Jakten på den sentrale balansen

Fulham-kampen understreket at Klopp sliter med å finne den rette kombinasjonen på midtbanen.

Jeg antydet før søndagens tidlige møte med bunnlaget i Premier League at jeg ønsket Jordan Henderson og Naby Keita til å gi laget mer driv og energi foran Fabinho, og at det i tillegg måtte finnes en plass til Xherdan Shaqiri og da helst ute på kanten.

Klopp innfridde bare delvis det ønsket. Fabinho var tilbake, men i spann med Wijnaldum sentralt og hvor Mané, Firmino og Shaqiri var bak Salah i en 4-2-3-1 formasjon.

Jeg skal innrømme at en tanke om å la Roberto Firmino starte på benken ikke var av det mest trolige, men i likhet med det manageren forsøker på var det et innspill om hvordan de forskjellige krefter kunne utnyttes best mulig.

Hvem passer inn?

Inntrykket er at Jürgen Klopp helst vil spille 4-3-3 og med sin vante treer fra forrige sesong på topp. Nå har han måttet justere for å prøve å bruke sine spillere best mulig, og å få best mulig balanse på midtbanen. Fabinho og Shaqiri passer bra inn i det «nye» systemet, mens det føles at Bobby Firmino blir ofret litt som en «nr 10».

Jeg synes heller ikke Gini Wijnaldum glir særlig godt inn som den mest spillende av to sentrale midtbanespillere. Lengselen etter å se Naby Keita igjen ble bare større etter kampen mot Fulham, men det kan ikke være noe dårlig tips at han nå snart er inne i startelleveren.

Blir det da for eksempel sammen med Fabinho i maskinrommet, eller som en indreløper og hvor Klopp igjen justerer mannskap og system? Det vil utvilsomt være noe manageren vil gruble over de neste par ukene.

Ny «smultring» for forsvaret

Fulham var noe av det samme som har vært de siste ukene, men også med noen pluss.

Buret rent igjen, om en kanskje litt heldig etter Sessegnon miss og hårfin offside «scoring». Personlig synes jeg stopperne var bedre enn mange synes å ville ha det til, selv om jeg vet det var noe rusk som bl.a. opptredenen til Joe Gomez rett før gjestenes kjempesjanse.

Mitrovic på topp er en sterk og kantete spiss og hold unge Joe okkupert, men jeg satt høyt på Main Stand mitt inne på Liverpools halvdel i 2.omgang og synes spesielt i den omgangen at det indre forsvaret hadde god kontroll. Jeg husker også måten van Dijk var fremme som en hauk da Alisson ga en farlig retur på et skudd før pause og som understreket et mer gjerrig helrødt lag.

Andy Robertson var frisk på venstrebacken og er en av formspillerne på laget. Det er ikke Trent Alexander-Arnold, men med assist og brukbar kontroll var dette likevel en liten oppmuntring for scouseren etter et par tøffe kamper.

Shaqiri har tvunget seg inn på laget

Framover var det noe blandet, selv om det ble skapt nok sjanser til å kunne rettferdiggjøre en tomålsseier. De største plussene var utvilsom målscorerne Mohamed Salah og Xherdan Shaqiri, for øvrig med to nokså typiske scoringer for dem. Over 50 meter er det vel knapt noen som slår Mo, og han begynner å bli tryggere igjen med venstrefoten etter en innledning av sesongen med nokså mye sjansesløseri.

Shaq er en mann for de spektakulære scoringer, og for så vidt også assist. I utgangspunktet var han nok ment som et cover for først og fremst en av flankeposisjonene, men slik han fremstår med sin entusiasme og kreativitet tvinger han Klopp til å forandre de «planene».

Fabinho var også bra, med fysisk styrke og enkelte bevis på den kløkt han har i å bruke de lange beina sine til å vinne igjen ballen. Han kan slå en god pasning også, noe jeg vil forvente skjer oftere når han føler seg enda mer etablert enn nå. Fortsatt er feilprosenten fortsatt litt stor, men Anfield virket fornøyd med hans innsats mot Fulham og dette begynner å gå seg til.

Hard periode

Gini Wijnaldum kom ikke helt til sin rett, som nevnt over, og kan bli et «offer» hvis Jürgen fortsetter med den samme formasjonen. Bobby Firmino var litt ut og inn, med bl.a. enkelte fine kombinasjoner med Salah, men har fortsatt en del å gå på. Sadio Mané hadde også en tidlig ettermiddag hvor fine glimt ble avløst av svake touch.

Alt i alt var det likevel en nokså trivelig tidlig søndag i solskinnet på Merseyside. Etter landslagspausen venter en hard periode for de helrøde og det blir viktig å få en spiller som Naby Keita i gang. En kan si at vinnerformelen for så vidt er funnet i Premier League, men når avansement i Champions League skal avgjøres og posisjonen i ligaen minst befestet vil Jürgen Klopp søke etter å finne en enda bedre rytme og balanse i sitt mannskap.