Vinicius Jr (Vazques 117)

Målscorere: Rodrygo 2, Benzema

Manchester City kom til Spania med en ettmåls ledelse, og da Riyad Mahrez scoret returoppgjørets første mål etter 73 minutter lå det meste til rette for at det skulle bli en helengelsk finale. Men på overtid våknet Real Madrid og innbytter Rodrygo. Brasilianeren scoret to mål på to minutter og sørget for 5-5 og ekstraomganger i det gripende oppgjøret.

Fem minutter ut i første ekstraomgang fikk vertene straffespark, som alltid sikre Benzema satt kontant i mål. Og med det har vi fått en reprise av 2018: Champions League-finalen mellom Liverpool og Real Madrid.

28. mai 2022 kl 18.31Mari Lundemareylunde