Slik skapte Klopp og Lijnders et nytt kapteinsteam på rekordtid

Flere viktige personligheter forsvant ut dørene i sommer, men det har ikke vært et stort problem denne sesongen.

Før 2023/24-sesongen mistet Jürgen Klopp og Pep Lijnders flere av sine viktigste spillere. Jordan Henderson (kaptein) og James Milner (visekaptein) forlot klubben, sammen med Naby Keita, Fabinho, Alex Oxlade-Chamberlain og Roberto Firmino.

Mange år med erfaring forsvant på rekordtid, og usikkerhetene før årets sesong var store i august. Virgil van Dijk og Trent Alexander-Arnold tok over kapteinsteamet, og på få måneder virker det som Liverpool-troppen bobler over av ledere.

The Athletic-journalist James Pearce har skrevet en artikkel om hvordan Liverpools trenerduo har klart å skape et nytt lag, uten flere av sine mest betrodde menn.

«Jürgen Klopp og trenerapparatet visste at det var viktig å fylle tomrommet som hadde åpnet seg. De ønsket ikke å miste kulturen i garderoben, som de følte hadde vært så avgjørende for suksessen med Jordan Henderson og James Milner», skriver han.

NY GRUPPE: Virgil van Dijk og Trent Alexander-Arnold har fått muligheten til å lede Liverpool 2.0.

NY GRUPPE: Virgil van Dijk og Trent Alexander-Arnold har fått muligheten til å lede Liverpool 2.0.

Liverpools kapteinsgruppe består av Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold, Andy Robertson, Alisson og Mohamed Salah denne sesongen. Fem svært rutinerte spillere, som sannsynligvis lærte mye av sine forgjengere.

«Lijnders samarbeider med dem om alt fra treningsplaner, reising til borteturer og hva slags klær som skal brukes. Deres innspill blir etterspurt og formidlet til Klopp når det er nødvendig, før endelige beslutninger blir tatt», skriver Pearce.

Det er kanskje kjent for de fleste, men i motsetning til andre Premier League-klubber, trener Liverpool vanligvis på ettermiddagen fremfor på morgenen. Da har spillerne tid til å spise frokost hjemme, før de ankommer Kirkby i 10-tiden for å trene innendørs. Deretter er det tid for lunsj, hvor alle spillerne deltar og sosialiserer seg med hverandre, før en økt utendørs venter.

«Milner pleide å stå med klokken på utstyrsrommet for å sikre seg at senkommere ville bøtelegges. Nå er det en mer kollektiv tilnærming fra ledergruppen når det gjelder disiplin, og bøtene går direkte til å betale for arrangementer for hele gruppen».

Pearce bruker en kveld ute i London som eksempel. Da hadde Liverpool akkurat tapt mot Tottenham, men Alexander-Arnold fikset likevel en samling for hele gruppen etter kampen.

UHELDIG: Liverpool-spillerne hadde en tung kveld mot Tottenham, men prøvde likevel å gjøre det beste ut av situasjonen etter kampslutt.

UHELDIG: Liverpool-spillerne hadde en tung kveld mot Tottenham, men prøvde likevel å gjøre det beste ut av situasjonen etter kampslutt.

Ulike arbeidsoppgaver

Det var kanskje aldri et spørsmål om hvem som skulle ta over kapteinsbindet etter Jordan Henderson. Virgil van Dijk hadde alltid vært lederen i det bakre leddet, og ble en naturlig arvtaker da engelskmannen valgte å forlate klubben.

«Han har alltid vært en populær karakter, men med årene har han også blitt mer tilgjengelig for spillerne rundt seg. Han har et nært forhold til Klopp, og føler et stort ansvar for denne gruppen».

Alexander-Arnold, som er den lokale i kapteinsgruppen, har som van Dijk, også fått flere arbeidsoppgaver etter forfremmelsen i sommer. Scouseren har blant annet fått mer ansvar med ungguttene på førstelaget.

«For spillere som Trey Nyoni, Luke Chambers, Calum Scanlon og James McConnell, har Alexander-Arnold vært både hjelpsom og en inspirasjonskilde. Han har fortalt dem at han alltid er der om de skulle trenge ham. De får da en opplæring som kreves hvis de skal ta steget opp», skriver Pearce.

Med seg på laget har duoen også Salah, Robertson og Alisson. Tre spillere med ulike bakgrunner og personligheter.

«Klopp verdsetter dem svært høyt, og ser på gruppen som en god miks. Robertson og Salah er kapteiner for sine landslag, mens Alisson velger sine øyeblikk. Når han snakker, gjør han det alltid med stor autoritet».

Knuser sine egne tall fra forrige sesong – og vi er enda ikke i desember

Knuser sine egne tall fra forrige sesong – og vi er enda ikke i desember

Det er knapt en eneste Premier League-spiller som har hatt en bedre sesongstart enn Liverpools spydspiss.

Innsikt 22.nov 18:35
Forklarer hvorfor han ikke spilte mot Frankrike

Forklarer hvorfor han ikke spilte mot Frankrike

Grekeren er ikke skadet og er 100% klar for å møte Manchester City på lørdag.